ASSUBAYLAR TEKNİSYEN Mİ TEKNİKER Mİ?
ASSUBAYLAR TEKNİSYEN Mİ TEKNİKER Mİ?
10/01/2014
Bu konuda bile ayrımcılık devam ediyor!
Biliyorsunuz TSK’da statü ve unvana büyük önem veriliyor, özellikle subay cenahında bu husus çok önemli. Ancak konu herzamanki gibi assubaylar olunca, unvan ve statünün, hiçbir öneminin olmadığını gösteren örnekler ortaya çıkıyor.
Assubay çavuş ile Assubay Kıdemli Başçavuşun aynı kadroda, aynı görevde çalıştırılması bunun en bariz göstergesi. Mesela Albay Kadrosunda asla teğmen çalıştırılmaz, ama 25 yıllık Kıdemli Başçavuş kadrosunda, 1 yıllık assubay çavuş çalıştırılabilir.
Bu gün, bu konuda assubaylara yapılan önemli bir ayrımcılıktan bahsedeceğim, öncelikle, “ALMIŞ OLDUĞU EĞİTİME GÖRE” unvanların hangi anlama geldiğine bakalım;
TEKNİSYEN; Endüstri meslek lisesi, kız meslek lisesi, teknik lise ve kız teknik lisesi mezunlarına, “teknisyen” denir.
(Mesleki ve teknik orta öğretim programlarından mezun olup mevzuatına göre atanmış, kurumların atölye ve laboratuvarlarında eğitim-öğretim, üretim ve hizmet ortamında fiilen çalışan kişiyi temsil eder)
TEKNİKER; Lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, (Meslek Yüksek okulu Mezunları)’na denir.
(Teknikerler, Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde sorumlu yöneticilik yapabilir. Ayrıca kanun ve ilgili yönetmeliklerin kendine tanıdığı görev ve yetkilerini kullanarak kendi işini yapabilir. )
Konuya iş hayatı yönü ile bakacak olursak, görüldüğü gibi aralarında yönetimsel ve statü olarak bariz bir fark var.
Bu farkı ben değil, aşağıda detaylarını verdiğim “3795 SAYILI BAZI LİSE, OKUL VE FAKÜLTE MEZUNLARINA UNVAN VERİLMESİ HAKKINDA KANUN” diyor.
Ayrıca 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre, teknisyen ile teknikerin göreve başladığı derece ve kademeler de farklı. Teknikerler daha düşük dereceden göreve başlıyor, dolayısıyla teknisyene göre memuriyet başlangıcı daha avantajlı.
Konuyu statü olarak incelersek;
Mühendis,
Yüksek Tekniker (Liseden Sonra 3 yıllık üniversite eğitimi alanlar)
Tekniker,
Teknisyen
Usta
İşçi … şeklinde devam ediyor.
Bu hususun statü ve özlük yönü düzeltilmelidir. Zira TSK’da 10 binlerce teknisyen assubay var, bunlardan bir kaçı; silah, oto, tırtıllı araç, levazım, harita, uçak bakım, hava teknisyen ve sağlık teknisyeni gibi.
Bu gün assubayların neredeyse tamamı, 2 yıllık yüksekokul veya 4 yıllık fakülte mezunu. Üstelik assubay okulları da 2 yıllık yüksek okul olarak mezun veriyor, ama iş unvana gelince, assubaylar derhal ayrımcılığa tabi tutuluyor.
Meslek yüksekokulu mezunu assubay, “TEKNİKER” olması gerekirken, lise mezunu gibi, muameleye tabi tutularak, “TEKNİSYEN” oluyor, tabi burada assubayların hem maddi, hem de manevi olarak kayıpları ayrı bir konu.
Aslında küçük gibi görünen bu sorun, derece ve kademe konusu devreye girdiğinde çok büyük önem kazanıyor. Mesela 2’inci Derecenin 3 ‘üncü kademesinden, emekli olan bir teknisyen assubay, bu konu düzeltilirse, 1’inci derecenin 1’inci kademesinden emekli tekniker assubay olduğunda, emekli maaşında yaklaşık 600-700 TL. artış olacak.
Aynı şekilde görevdeyken, daha erken derecelere düştüğü için, maaş artışı daha çabuk olacak.
Sözün özü; 59 yıl önce ölmüş albayın kılıcı için yasa çıkarıp, (05 Şubat 2009 tarihli, 5837 sayılı Kanunun 36 maddesi) dul eşine hitaben;
”Kocanıza kılıç veremedik ama, onun yerine bu kılıcı size takdim ediyoruz” diyen, subaylar için bu kadar hassas olan askeri ve siyasi otoritenin, assubayların haklı taleplerini bu konuyu göz ardı etmeleri düşündürücüdür.
TBMM’de Ocak 2014 ayı içinde onaylanan ve kamuoyunda, “Tam Gün Yasası” olarak bilinen yasa ile Hemşire ve Ebe’lerin eğitim seviyesi, 4 yıllık üniversite (Lisans) seviyesine çıkarılmışken, Sağlık meslek liselerine bu ünvanlarda öğrenci alımı durdurulmuşken, assubayların hala lise mezunu Teknisyen statüsünde bırakılması, ayrımcılığın en büyük kanıtıdır.
Artık assubaylar; “TEKNİSYEN ASTSUBAY” değil, “TEKNİKER ASSUBAY”dır.
İncelemek isteyenler için, bu konudaki yasal mevzuat aşağıdadır.
Dede Ersel AKSU
***
YASAL MEVZUAT;
3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanun
Kanun Numarası : 3795
Kabul Tarihi : 29/4/1992
Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 12.5.1992 Sayı : 21226
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 31 Sayfa:
Amaç
Madde 1.- Bu Kanunun amacı, mühendis ve mimarlar dışında kalan teknik personelin; eğitim seviyelerine göre unvan, yetki ve sorumluluklarını belirlemektir.
Kapsam
Madde 2.- Bu Kanun, endüstriyel mesleki teknik öğretim veren yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ile endüstri meslek lisesi, kız meslek lisesi, teknik lise ve kız teknik lisesi mezunlarının ve bu okullara denk mülga okul mezunlarının unvan, yetki ve sorumlulukları ile ilgili esasları kapsar.
Unvanlar
Madde 3.- Gördükleri mesleki teknik öğretim alanlarına göre;
a) Endüstri meslek lisesi, kız meslek lisesi, teknik lise ve kız teknik lisesi mezunlarına, “teknisyen”,
b) Lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, “tekniker”,
c) Lise üstü üç yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, “yüksek tekniker”,
d) Lise üstü dört yıl süreli yüksek teknik öğretim gören erkek teknik öğretmen okulu, erkek teknik yüksek öğretmen okulu, yüksek teknik öğretmen okulu ve teknik eğitim fakültesi mezunları ile kız teknik öğretmen okulu, kız teknik yüksek öğretmen okulunun ve mesleki eğitim fakültesinin teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olanlara “teknik öğretmen”,
e) Teknik öğretmen unvanını kazananlar için ilgili teknik eğitim fakültelerince düzenlenecek en fazla iki yarı yıl süreli tamamlama programlarını başarıyla bitirenlere dallarında “mühendis”, Unvanı verilir.
Bu unvanlar, eğitim görülen dalın ismi ile birlikte kullanılır.
Mühendislik Programlarının Düzenlenmesi
Madde 4.- Teknik öğretmenler için düzenlenecek mühendislik programlarının uygulama esas ve usulleri, Yükseköğretim Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Mühendislik Programlarının Uygulanması
Madde 5.- Teknik öğretmenler için düzenlenecek mühendislik programları, bu Kanunun yayımını izleyen ilk öğretim yılından itibaren ilgili fakültelerce uygulamaya konulur.
Yetki ve Sorumluluk
Madde 6.- Mühendislik unvanını alanlar, kendi meslek alanlarında denk öğrenim görmüş diğer meslek mensuplarının yetki ve sorumluluklarına sahip olurlar.
Teknisyen, tekniker, yüksek tekniker ve teknik öğretmenlerin her meslek alanındaki yetki ve sorumluluklarına ait esas ve usuller; Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunun da görüşleri alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
Geçici Madde 1.- Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 3 üncü maddede belirtilen kurumlardan mezun olanlara da, aynı maddede öngörülen unvanlar verilir.
Madde 7.- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 8.- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
***
KILIÇ VERİLMESİ İLE İLGİLİ KANUN
13 Şubat 2009 tarihli 27140 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “ASKERLİK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİKYAPILMASINA DAİR KANUN”;
KANUN NO: 5837
KANUN KABUL TARİHİ : 5 Şubat 2009
MADDE 36 – 21/4/2004 tarihli ve 5143 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İlk Nasıp İstihkakına İlişkin Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 5 – Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce emekliye ayrılmış ve 4608 sayılı Kanundan istifade etmiş subaylardan, çeşitli nedenlerle kılıç istihkakından yararlanmamış olanlara, kendilerinin veya yasal mirasçılarının bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde müracaat etmeleri halinde kılıç istihkakları verilir.”