OKUYAN CEZALANDIRILMADI! OKUMASI EMİRLE YASAKLANAN MESLEKTAŞINA YAPILAN HAKSIZLIK GİDERİLDİ!

Sevgili Dostlar;
Dede Ersel AKSU
Öncelikle hepinize iyi pazarlar dilerim. Sosyal medyada yazılanları bazı bilgileri paylaşmak istedim.
OKUYAN CEZALANDIRILMADI! OKUMASI EMİRLE YASAKLANAN MESLEKTAŞINA YAPILAN HAKSIZLIK GİDERİLDİ!
Şahsım da dahil olmak üzere bir çok meslektaşımız, kurumumuz veya devlet için değil, görevdeyken kendi nam ve hesabına yüksekokul veya fakülte okudu.
Amacımız neydi? Kendimizi geliştirmek gibi görünse de, çoğunlukla 1. dereceye düşmek içindi. Çünkü lise mezunuysan ve mesleğin son yıllarında yanılmıyorsam son 6 yılda aldığın sicillerin 90 ve üzeri olursa 1. dereceye düşüyordun. Aslında mesleğin son yıllarında sicil azabı çekmemek ve namerde muhtaç olmamak için yüksekokul okuyarak hem erken kademeler alarak derecemiz yükseldi hem de kimseye muhtaç olmadan 1. dereceye düştük. Bu şekilde 1. dereceye düşerek yıllarca yaşlı meslektaşlarımızdan fazla maaş aldık. Şunu iyi anlamak gerek; okuduysak kendimiz için okuduk, kurumumuz veya devletimiz için değil.
Peki eskiden böyle miydi?
Öncelikle belirteyim; eskiden astsubaylar 1. dereceye düşemiyordu ve 1. dereceye düşemediği için 3600 ek gösterge alamıyordu.
Astsubayların Üniversite okumak yasaktı, okuyan birkaç kişide saklı gizli okuyordu. Tespit edilen okumasın diye uğraşılıyor, sicilleleri ile oynanıyor, ikaz ediliyor ve hatta tayinleri bile çıkartılıyordu.
1982 yılına geldiğimizde; darbe döneminde Kenan Evren’in bir emri ile yüksekokul veya üniversite okuyan tüm astsubayların ilişiği okullarından kesildi.
Hatta Astsubay Hazırlama Okullarında okuyanlar bilir, Askeri lise olan hazırlama okullarında bile en fazla 3-5 kişi dereceye girerse üniversiteye gidebiliyordu, diğer öğrencilerin üniversiteye gitmesi okuması yasaktı.
Yıllar içinde astsubaylara yapılan adaletsizlikler giderilmeye başlandı, 3600 ek gösterge, 1. derece, vs. verildi. Hatta 1/4 çıkalı daha kaç yıl oldu bir düşünün!
1.’inci dereceye düşen bir çok meslektaşımız “alacağım rütbe, kıdem, derece kalmadı” diyerek, tıpkı zamanında alacağı bir şey kalmayan değerli büyüklerimiz nasıl 2-3. dereceden emekli olduysa bizler de 1. dereceden bu şekilde emekli olduk.
Bugün “ben üniversite okudum, 1. dereceye düştüm ama bu düzenleme ile adeta cezalandırıldım” diyen arkadaşlar, lise mezunu olup, üniversite okumadan sicilen 1. dereceye düşenler ne olacak? Onlar da okumadı ama iyi sicil alarak birinci dereceye düştü. Lise mezunu olarak onlarda mı cezalandırıldı?
Astsubay hakları için eylem yapıp, cezaevine giren astsubay eşleri 2 ay sonra tahliye edilirken..
Kimse kusura bakmasın; eğer bir imam, öğretmen, klimalı ofisinde görev yapan memur 3600 alıyorsa, çok zor şartlarda yurt içinde ve dışında görev yapmış, veya halen görev yapan, tahsili, statüsü ne olursa olsun senin meslektaşın olan astsubay, uzman jandarma ve uzman çavuş da almalıdır. Meslektaşına, uzman jandarmaya, uzman çavuşa da 3600 anasının ak sütü kadar helaldir.
Netice itibariyle, bugünlerde yapılan düzenleme ile zamanında alacağı bir şey kalmayan ancak, yıllar içinde yapılan iyileştirmelerle mağdur edilen değerli büyüklerimize yapılan adaletsizlik giderilmiş oldu.
Unutmadan sen bugüne kadar bir çok hakkı aldıysan, hakir gördüğün meslektaşlarının ve eşlerinin zamanında yaptığı eylemler sayesinde aldın!
TEMAD bu konuda adeta çırpınarak elinden geleni yaptı. Daha iyisi olur veya olmazdı, ancak ülkemizin içinde olduğu siyasi ve ekonomik konjüktür gereği yapabileceğinin en iyisini yapmıştır. TEMAD’ı başarısız bulup, hesap soracaksan facebooktan değil, elini taşın altına koyup, üye olup oyunla hesap soracaksın. Çünkü oyu facebook alemi değil, üyeler veriyor ve oy verenler senin hakir gördüğün, mağdur edilen yaşlı meslektaşların.
Sonuç olarak, bizler, ortaokul lise veya üniversite mezunu olabiliriz ama ortak paydamız astsubaylıktır. Bir astsubayın kazanımı hepimizin kazanımıdır. ASTSUBAY RUHUNU KAYBETMEYEN TÜM DOSTLARA SELAM OLSUN
Dede Ersel AKSU
03 Temmuz 2022
LÜTEN BU YAZIYI OKUYUN. ASTSUBAYLAR İÇİN TARİH TEKERRÜDEN Mİ İBARET! TIKLAYINIZ..