Dolar 48,1132
Euro 56,1043
Altın 7.107,80
BİST 14.610,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 33°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
33°C
Parçalı Bulutlu
Per 32°C
Cum 27°C
Cts 24°C
Paz 26°C

300 YILDIR HİÇ AKSATILMIYOR. YAPILMADIĞI YIL KÖYÜN BAŞINA FELAKET YAĞDI

Bingöl’ün Alaattin köyünde 3 asırdır aralıksız sürdürülen Ömer Dede (Kal-Emu) etkinliği bu yıl da gerçekleşti. Köylüler, geleneğin uygulanmadığı dönemde uğursuzluklar yaşandığına inanıyor.

300 YILDIR HİÇ AKSATILMIYOR. YAPILMADIĞI YIL KÖYÜN BAŞINA FELAKET YAĞDI
25 Ağustos 2026 06:55
309

Bingöl’ün Genç ilçesinin merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Alaattin köyünde Ömer Dede (Kal-Emu) etkinliği bu yıl da düzenlendi. Köyün kurucusu ve alim olduğu belirtilen Ömer Dede’nin (Kal-Emu), köye hakim bir tepeye defnedilmesinin ardından başlatıldığı aktarılan gelenek, yaklaşık 300 yıldır nesilden nesile aktarılıyor.

Her yıl ağustos ayının üçüncü perşembesinde düzenlenen şenlikte Ömer Dede’nin kabri ziyaret ediliyor, kurbanlar kesiliyor ve kazanlarda hazırlanan yemekler gelenlere ikram ediliyor. Etkinlik, halaylarla devam ediyor.

Geçmişte birkaç yıl geleneğin yerine getirilmemesi üzerine köyde kuraklık, çekirge istilası ve heyelan gibi olayların yaşandığını belirten Sait Anlar, “Bu köy doğumluyum. Adana’da 1980’den bu yana ikamet ediyorum. Her yıl ağustos ayında şenliklere katılmak için köyüme geliyorum. Bu bizim atalarımızdan gelen bir gelenektir” dedi.

Etkinliğin her yıl ağustos ayının üçüncü perşembesinde düzenlendiğini belirten Anlar, “Yaklaşık 300 yıla dayanan bir gelenektir. Birkaç sene bazı nedenlerden dolayı yapamadık. Köyün başına bir haller geldi. Biz de hatırlıyoruz, çekirge istilası oldu. Kuraklık oldu, ekinler zarar gördü” ifadelerini kullandı.

Köylülerden Hatice Doğu ise geleneğin gelecek nesillere aktarılacağını belirterek, “Burada yetiştim. Kendimi bildim bileli bu şenliği yapıyoruz. Yapılmadığında buğdaylarımızdan verim alamadık. Sonra yapılmaya devam etti. Anne ve babamızdan bunları gördük. Bundan sonra da devam ettireceğiz. Allah’ın izniyle çocuklarımıza, torunlarımıza aktaracağız” diye konuştu.

Yusuf Beliren ise bu yıl yaklaşık 20 keçinin kesildiğini ve 7-8 kazan yemek hazırlandığını belirterek, “Civar köylerden ve Elazığ, Diyarbakır, Adana’dan gelen misafirlerimize yemek ikram ediyoruz. Bu gelenek yaklaşık 3-4 asırdır devam ediyor. Hangi dönem yapılmadığını bilmiyorum ama yapılmadığı sene içerisinde musibetler oldu, buğdaylar yandı. Büyüklerimiz de bu geleneğin yapılmadığı için musibetlerin meydana geldiğini düşünmüşler. Sonra aralıksız yapılmaya başlandı, bizler de sürdürüyoruz” dedi.

Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı etkinliğe ayrıca Genç Kaymakamı Muhammed Burak Akköz, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven, AK Parti Genç İlçe Başkanı Sait Kolak, Bingöl Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Demir, İl Genel Meclis Üyesi Nizamettin Barut, Genç İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Sinan Sert ve kurum amirleri katıldı.

ETİKETLER: Gelen, Köy, Yaklaşık