SIR GİBİ SAKLANDIĞI İDDİA EDİLEN BELGE GERÇEK Mİ? TEMAD YENİDEN İNCELEME İSTEDİ Mİ? İŞTE GERÇEKLER…

Sevgili Dostlar;
Astsubaylar için hareketli günler devam ederken, bir tarafta TEMAD’ın MSB önünde yaptığı basın açıklaması, yine 09 Ekim 2024 tarihinde (bu Çarşamba) TEMAD’ın Maliye ve Hazine Bakanlığı önünde yapacağı basın açıklaması ve nöbet eylemi, diğer tarafta Niğde’den Ankara’ya yürüyen meslektaşlarımız ve malumunuz Ankara’daki yapılacak olan çalıştay konuları var.
Yukarıda saydığım faaliyetlerin hepsi 17 Ekim günü, TEMAD’ın Kuruluş 40. Yıldönümü ve Astsubaylar Gününde finale ulaşmış olacak.
Saydığımız faaliyetler sürerken ortaya ‘Hamza DÜRGEN’in sır gibi sakladığı belge’ diye bir konu geldi. Konu nedir ne değildir diye araştırmaya başladık.
Söz konusu belge ; Ankara Valiliği İl Sivil Toplum İlişkiler Müdürlüğünün 26 Ocak 2024 tarihli yazısı. Söz konusu yazı; TEMAD’ın aynı makama 19.01. 2024 tarih ve GENSEK/02 sayılı yazı ile gönderdiği tüzük değişikliği hususlarına ilişkin bir cevap ve tüzüğün genelinin incelenmesinin sonucu niteliğinde.
Valiliğin söz konusu yazısında; TEMAD Tüzüğünde bulunan 19 maddelik kısımların, yapılacak ilk Olağanüstü veya Olağan Genel Kurulda değiştirilmesi/ kaldırılması veya düzeltilmesi, ayrıca tüzükte bulunup da mevzuata aykırı tüzük hükümlerinin uygulanmaması, aksi takdirde yasal işlem yapılacağı belirtilmekte.
Yine Valiliğin yazısında; 17 Ekim 2023 yılında yapılan tüzük kurultayında yapılan değişikliklerin (mevcut yönetim zamanında) kanun ve mevzuata uygun olduğu belirtilmiş, ancak önceki dönemlerden (40) yıllık tüzükte belirtilen 19 maddenin de düzeltilmesi istenmiş.
Valiliğin yazısını yukarıda paylaştık. Özetle tüzükte nerdeyse 40 yıldır var olan ve Şube Başkanlarından oluşan Temsilciler kurulunun kaldırılması,
Genel Merkez Delegeleri ve Eski Genel Başkanlar ile Kurucu başkan ve üyeler ile ilgili hususların çıkartılması,
Şube seçimlerinin belirli tarihlerde yapılması gibi hususlar içermekte.
TEMAD BU YAZIYI ALINCA NE YAPTI?
Valiliğin yazısını alan TEMAD, konuyu hukuk komisyonunda değerlendirdi ve yapılacak olan faaliyetler 3 ana başlık altında toplandı. Bu konuda Genel Kurulda yapılacak ve düzeltilecek tüzük konuları, Yönetim Kurulunun yapacağı işler ve şubelerin yapacağı işler olarak tasnif etti.
Şubelere yönelik faaliyetler için; 27 Şubat 2024 tarih ve 2024/Teş. 15 sayılı yazı ile tüm şubelere resmi yazı gönderildi. Şube genel kurulları, üye kayıtları, hazırlanacak çizelgeler vs. hepsi şubelere gönderildi. Yani şubelerin yapacağı işler şubelere bildirilmiş oldu. Bu arada TEMAD’ın başkanlar whatsapp sayfasından da defalarca konu ile ilgili ayrıntılı açıklama yapıldı.
Yönetim kurulu ise kendisi ile ilgili kendisinin yapacağı çalışmalara odaklandı. Önümüzdeki 1-2 ay içinde yapılacak olan Genel Kurulda kapsamlı bir tüzük çalışması için faaliyetlere başladı.
Diğer yandan, Valilikten gelen yazı incelendi ve gerekli yasal mevzuat çalışması yapıldıktan sonra, valiliğin, sosyal medyada da yayınlanan yukarıdaki yazısına istinaden, 20 Mart 2024 tarih ve 2024/Gen.Sek. 19 sayılı yazı ile Ankara Valiliğine cevap verildi. Valiliğe gönderilen yazıda ; ‘söz konusu mevzuata aykırı noksanlıkların bazı gerekçeler gösterilerek tekrar değerlendirilmesi gerektiği’ arz edildi.
Konuyu inceleyen TEMAD’ın, cevaben yazmış olduğu 20 Mart 2024 tarih ve 2024/Gen.Sek. 19 sayılı yazı üzerine TEMAD ve ilgili kurumca heyetler arasında toplantı icra edildi.
Ankara Valiliğinde heyetler arasında yapılan toplantıda, sözlü olarak yapılan görüşmeler sonrası ve TEMAD’ın da yazısı üzerine, Ankara Valiliği İl Sivil Toplum İlişkiler Müdürlüğünce, TEMAD’a 22 Mart 2024 tarih ve E-74071012-477.01.02.02- 318457 sayılı yazısına ile resmi yoldan da cevap verildi.
Valiliğin 22 Mart 2024 tarihli Yazısı üzerine TEMAD, şubeleri ilgilendiren bölüm için 02 Nisan 2024 tarih ve 2024/Gn.Sek. 22 sayılı yazı ile tekrardan, tüm şube başkanlıklarınca yapılması gerekenler iletildi. Bazı şubelerin yönetim kurullarındaki sayıların 5’in üzerinde olması da bu yazı ile sağlanmıştır.
Aynı şekilde Valiliğin 22 Mart 2024 tarihli yazısına istinaden; ‘tüzük değişikliğinin yapılması gereken ilk genel kurul veya olağanüstü genel kurul öncesine kadar, şubelerin ve merkezin genel kurul periyotlarının en son kabul edilen ilgili tüzük maddesine uygulanabileceği’ son maddesinde belirtilmiştir.
Bu bağlamda Genel Merkez Delege seçiminin de, Ankara Valiliğince gönderilen yazının son maddesinde belirtilen yukarıdaki periyot ve hususlara göre yapılabileceği açıktır. Ayrıca derneğe aidat ödeyerek asil üyeliği devam eden ve DERBİS Sisteminde kayıtlı üyelerin, delege seçmesi engellenirse, bu kez şube üyelerinin de delege seçemeyeceği aşikardır.
Toplantı sonucunda başta genel merkez delege seçimi olmak üzere, şubelerin yönetim kurullarındaki kişi sayısı vs. hususlar düzeltildi. Nisan ayında Şubelere bir yazı daha yazılarak İlgili kurumla yapılan toplantıda alınan görüş ve cevabı yazıya istinaden Yönetim kurularındaki 5 kişilik kısıtlama kaldırıldı ve üye sayısına göre yönetim kurulu kişi sayısı olması ve şube kurullarının bu şekilde yapılması bildirildi.
Burada asıl olan konu; artık tüzük onayının olmaması ve tüzüklerin sadece ilgili makamlarca incelenmesidir. Tüzüğü inceleyen makam artık onaylamıyor, varsa eksik hususlar onların da giderilmesini istiyor.
Bu konuda Resmi Gazetenin amir hükümleri;
RG-21/10/2021-31635) kırk beş gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren ve Ek-3’te yer alan Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliğine verilir. Genel kurul toplantısında tüzük değişikliği yapılması halinde; genel kurul toplantı tutanağı, tüzüğün değişen maddelerinin eski ve yeni şekli, her sayfası yönetim kurulu üyelerinin salt çoğunluğunca imzalanmış dernek tüzüğünün son şekli, bu fıkrada belirtilen süre içinde (Mülga ibare:RG-9/7/2020-31180) (…) mülki idare amirliğine verilir.
(Mülga fıkra:RG-30/10/2011-28100)
Genel kurul sonuç bildirimleri, dernek yönetim kurulu tarafından yetki verilen bir yönetim kurulu üyesi tarafından da yapılabilir. Bildirimin yapılmamasından yönetim kurulu başkanı sorumludur.
Sandığı bulunan dernekler, sandıklarına ait (Değişik ibare:RG-23/1/2013-28537)(1) genel kurul sonuç bildirimini bu maddede belirtilen usulde mülki idare amirliğine bildirirler.
Genel kurul sonuç bildirimi ve eklerinin mevzuata uygunluğu (Değişik ibare:RG-9/7/2020-31180) sivil toplumla ilişkiler birimlerince incelenir. Varsa, eksiklerin veya hataların giderilmesi ilgili derneklerden istenir. Eksiklik ve hataların giderilmemesi veya konusu suç teşkil eden fiillerin tespit edilmesi halinde gerekli yasal işlem yapılır.’ Şeklindedir.
İşin özü; üzerinde fırtınılar koparılan belgeye Genel Merkezce yazılı olarak cevap verilmiş, İlgili kurumla toplantı ve görüş alışverişi yapılmış, toplantı sonucu düzeltilen hususlar ve Tüzüğün incelendiği resmi yazı ile TEMAD’a bildirilmiş ve tüm faaliyetler tüzüğe uygun olarak yapılmıştır.
Her zaman söylüyorum; astsubaylık bizim ortak paydamız, yürüyüş yapan meslektaşlarımız Astsubay sınıfının ‘MİLLİ TAKIMI’dır. Çalıştay yapan meslektaşlarımız ‘TEKNİK KADROSUDUR’ ve TEMAD Bizim tek yasal temsilcimiz, ULU ÇINARIMIZDIR!
TEMAD’ın başında kim olursa olsun, kim başkan olursa olsun, bizim başkanımız ve liderimizdir. İleride başkan değiştiğinde; TEMAD bizim için asla bitmiş olmayacak, aksine yeni bir güç ve taze kan gelmiş olarak göreceğiz. Yine sınıfımızın hizmetinde olacağız. Yeter ki birlik ve beraberlik içinde olalım.
Unutmayalım ki; birlikte daha güçlüyüz…
Selamlar saygılar.
Dede Ersel AKSU