Dolar 34,2416
Euro 37,6486
Altın 2.878,30
BİST 9.132,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Çok Bulutlu
Ankara
24°C
Çok Bulutlu
Per 25°C
Cum 27°C
Cts 22°C
Paz 21°C

“Yemek sırasında sıvı tüketmek sağlığımıza zararlı”… Bu efsanenin gerçeği nedir?

Suyun vücudun düzgün sindirimine neden müdahale ettiğine inanıldığını anlamak için öncelikle tüm bu sürecin vücutta gerçekte nasıl çalıştığını anlamamız gerekir. Sindirim, yiyeceklerin sindirim enzimleri içeren tükürük ile karıştığı ağızda çiğneme …

“Yemek sırasında sıvı tüketmek sağlığımıza zararlı”… Bu efsanenin gerçeği nedir?
25 Eylül 2023 01:05
219

Suyun vücudun düzgün sindirimine neden müdahale ettiğine inanıldığını anlamak için öncelikle tüm bu sürecin vücutta gerçekte nasıl çalıştığını anlamamız gerekir.

Sindirim, yiyeceklerin sindirim enzimleri içeren tükürük ile karıştığı ağızda çiğneme sırasında başlar. Yiyecek mideye girdiğinde asidik mide sularıyla karışır ve bu sıvılar da yiyeceği parçalayarak kimus adı verilen koyu bir sıvı oluşturur. Bu daha sonra ince bağırsakta pankreastan gelen sindirim enzimleri ve karaciğerden gelen safra ile karıştırılır, bunlar kimusu parçalayıp bireysel besinleri kan dolaşımına emilmeye hazırlar. Daha sonra tüm süreç, kalıntıların kalın bağırsak yoluyla ortadan kaldırılmasıyla sona erer.

Yemek sırasında sıvı tüketiminin sindirime zarar verdiğine dair en yaygın 3 argüman:

İfade 1: Alkol ve asitli içecekler tükürük üretimini olumsuz etkiler

Bazı insanlar, yiyecekle birlikte asitli veya alkollü içeceklerin tükürüğü kurutarak vücudun yiyecekleri sindirmesini zorlaştırdığını iddia ediyor.

Bir araştırmaya göre alkol, özellikle de sert alkol, tükürük üretimini %10-15 oranında azaltıyor. Öte yandan asitli içeceklerin tükürük salgısını artırdığı görülüyor.

Farklı görüş: Asitli içeceklerin ölçülü tüketildiğinde sindirimi veya besin emilimini olumsuz yönde etkilediğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

İfade 2: Su sindirimi zorlaştırır

Pek çok kişi yemekle birlikte su içmenin mide asidini ve içerdiği sindirim enzimlerini sulandırdığını, vücudun yiyecekleri sindirmesini zorlaştırdığını ve daha uzun hale getirdiğini iddia ediyor.

Farklı görüş: Bu elbette insan sindirim sisteminin salgılarını yemeğin kıvamına göre ayarlayamadığı anlamına gelir ki bu kesinlikle doğru değildir. Sindirimimiz bu yeteneğe sahiptir.

İfade 3: Sıvılar sindirim hızını etkiler

Yemek sırasında su içilmesine karşı üçüncü popüler argüman, sıvıların katı gıdaların mideden ayrılma hızını arttırdığı iddiasıdır. Bunun, gıdanın mide asidi ve sindirim enzimleriyle temas halinde olduğu süreyi azalttığı ve bunun da sindirimin bozulmasına neden olduğu düşünülmektedir. Ancak bu iddia herhangi bir bilimsel araştırma tarafından desteklenmemektedir.

Farklı görüş: Mide boşalmasını analiz eden bir çalışma, sıvıların sindirim sisteminden katı yiyeceklere göre daha hızlı geçmesine rağmen katı yiyeceklerin sindirilme hızı üzerinde hiçbir etkisinin olmadığı düşünülüyor.

ETİKETLER: Mide, Sindirim, Sıvı, Yiyecek