Dolar 32,4054
Euro 34,6357
Altın 2.385,54
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
18°C
Hafif Yağmurlu
Çar 18°C
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 13°C

Hiçbir Zaman Sokaklarda Göremediğimiz Yerli Otomobilimiz: “Zafer” OYAK bünyesinde kurulmuştu

“Zafer” adlı otomobili hiçbir zaman Türkiye sokaklarında göremedik ancak üretiminin durdurulmasının ardında yatan, hâlâ nedeni tam olarak açıklanmayan sebepler olmasaydı belki de her şey daha farklı olabilirdi.

Hiçbir Zaman Sokaklarda Göremediğimiz Yerli Otomobilimiz: “Zafer” OYAK bünyesinde kurulmuştu
2 Aralık 2023 12:40
324

Kaynaklar: WEBTEKNO.COM / Wikipedia, Otosur, GZT 

Günümüzde yerli otomobil deyince aklımıza gelen ilk isim Togg olsa da bundan yıllar öncesinde birçok başarılı ve başarısız otomobil üretimi girişimlerimiz olmuştu.

Bu girişimin ürünlerinden biri olan Zafer’in de üç farklı modelle piyasaya sürülmesi planlanıyordu ancak söylenen göre “baskılara dayanamamıştı”. Gelin, Zafer’in öyküsüne daha yakından bakalım.

Zafer, ilk başarısız otomobil girişimimiz değildi.

Daha önce, “Türkiye’nin ilk yerli otomobili” sıfatıyla tanıtılan “İmza”yı anlatmıştık. Onu da birazdan bahsedeceğimiz Zafer gibi, hiçbir zaman sokaklarda görememiştik. Tabii İmza’nın hikâyesi ve nedenleri çok daha başkaydı… İçeriğin detaylarını okumak isterseniz aşağıya bırakıyoruz:

Ne yazık ki başarısız bir girişim olan Zafer’in öyküsü, 1960’lı yıllara uzanıyor.

Türk Otomotiv Endüstrileri A.Ş. (TOE), 1955 yılında OYAK bünyesinde kuruldu (OYAK 1961 yılında kuruldu ancak daha önce kurulan OYAK benzeri kuruluş vardı)  ve Türkiye’de yerli bir otomobil üretmenin ilk adımları için Volvo’yla iletişime geçti ancak henüz tanıtım bile bitirilemeden iptal edildi.

Bu başarısız denemenin ardından Türk Otomotiv Endüstrileri A.Ş., İngiliz Triumph ile bir ortaklık imzalayarak yeni bir başlangıç yapmaya karar verdi fakat bu karar da çok iyi sonuçlar doğurmayacaktı.

Zafer’i İsrailli üreticilere kaptırdık.

Adının “Zafer” olması planlanan bu otomobilin; ilk önce sedan modelinin daha sonra station wagon (aile tipi) ve pick-up modelleriyle piyasaya sürülmesi düşünülüyordu fakat bu projenin de tanıtımı bile yapılmadan iptal edildi. “Bazı kişilerin ve çevrelerin baskısı” dendi ancak nedenini tam olarak hâlâ bilmiyoruz.

1967 senesinde bu model, Triumph Zafer ismiyle, Autocars İsrail tarafından Haifa İsrail’de satışa sunuldu. Triumph, elindeki tasarımları kullanarak 1973 yılına kadar CKD koleksiyonu olarak Triumph Zafer’i üretmeye devam etti. Kısacası Zafer’i, İsrailli üreticilere kaptırdık da diyebiliriz.

ETİKETLER: OTOMOBİL, Zafer
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.