Dolar 34,8039
Euro 36,7138
Altın 2.956,79
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 14°C
Az Bulutlu
Ankara
14°C
Az Bulutlu
Sal 10°C
Çar 8°C
Per 5°C
Cum 4°C

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Uzay Komutanlığı’nın geleceğini ve amaçlarını anlattı

TSK bünyesinde Uzay Komutanlığı kurulması için başlatılan çalışmaların bir yıl içinde sonlanması planlanıyor. Türkiye’nin hali hazırda sekiz uydusu varken Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş komutanlığın amacını anlattı.

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Uzay Komutanlığı’nın geleceğini ve amaçlarını anlattı
19 Kasım 2023 18:59
303

Ali Kemal ERDEM

Türkiye’nin yoğun siyasi ve ekonomik gündemi içinde geçtiğimiz 10 Kasım 2023 günü İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından servis edilen bir haber geleceğe dair önemli bir bilgi içeriyordu.

Haberde Millî Savunma Bakanlığı’nın (MSB), Uzay Komutanlığı’nın kurulması için harekete geçtiği ve bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın bünyesinde kurulacak olan Uzay Komutanlığı’nın çalışmalarının resmen başladığı belirtiliyordu.

ALAY OLARAK BAŞLAYIP TÜMENE DÖNÜŞECEK

Haberde Uzay Komutanlığı’nın ilk aşamada alay seviyesinde, ilerleyen dönemlerde ise tugay ve tümen seviyesine yükseltilmesinin planlandığı belirtildi.

Yine Uzay Komutanlığı’nın bir yıl içerisinde personel görevlendirmelerinin yapılarak faaliyetlerine başlamasının planlandığı da iddia edildi.

FÜZELERE KARŞI ERKEN UYARIDA DA KULLANILIYORLAR

Haberde görüşüne yer verilen Hava ve Uzay Gücü Geliştirme Merkezi Komutanı Albay Gökhan Gürakar’ın komutanlığın kuruluş çalışmalarına dair verdiği bilgilere bakılınca yeni birimin kurulması Türkiye’nin artan hava, hava savunma ve füze gücünü tamamlamaya yönelik bir girişim olduğu da görülüyor.

Gürakar, uzayın özellikle istihbarat, keşif, gözetleme, İGK (İç Güvenlik Kanunu) kapsamında kullanıldığını hatırlatarak, “Artık anti balistik füzeler, uzaydan elektro optik SAR uydularının yanında erken ihbar sistemlerinin de devreye girmesi uzayın önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır” dedi.

TÜRKİYE UYDUSU OLAN 30 ÜLKEDEN BİRİ

Peki Türkiye’nin şu an için uzay kapasitesi nedir?

Türkiye’nin hali hazırda 8 aktif uydusu bulunuyor.

Haberleşme amacıyla atılan sekiz uydudan üçü görevini tamamlayarak devre dışı kalmıştı.

Hali hazırda aktif görev yapan haberleşme uyduları Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B. Bir de bunlar dışında askeri amaçlı da kullanılabilen gözlem uyduları var.

Bunların isimleri de Göktürk-1, Göktürk-2 ve geçtiğimiz Nisan ayında devreye giren metre altı çözünürlülüğe de sahip olan İMECE uydusu. Türkiye bu uydu sayısı ile dünyada uydu sahibi olan 30 ülke arasında.

Türkiye’nin aktif uydu sayısı 2024 yılı itibariyle 9’a çıkacak.

TÜRKİYE, KENDİ HABERLEŞME UYDUSUNU ÜRETİYOR

Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi’nin (TUSAS) sayfasında verilen bilgiye göre firma bünyesinde üretim çalışmaları süren TÜRKSAT 6A uydusunun tamamlanması ile Türkiye dünyada kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasına girecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun verdiği 16 Eylül 2023 günü verdiği bilgiye göre Türksat 6A uydusunun Mart 2024’te yerde teslimi yapılacak. Önümüzdeki Haziran ayı içerisinde de fırlatma işlemleri planlanıyor.

MİKRO UYDULAR DA PLANDA

Kendi haberleşme uydusunu üretme yolunda son aşamaya gelen Türkiye, buradan edindiği bilgilerle farklı amaçlarla kullanılacak uyduları geliştirmek amacıyla çalışmalarına hız verdi

TUSAŞ Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Selman Nas, 21 Eylül 2023 günü verdiği demeçte Türksat 6A’da kazanılan deneyim ile bir başka müşteri için operasyonel uydu geliştirdiklerini söyledi.

Küçük, maliyet etkin gözlem uydularıyla ticari faaliyet yapmayı da planladıklarını söyleyen Selman Nas, bunun için bir mikro uydu projesi geliştirdiklerini söyledi.

1998’DE UZAY ŞUBESİ KURULARAK İLK TEMEL ATILDI

Peki uzay komutanlığı bu kapsamda nasıl bir görev üstlenecek. Bu soruyu hava kuvvetlerinden emekli pilot korgeneral Erdoğan Karakuş’a sorduk.

Karakuş, TSK’nın uzaya dair çalışmalarının yeni olmadığını belirterek 1998 yılında TSK’ya bağlı hava kuvvetleri bünyesinde Uzay Şubesi’nin kurulduğunu hatırlatarak, “Bu şube uzaydaki faaliyetlerle havacılık faaliyetlerini birleştirme, uzaydan bilgilerin emniyetle alınabilmesini sağlama ve herhangi bir elektronik karıştırmaya engel olmak amacıyla kuruldu” dedi.

Başlangıçta haberleşme uyduları ile başlayan Türkiye’nin uzay çalışmalarına zamanla gözlem uydularının da eklendiğini hatırlatan Karakuş, “Uzay Şubesi’nden edindiğimiz deneyim ile sivil yaşamda Uzay Ajansı kuruldu” diye konuştu.

AKSAKSIZ BİR ŞEKİLDE BİLGİ BİRİKİMİNDEN FAYDALANACAK

Uzay komutanlıklarının ABD, Çin gibi büyük ülkelerde de ülkelerde de olduğunu hatırlatan Karakuş, bu komutanlıkların uzaydaki uydulardan daha aktif faydalanılması amacıyla kurulduğunu belirterek, “Bir uydunuz var ama o uydudan iyi bilgi aktarılamıyorsa, elektronik harbe maruz kalıyorsa fayda sağlayamazsınız. Uzay Komutanlığı, uzaydaki sivil ve askeri amaçlı kullanılan her türlü uydudan faydalanarak aksaksız bir şekilde bilgi birikiminden faydalanmayı amaçlayacak” dedi.

İHA’LARDAN DAHA KAPSAMLI BİR ALANI GÖZLEMLEYEBİLİR

Karakuş, Türkiye’nin özellikle gözlem uydusu sayısının artmasının istihbari amaçlı İHA kullanımını azaltacağını söyleyerek, “Teröristleri görmek için sürekli İHA uçuruyorsunuz. Bunun bir maliyeti var. Ancak İHA’ların gözlem yapabildiği alan daha dar dolayısıyla belli bölgelerde birkaç İHA uçurmanız gerekiyor. Daha yüksek çözünürlüklü uydu sayınız arttıkça daha da geniş bir alanı gözlemleme şansına sahip olacaksınız bu İHA’ların da yükünü azaltacak. Uzay Komutanlığı’nın bir amacı da bu çalışmalarını artırarak TSK’nın uzaydaki gözünü güçlendirmek olacak” diye konuştu.

patronlardunyasi.com

ETİKETLER: Bilgi, Türk, Uydu, Uydusu, uzay