ADANA’DA DOĞAN DENİZ BURNHAM ŞİMDİ UZAYA GİDECEK! NASA DUYURDU
Adana’da doğdu şimdi uzaya gidecek! NASA duyurdu Adana İncirlik’te dünyaya gelen Deniz Burnham, NASA’daki astronotluk eğitimini tamamlayarak uzay görevine hazırlanıyor. Türk anne ve Amerikalı asker babanın kızı olan Burnham’ın, Mart 2027’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmesi planlanıyor.
Türk kökenli astronot Deniz Burnham, kariyerinin en önemli görevlerinden biri için hazırlıklarını sürdürüyor. Adana-İncirlik’te doğan Burnham, Türk anne Şahver Conk Burnham ile Amerikalı asker bir baba olan Ed Burnham’ın çocuğu olarak dünyaya geldi. NASA’nın 2021 yılında astronot adayı olarak seçtiği Burnham, gerekli eğitim sürecini tamamladıktan sonra ilk uzay görevi için çalışmalara başladı.
Planlamaya göre Burnham, Mart 2027’de Dmitri Petelin ve Konstantin Borisov ile birlikte Roscosmos’a ait Soyuz MS-30 uzay aracıyla fırlatılacak. Üçlü, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapacak.
MÜHENDİSLİKTEN ASTRONOTLUĞA UZANAN KARİYER
Deniz Burnham’ın uzay yolculuğuna uzanan kariyerinde mühendislik önemli bir yer tutuyor. California Üniversitesi, San Diego’da kimya mühendisliği eğitimi alan Burnham, lisans derecesinin ardından Los Angeles’taki Güney California Üniversitesi’nde makine mühendisliği üzerine yüksek lisans yaptı.
Eğitiminin ardından enerji sektöründe uzun yıllar saha deneyimi kazanan Burnham, on yılı aşkın süre boyunca farklı bölgelerde petrol sondaj projelerinde görev aldı. Alaska Arktiği, Kanada’nın Kuzey Alberta bölgesi ve Teksas, yönettiği sondaj çalışmalarının gerçekleştirildiği bölgeler arasında yer aldı.
Burnham’ın mesleki geçmişi yalnızca mühendislikle de sınırlı kalmadı. ABD Donanma Yedek Kuvvetleri’nde Mühendislik Görev Subayı olarak görev yapan Burnham, askeri deneyimini de kariyerine ekledi.
BİRDEN FAZLA HAVA ARACINI KULLANABİLİYOR
Astronot adayının dikkat çeken özelliklerinden biri de pilotluk geçmişi. Burnham; tek motorlu kara ve deniz uçaklarının yanı sıra aletli uçuş yapabilen uçakları ve döner kanatlı helikopterleri kullanabiliyor.
NASA tarafından 2021’de astronot adayı olarak seçilen Burnham, o tarihten bu yana uzay görevine yönelik eğitimlerden geçti. Şimdi ise Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki ilk görevine hazırlanıyor.
TÜRKİYE İLE BAĞINI SÜRDÜRÜYOR
Deniz Burnham’ın Türkiye ile bağı yalnızca doğum yeriyle sınırlı değil. Türkçe bilen Burnham, zaman zaman tatillerini Türkiye’de geçiriyor. Adana-İncirlik doğumlu olması nedeniyle Türk kamuoyunun da yakından takip ettiği isimlerden biri haline gelen Burnham’ın, planlanan görevini başarıyla tamamlaması halinde Türkiye kökenli astronotlar açısından da dikkat çekici bir hikâyeye imza atması bekleniyor.