TEMAD MİLLİ SAVUNMA BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ!

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, kendisini ziyaret eden Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Genel Başkanı Hamza Dürgen ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya geldiği MSB ve TEMAD internet sitesinden duyuruldu.
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR ile görüştü.
Yapılan görüşmeyi internet sitesinden açıklayan TEMAD, görüşmeye ait detaylar verdi.
Yapılan açıklamada assubaylartın yıllardır beklediği tazminat konusunda çalışmanını tamamlanmak üzere olduğu belirtildi.
Ayrıca başlangıç derecesinin ise yakın zamanda torba yasa ile çıkacağı bilgisi alındı.
Bir diğer konu da, 2847 Sayılı Yasaya istinaden, emekli uzman erbaşlar ile emekli uzman jandarmaların, yasa gereği TEMAD üyesi olma zorunluluğunun ortadan kaldırılması amacıyla, uzman erbaşlar için ayrı bir dernek kurulmasının uygun olduğunun değerlendirldiği açıklandı.
İŞTE TEMAD’IN YAPTIĞI O AÇIKLAMA
MİLLİ SAVUNMA BAKANI SN. HULUSİ AKAR İLE GÖRÜŞME
TEMAD Genel Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Sn. Hamza DÜRGEN başkanlığında, Genel Başkan Yardımcıları Sn. Cemal BAŞER, Sn. Esvet ASLAN, Sn. Fazıl GÜRLER ve Sn. Mustafa KOCAEREN 18 Şubat 2019 tarihinde Milli Savunma Bakanımız Sn. Hulusi AKAR ile görüştü. Görüşmede Personel Genel Müdürü Sn. Bilal DURDALI ve Tuğgeneral E. DİNÇ te hazır bulunmuşlardır.
Görüşmede; Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), olarak;
Astsubaylara tazminat ödenmesi ve emeklilerine yansıtılması,
Astsubayların göreve başlama derecelerinin 9/2 – 8/1 olması ve emeklilerine yansıtılması,
Nitelikli bir TEMAD Genel Merkez binasının temin edilmesi,
Emeklilik yaşını dolduran Astsubaylara, isteğe bağlı olarak 60 yaşına kadar çalışma hakkı verilmesi,
Sayın Cumhurbaşkanımıza (TEMAD Şube Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri ile) görüşme için randevu arzı,
2847 sayılı yasada TEMAD’a üyelikleri öngörülen Uzman Erbaşlara ayrı bir dernek kurulması için yasal düzenleme yapılması, hususları Bakanımıza arz edilmiştir.
Milli Savunma Bakanımız Sn. Hulusi AKAR değerlendirmelerinde;
Subay, Astsubay, Uzman Erbaş, Sözleşmeli Erbaş ve Er olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir bütün, bir aile olduğunu, bu hususun vatanımızın, birlik ve beraberliği adına emeklilikte de sürmesinin önemli olduğunu,
Özlük hakları konusunda; kademe ilerlemesinin çıkmak üzere olduğunu, tazminat konusundaki çalışmaların da bitmek üzere olduğunu,
926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda değişiklikler yapılacağını, bu hususların gerçekleşmesinin takipçisi olacağını
Başka kurumların (hastane, okul vb.) alternatifi olabileceğini ancak; Ordumuzun bir tane olduğunu, daha etkin, daha güçlü ve daha caydırıcı bir Türk silahlı Kuvvetleri tesis edebilmemiz ve iyi bir insan, iyi bir yurttaş, iyi bir meslektaş yetiştirebilmemiz için gerek muvazzaf, gerekse emekli meslektaşlarımızın eleştiri, teklif ve önerilerini Milli Savunma Bakanlığı’na veya TEMAD’a ulaştırmalarının uygun olacağını, faydalı önerilerin TSK bünyesinde uygulamaya geçirileceğini,
Emekli Astsubaylardan öğretmen olarak istifade edilmeye başlandığını, Emekli Astsubayların muvazzaf personele tecrübelerini aktarması gerektiğini, bu konuda ayrıca konferanslar düzenlenmesinin de uygun olacağını,
Bir pilot ile uçak bakım Astsubayının öneminin aynı olduğunu, birinin işini aksatması halinde uçağın uçamayacağını, herkesin kendi statüsünde görev yaptığını,
Az bilinen yabancı dillerde yetişmiş personele çok ihtiyaç olduğunu,
Yeni askerlik kanunu düzenlemesi ile Er’den Uzman Erbaşlığa; Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa; Astsubaylıktan Subaylığa ve Generalliğe geçişin çok kolaylaşacağını, geçiş kriterlerini sağlamaya çalışmanın uygun olacağını, kontenjanların arttığını,
Cumhurbaşkanımızla, TEMAD randevu konusunu kendisine arz edeceğini,
Uzman Erbaşlarla ilgili ayrı bir dernek kurulmasının uygun olacağını, bu hususun gerçekleşmesi için 2847 sayılı yasada değişiklik teklifi yapacakları, hususlarını vurgulamıştır.
2847 SAYILI KANUN
2847 sayılı Türkiye Emekli Subaylar , Emekli Astsubaylar ,
Harp Malulü Gaziler Şehit Dul Ve Yetimleri İle Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun
Kanun Numarası: 2847
Kabul Tarihi: 16/16/1983
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih Sayısı: 18/06/1983 / 18081
Amaç ve Kapsam :
Madde 1 – Bu Kanun, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılanların askerlik mesleğine ilişkin ortak anılarını yaşatmak dayanışmalarını devam ettirmek, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak gayesiyle kuracakları Türkiye Emekli Subaylar, Türkiye Emekli Astsubaylar, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Türkiye Muharip Gaziler derneklerinin tabi olacakları esas ve usulleri düzenler.
Tanımlar
Mükerrer Madde 1 – (Ek : 23/7/1999 – 4417/1 md.)
Bu Kanunda geçen; Muharip Gazi: Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından harbe fiilen katılanları,
Malul Gazi: Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından; Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak görevi ile harpte veya Devletin bekasını hedef alan terör örgütlerine karşı yurt içi ve yurt dışı mücadelede her çeşit düşman veya terörist silahlarının tesiriyle veya harp bölgesindeki harekat ve hizmetler sırasında, bu harekat ve hizmetlerin sebep ve tesiriyle yaralanarak tedavileri sonucunda engelliliği rapor ile kesinleşenleri. (1)
(1) 25/4/2013 tarihli ve 6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “sakatlığı” ibaresi “engelliliği” şeklinde değiştirilmiştir.”
Kurucular :
Madde 2 – Bu Kanuna tabi derneklerden :
a) Türkiye Emekli Subaylar Derneği; Türk Silahlı Kuvvetlerinden emeklilik veya maluliyet nedeniyle ayrılan subaylar,
b) Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği; Türk Silahlı Kuvvetlerinden emeklilik veya maluliyet nedeniyle ayrılan astsubaylar ile uzman çavuş, uzman jandarma çavuşlar,
c) Türkiye Harp Malulü Gazileri Şehit Dul ve Yetimleri Derneği; harp ve vazife malulü olanlar,
d) Türkiye Muharip Gaziler Derneği; savaşa katılanlar tarafından kurulur.
Tüzelkişilik Kazanma :
Madde 3 – Bu Kanuna göre kurulacak derneklerin tüzükleri, Milli Savunma Bakanlığınca incelenip, gerekiyorsa ilave ve ek değişiklikler yapıldıktan ve son şeklini aldıktan sonra İçişleri Bakanlığına gönderilir. İçişleri Bakanlığınca Dernekler Kütüğüne kaydedilen dernek, kayıt tarihinde tüzelkişilik kazanır.
Son şeklini alan tüzük, kayıt tarihi ile birlikte kuruculara tebliğ edilir.
Tüzüklerde yapılacak değişiklikler hakkında da aynı yöntem uygulanır.
Üye Olabilecekler :
Madde 4 – (Değişik: 6/11/1996-4204/1 md.)
2 nci maddeye göre kurulacak derneklerden;
a) Türkiye Emekli Subaylar Derneğine, bu Derneği kurma hakkına sahip olanlar, bunların eşleri ile dul ve yetimleri,
b) Türkiye Emekli Astsubaylar Derneğine, bu Derneği kurma hakkına sahip olanlar, bunların eşleri ile dul ve yetimleri,
c) Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneğine, bu Derneği kurma hakkına sahip olanlar, bunların eşleri ile dul ve yetimleri, şehitlerin dul ve yetimleri,
d) Türkiye Muharip Gaziler Derneğine, bu Derneği kurma hakkına sahip olanlar, Kuvayı Milliye’ye katılanlar, savaş ilan edilmemiş olsa bile savaşa katılanlar, işgal kuvvetlerine karşı çarpışanlar, çatışmaya taraf olan bir devletin silahlı güçlerine karşı savaşanlar, bunların eşleri ile dul ve yetimleri üye olabilirler.
Kurucu Ve Üye Olamayacaklar :
Madde 5 – Türk Silahlı Kuvvetlerinden emeklilik hakkı kazanmadan istifa edenler (savaşanlar hariç), mahkeme kararı ile çıkarılanlar,disiplinsizlik veya ahlaki nedenlerle ayırma işlemine tabi tutulanlar,bu Kanuna tabi dernekleri kuramaz ve üye olamazlar.
Yasaklar :
Madde 6 – Bu Kanunla kurulması öngörülen derneklerin dışında; aynı amacı güden, bu derneklerin isimleriyle veya bunların isimlerinin baş ve sonuna ekler yaparak veya asker, gazi, muharip, askeri okul adlarını veya benzeri isimleri kullanarak dernek kurulamaz.
Kamu Yararına Çalışma :
Madde 7 – Bu Kanuna göre kurulan dernekler kamu yararına çalışan derneklerden sayılırlar. Bu derneklere yardım yapılabilmesi için ayrıca Milli Savunma Bakanlığı Bütçesine ödenek konulabilir.
Derneklere İlişkin Hükümlerin Uygulanması :
Madde 8 – Bu Kanunda özel hüküm bulunmayan hallerde Dernekler Kanunu ile Türk Medeni Kanununun dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
Yönetmelik :
Madde 9 – Bu Kanunda gösterilen derneklerin,yurt dışındaki aynı amacı güden dernekler tarafından düzenlenen toplantılara katılmalarına izin verilmesi ve benzeri yabancı dernek temsilcilerinin Türkiye’ye davet edilmesi,bu toplantılar ile yurt içi ve yurt dışı tanıtma faaliyetlerinden uygun görülenlerin giderlerinin hangi ölçüde karşılanacağı hususları ile ilgili usul ve esaslar, üyelerin ulusal bayramlarda ve kurtuluş günlerinde giyecekleri kıyafetlerin şekli takabilecekleri madalya ve benzeri alametlerin neler olacağı, Milli Savunma Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikte düzenlenir.
Geçici Madde 1 – Bu Kanunun yayımı tarihini izleyen bir ay içerisinde, Milli Savunma ve İçişleri bakanları halen mevcut derneklerin yönetim kurullarından, mensuplarının tabi olduğu statüyü dikkate alarak yeni kurulacak derneklerin kurucu heyetlerinde görev alacak kişilerin tespitini ister. Bu süre içinde dernekler, kurucu heyette görev alacak kişileri belirlemez veya bildirilenler gerekli nitelikleri haiz olmaz yahut sayısı yediden az olursa, yetkili bakanlar kurucu heyetleri doğrudan oluşturur.
Bu şekilde oluşturulan kurucu heyetler, Dernekler Kanununa ve bu Kanunda öngörülen esasları dikkate alarak yeni kurulacak derneklerin tüzüklerini hazırlayıp iki ay içinde Milli Savunma Bakanlığına vermek zorundadır. Milli Savunma Bakanlığı tüzükleri inceleyip, kanuna uygunluğunu sağlayarak, nihai şeklini verir.
Geçici Madde 2 – Mevcut dernekler, geçici 1 inci maddeye göre yeni derneklerin kurulma işlemlerinin tamamlanmasını izleyen üç ay içinde genel kurullarını toplayıp üyelerinin tabi olduğu statülerini dikkate alarak, yeni kurulan derneklerden birine intibak ve mal varlıklarının bu Kanuna göre kurulacak derneklerden bir veya birkaçına intikali hususunda gerekli kararı almak zorundadır. Belirlenen sürede bu kararı almayan dernekler süre bitiminde infisah etmiş sayılır. Bu derneklerin mal varlıkları bu Kanuna göre kurulan derneklerden Milli Savunma ve İçişleri bakanlarınca uygun görülecek bir veya birkaçına intikal ettirilir.
Mal varlıklarının bu Kanuna göre kurulan derneklerden bir veya birkaçına intikali için karar alınmasında üyelerinin statü ve miktarı göz önünde bulundurulur.
İltihak suretiyle veya infisah etmiş sayılarak tüzelkişilikleri sona eren derneklerin üyeleri, tabi oldukları statüye göre yeni kurulan derneklere yeniden üye kaydedilir.
Geçici Madde 3 – Üyelerin nitelikleri ve kuruluş amaçları bakımından geçici 2 nci maddeye göre iltihak kararı alması veya infisah etmiş sayılması mümkün olmayan ancak tüzüklerinde belirlenen amaç ve kullandıkları isimler bakımından bu Kanun esaslarına aykırı durumda olan dernekler, bu Kanunun yayımını izleyen bir ay içinde İçişleri Bakanlığınca tespit edilerek ilgililere yazılı olarak bildirilir. Dernekler bu bildirimden itibaren altı ay içinde gerekli değişiklikleri yaparak tüzüklerindeki Kanuna aykırılıkları gidermek zorundadır. Belirlenen sürede gerekli değişiklikleri yapmayan dernekler, süre bitiminde infisah etmiş sayılır ve Dernekler Kanununa göre tasfiye edilir.
Yürürlük :
Madde 10 – Bu Kanun yayım tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme :
Madde 11 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.