Dolar 32,5026
Euro 34,5398
Altın 2.497,12
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26°C
Az Bulutlu
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 21°C
Cum 17°C
Cts 17°C

TSK VE JANDARMA PERSONELİ NASIL TABANCA ALIR?

27 Aralık 2017 20:02
2.377

TSK, Jandarma ve Sahil Güvenlik Personelinin  hangi yollardan kaç tabanca alabileceği haberimizde.

Son KHK’da çıkan uzman erbaşlara bedeli mukabilince  silah alınabilmesi konusuyla tekrar gündeme gelen tabanca edinimi konusundaki yasal mevzuata göz atmakta fayda var. 

 

İŞTE TSK PERSONELİNİN TABANCA  EDİNİM KONUSUNDAKİ MEVZUATI

 

Öncelikle personelinin hangi kaynaklardan silah alabileceğini açıklayalım. 

 

(*)       TSK PERSONELİ SİLAH EDİNİMİ :

            a.         Şahsi Silah Sahiplenme Kaynakları:

                        (1)       Teçhizat tabanca (İstihkak olarak bedelsiz)

                        (2)       Zati demirbaş tabanca (bedelli) (696 Sayılı KHK ile Uzman Erbaşlara da verilecek tabancadır.)

                        (3)       Zoralım silah (Can güvenliği nedeniyle verilenler dahil)

                        (4)       MKE Kurumundan satın alınan yerli silah

                        (5)       MKE Kurumundan satın alınan ithal silah

                        (6)       Özel ferdi ithal silah

                        (7)       Armağan silah

                        (8)       Hatıra silah

                        (9)       Antika silah

                        (10)     Miras yolu ile edinilen silah

                        (11)     Başkasından devir alınan silah

 

            b.         MKE Kurumundan Yerli/İthal Silah Temini ve İşlemleri;

                        (1)       Muvazzaf Subay, Sözleşmeli Subay, Astsubay, Sözleşmeli Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar; görevleri müddetince veya emekli/müstafi olduktan sonra MKE Kurumu tarafından satışa sunulan tabancalardan toplam 3 (Üç) adet tabanca satın alabilirler.

                        (2)       MKE Kurumu tarafından satışa sunulan tabancalardan, bedeli mukabilinde satın almaya karar veren muvazzaf Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar, (Jandarma Genel Komutanlığı Personeli hariç),J.Gn.K.lığı JNET sayfasında bulunan  Silah Satın Alma Yetki Belgesi Talep Formunu doldurduktan sonra, dilekçe 2 (iki) adet resim, askeri kimlik kartı fotokopisi ile birlikte müracaatları Ana Ast Birlik Komutanlıklarınca Şubat-Ağustos ve Kasım aylarında topluca Kuvvet Komutanlıklarına, Jandarma Genel Komutanlığına ve Sahil Güvenlik Komutanlığına gönderilir. Bu tarihler dışında yapılan müracaatlara işlem yapılmaz.

                        (3)       Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca tabanca almasına müsaade edilen personel listeleri ve ekleri Jandarma Genel Komutanlığına (Asayiş Başkanlığı Silah Ruhsat ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne) Silah Satın Alma Yetki Belgesi düzenlenmek üzere gönderilir. Jandarma Genel Komutanlığınca tanzim edilen Silah Satın Alma Yetki Belgesi ilgili Kuvvet Komutanlıklarına ve Sahil Güvenlik Komutanlığına gönderilir.

            Bu belgenin geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren bir yıldır. Bu belge ile bizzat belge sahibi veya Birlik Komutanlıkları tarafından tayin edilecek mutemet belgeli personel veya noter vekaletli askeri personel tarafından silah satış yetkisi olan kamu kuruluşundan (MKE Kurumu) silah ve bu silaha ait mermiler satın alınır. Bir yıllık süre içerisinde silah satın alma yetki belgesine işlem yaptırmayan personel, silah satın alma yetki belgesinin süre bitiminden itibaren 2 (iki) yıl geçmeden MKE Kurumundan yerli veya ithal silah alma talebinde bulunamaz.

                        (4)       Muvazzaf Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaş ile müstafi ve emeklilerin satın almış oldukları silahlara ait fatura asılları [(PBİK Nu (J.Gn.K.lığı için), Rütbe, Sicil yazılacak], Birlik Komutanlıklarından yazı ile (Muvazzaf personel için) fatura tanzim tarihinden itibaren 60 (altmış) gün içinde, silahın envanter kaydı için personelin bağlı bulunduğu Kuvvet Komutanlıklarına gönderilir.

                        (5)       Emekli Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar ile mecburi hizmetini tamamlayarak istifa etmek suretiyle ayrılan, müstafi Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve 10 (on) yılını doldurarak, sözleşmelerinin uzatılmaması sonucu veya kendi isteği ile TSK’nden ayrılan Uzman Erbaşlara silah satın alma izni verilebilmesi ve ruhsat işlemleri için;

                                    –           Dilekçe,

                                    –           Garnizon Tabibi yoksa Hükümet Tabibi onaylı “Ateşli silah taşımasında ve bulundurmasında psikolojik, nörolojik ve fiziki rahatsızlıklar bakımdan sakınca yoktur” ibareli doktor raporu (rapor 6 ay süreyi doldurmamış olmalıdır) (Emekli/müstafi personelin hastaneye sevk işlemleri ikamet ettiği yerin Askerlik Daire/Şubesi tarafından yapılır.),

                                    –           TSK Kılık ve Kıyafet Yönetmeliği ile ilgili mevzuata uygun olarak, son üç ay içerisinde çekilmiş 2 (iki) adet vesikalık fotoğraf,

                                    –           Emekli/Müstafi kimlik kartı fotokopisi ile ilgili Komutanlıklara müracaat edilir.

                        (6)       MKE Kurumundan yerli veya ithal silah satın alma talebinde bulunan emekli, müstafi ve mecburi hizmetini tamamlamış personelin, göndermiş olduğu belgelerin incelenmesini müteakip, uygun görülen müracaatlar için 6’ncı madde c ve ç fıkraları hükümlerine göre işlem yapılır.

            c.         Miras Yoluyla Devir Alınan Silahlar;

                        TSK’leri personeline miras yolu ile intikal eden silahlar için 91/1779 sayılı Yönetmeliğin 18’inci maddesi hükmü uygulanır.

            ç.         Başkasından Devir Alınan Silahlar (Satış, Hibe, Devir);

                        Subay, Sözleşmeli Subay, Astsubay, Sözleşmeli Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar muvazzaflık, emeklilik ve müstafi oldukları süre içerisinde sivil veya askeri şahıslardan yalnız 3 (Üç) adet silah devir alabilirler.

            d.         Yivli Av Tüfeklerinin Satın Alma, Kayıt ve Devir İşlemleri;

                        (1)       Yivli av tüfekleri ile ilgili satın alma, kayıt, ruhsat ve devir işlemleri, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca yürütülür.

                        (2)       Bu yönerge hükümlerine göre, ruhsat almaya hak kazandığı tahkikat neticesi tespit edilen kişilerden, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Taşra Teşkilatından alınacak Avcılık Belgesi bulunanlara yivli av tüfeği taşıma ruhsatı, diğerlerine de bulundurma ruhsatı tanzim edilir. Yivli av tüfeği taşıma ruhsatı bulunanlar bu tüfeklerini meskûn mahallerde içi boş, muhafazası içinde ve atışa hazır olmayacak şekilde nakledebilirler.

                        (3)       Personel MKE Kurumundan yalnızca 1 (bir) adet yivli av tüfeği satın alabilir.

            e.         Yivsiz Av Tüfeklerinin Satın Alma, Kayıt ve Devir İşlemleri;

                        (1)       Yivsiz av tüfekleri ile ilgili bütün işlemler ise ikamet edilen yerdeki, ilgili Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlığınca yürütülür. Personelin; zoralım yoluyla satın aldıkları yivsiz av tüfeklerine ait faturaları, fatura tanzim tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde, ikamet ettikleri ilgili Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlığına teslim ederek, yivsiz tüfek ruhsatnamesi işlemlerini yaptırmak zorundadır.

                        (2)       Bu konuda Emniyet Müdürlükleri ve Jandarma Komutanlığına ikamet edilen yerin mülki amirliğine hitaben bir dilekçe, faturanın aslı Birlik Komutanlığından görev onay belgesi ve 2 (iki) adet fotoğraf ile müracaat edilir.

 

HAVA KUVVETLERİ RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN AÇIKLAMIŞTI

 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Resmi internet sitesinde yapılan açıklama ile  TSK Disiplin Kanunun ek maddeleri gereği,  16 Şubat 2013 tarihinde görevde olan ve bu tarihten sonra emekli olan 1998 yılı ve daha eski nasıplı personelin, eski/ateş gücü düşük ve teknolojik/ekonomik ömrünü dolduran silahlarının ateş gücü yüksek tabanca ile değiştirilmesi yönünde bir bilgilendirmede bulunuldu. 
 
 
İŞTE O AÇIKLAMA
 
 Ateş Gücü Düşük ve Teknolojisi Eski Teçhizat Tabancaların Değiştirilmesi.
 

 İLGİ : (a) Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu 
 
(b) 5143 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İlk Nasıp İstihkakına İlişkin Kanun
  
1. İlgi (a) Kanun’da 16 Şubat 2013 tarihinde değişiklik yapılmış ve ilgi (b) Kanun kapsamında beylik tabanca tahsisi yapılan personel tabancalarının değiştirilmesine imkan sağlanmıştır.
 
 2. Yapılan düzenleme, 16 Şubat 2013 tarihinde görevde olan ve bu tarihten sonra emekli olan 1998 yılı ve daha eski nasıplı personelin eski/ateş gücü düşük ve teknolojik/ekonomik ömrünü dolduran silahlarının ateş gücü yüksek tabanca ile değiştirilmesini kapsamaktadır.
 
 3. Kuvvet K.lıkları ve Emn.Gn.Md.lüğünün ateş gücü yüksek tabanca ihtiyaçlarının tedarik faaliyetleri Aralık 2013 döneminden itibaren “Özgün Yerli Tabanca Geliştirme Projesi (ÖYTGP)” adı altında Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülmektedir.
 
 4. SSM tarafından yürütülen çalışmalarda gelinen son durumun yerinde incelenmesi amacıyla Kuvvet Komutanlıkları ve Emn.Gn.Md.lüğü temsilcilerinin katılımıyla 12-15 Nisan 2016 tarihleri arasında yüklenici firma adayları tesislerinde incelemelerde bulunulmuştur.
  
5. Firma tesislerinde yapılan incelemelerde prototip tabanca üretimlerinin tamamlandığı ancak firma testlerinin devam ettiği ve Haziran 2016 ayı içerisinde üretilen prototip tabancaların teklif değerlendirme süreci için SSM’ye teslim edileceği koordine edilmiştir.
  
6. Proje süreci; Ön Testlerin İcrası, Sözleşme İmza Hazırlıkları, Sözleşme İmzalanması, İyileştirme ve Geliştirme Aşaması, Pilot Kafile Üretimi ve Kabulü, Seri Üretimi ve Seri Üretim İlk Kafile Teslimi şeklinde devam edecektir.
  
7. Proje takviminde herhangi bir aksaklık oluşmadığı takdirde söz konusu silahların hak sahibi personele dağıtımına Ağustos 2017 ayı itibariyle başlanabileceği değerlendirilmektedir.

 

 

ATEŞ GÜCÜ DÜŞÜK  TABANCALAR YERİNE PERSONELE HANGİ TABANCALAR  VERİLECEK? 

 

Son günlerde sosyla medyaya yansıyan bilgilere göre, Ateş Gücü Düşük ve Teknolojisi Eski Teçhizat Tabancaların Değiştirilmesi ihalesini CANİK55 TP9SF ELİTE S modeli ile SARSILMAZ SAR 9 modeli kazandığı belirtildi. 

 

KONU İLE İLGİLİ YAPILAN AÇIKLAMA :

1.İlgi (a) Kanun’da 16 Şubat 2013 tarihinde değişiklik yapılmış ve ilgi (b) Kanun kapsamında beylik tabanca tahsisi yapılan personel tabancalarının değiştirilmesine imkan sağlanmıştır.

2.Yapılan düzenleme, 16 Şubat 2013 tarihinde görevde olan ve bu tarihten sonra emekli olan 1998 yılı ve daha eski nasıplı personelin eski/ateş gücü düşük ve teknolojik/ekonomik ömrünü dolduran silahlarının ateş gücü yüksek tabanca ile değiştirilmesini kapsamaktadır.

3.Kuvvet K.lıkları ve Emn.Gn.Md.lüğünün ateş gücü yüksek tabanca ihtiyaçlarının tedarik faaliyetleri Aralık 2013 döneminden itibaren “Özgün Yerli Tabanca Geliştirme Projesi (ÖYTGP)” adı altında Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülmektedir.

4.SSM tarafından 16 Mayıs 2017 tarihinde icra edilen toplantıda firmalardan gelen teklifler açılarak uygunluğu kontrol edilmiş ve ön testlere başlanılması için karar alınmıştır. 22 Mayıs 2017 tarihinde başlanan ön testler 13 Temmuz 2017 tarihi itibari ile tamamlanmıştır.

5.SSM Alt Teknik Heyet tarafından teknik değerlendirme işlemi (puanlama ve firma tabanca özellikleri değerlendirmesi) 14 Temmuz 2017 tarihi itibari ile başlatılmış, 21 Temmuz 2017 tarihinde tamamlanmıştır. Yapılan teknik değerlendirmenin SSM Müsteşarına onaya sunulması beklenmektedir.

6.Proje takviminde herhangi bir aksaklık oluşmadığı takdirde söz konusu silahların hak sahibi personele dağıtımına 2018 yılı Mayıs ayı itibariyle başlanabileceği değerlendirilmektedir.

 

NEDEN 16 ŞUBAT 2013 SONRASI EMEKLİ OLAN PERSONELİN TABANCASI DEĞİŞTİRİLİYOR? 

31 Ocak 2013 Tarihinde 6413 Kabul Numarası ile yayınlanan, TSK. Disiplin Kanununun sonunda, bazı kanunlar hakkında değişiklik, ekleme ve çıkarma yapıldığına dair maddeler mevcuttur.  

O dönemde Displin Kanunu sadece cezalar yönünden irdelendiğinden, diğer önemli değişiklikler gözden kaçmış durumdadır.

Tabanca konusu Disiplin Kanunun 47’nci maddesinde düzenlendiği için o maddeyi  inceleyelim, 

MADDE 47- 21/4/2004 tarihli ve 5143 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İlk Nasıp İstihkakına İlişkin Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 6- Hâlen görevde bulunan personele teçhizat tabancası olarak tahsis edilen silahlardan, kaydı silinenler ile eski ve/veya ateş gücü düşük ve teknolojik ve/veya ekonomik ömrünü dolduranların yerine, bunların iade edilmesi kaydıyla, günün ve görevin şartlarına uygun bir tabancanın verilmesine ilgili kuvvet komutanlıkları (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) yetkilidir.”

Kısaca ilgili madde de ; “halen görevde bulunan personele, teçhizat tabancası olarak verilen tabancalardan, kaydı silinenlerin ve ekonomik ömrünü dolduranların yerine, eskisinin iade edilmesi kaydıyla yenisinin verilmesinin kuvvet komutanlıklarının yetkisindedir” demektedir.

Kanun yürürlük tarihi 16 Şubat 2013 tarihi olduğu için, 16 Şubat 2013 tarihinden önce emekli olan personel kapsam dışındadır ve 1998 yılı ve öncesi nasıplı personeli kapsamaktadır. 

Saygılarımla 

Dede Ersel AKSU 

 

UZMAN ERBAŞLARA KHK’DA TABANCA DÜZENLEMESİ! TIKLAYINIZ…

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

TSK VE JANDARMA PERSONELİ NASIL TABANCA ALIR?

TSK VE JANDARMA PERSONELİ NASIL TABANCA ALIR?
27 Aralık 2017 19:43
8

TSK, Jandarma ve Sahil Güvenlik Personelinin  hangi yollardan kaç tabanca alabileceği haberimizde.

Son KHK’da çıkan uzman erbaşlara bedeli mukabilince  silah alınabilmesi konusuyla tekrar gündeme gelen tabanca edinimi konusundaki yasal mevzuata göz atmakta fayda var. 

 

İŞTE TSK PERSONELİNİN TABANCA  EDİNİM KONUSUNDAKİ MEVZUATI

 

Öncelikle personelinin hangi kaynaklardan silah alabileceğini açıklayalım. 

 

(*)       TSK PERSONELİ SİLAH EDİNİMİ :

            a.         Şahsi Silah Sahiplenme Kaynakları:

                        (1)       Teçhizat tabanca (İstihkak olarak bedelsiz)

                        (2)       Zati demirbaş tabanca (bedelli) (696 Sayılı KHK ile Uzman Erbaşlara da verilecek tabancadır.)

                        (3)       Zoralım silah (Can güvenliği nedeniyle verilenler dahil)

                        (4)       MKE Kurumundan satın alınan yerli silah

                        (5)       MKE Kurumundan satın alınan ithal silah

                        (6)       Özel ferdi ithal silah

                        (7)       Armağan silah

                        (8)       Hatıra silah

                        (9)       Antika silah

                        (10)     Miras yolu ile edinilen silah

                        (11)     Başkasından devir alınan silah

 

            b.         MKE Kurumundan Yerli/İthal Silah Temini ve İşlemleri;

                        (1)       Muvazzaf Subay, Sözleşmeli Subay, Astsubay, Sözleşmeli Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar; görevleri müddetince veya emekli/müstafi olduktan sonra MKE Kurumu tarafından satışa sunulan tabancalardan toplam 3 (Üç) adet tabanca satın alabilirler.

                        (2)       MKE Kurumu tarafından satışa sunulan tabancalardan, bedeli mukabilinde satın almaya karar veren muvazzaf Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar, (Jandarma Genel Komutanlığı Personeli hariç),J.Gn.K.lığı JNET sayfasında bulunan  Silah Satın Alma Yetki Belgesi Talep Formunu doldurduktan sonra, dilekçe 2 (iki) adet resim, askeri kimlik kartı fotokopisi ile birlikte müracaatları Ana Ast Birlik Komutanlıklarınca Şubat-Ağustos ve Kasım aylarında topluca Kuvvet Komutanlıklarına, Jandarma Genel Komutanlığına ve Sahil Güvenlik Komutanlığına gönderilir. Bu tarihler dışında yapılan müracaatlara işlem yapılmaz.

                        (3)       Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca tabanca almasına müsaade edilen personel listeleri ve ekleri Jandarma Genel Komutanlığına (Asayiş Başkanlığı Silah Ruhsat ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne) Silah Satın Alma Yetki Belgesi düzenlenmek üzere gönderilir. Jandarma Genel Komutanlığınca tanzim edilen Silah Satın Alma Yetki Belgesi ilgili Kuvvet Komutanlıklarına ve Sahil Güvenlik Komutanlığına gönderilir.

            Bu belgenin geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren bir yıldır. Bu belge ile bizzat belge sahibi veya Birlik Komutanlıkları tarafından tayin edilecek mutemet belgeli personel veya noter vekaletli askeri personel tarafından silah satış yetkisi olan kamu kuruluşundan (MKE Kurumu) silah ve bu silaha ait mermiler satın alınır. Bir yıllık süre içerisinde silah satın alma yetki belgesine işlem yaptırmayan personel, silah satın alma yetki belgesinin süre bitiminden itibaren 2 (iki) yıl geçmeden MKE Kurumundan yerli veya ithal silah alma talebinde bulunamaz.

                        (4)       Muvazzaf Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaş ile müstafi ve emeklilerin satın almış oldukları silahlara ait fatura asılları [(PBİK Nu (J.Gn.K.lığı için), Rütbe, Sicil yazılacak], Birlik Komutanlıklarından yazı ile (Muvazzaf personel için) fatura tanzim tarihinden itibaren 60 (altmış) gün içinde, silahın envanter kaydı için personelin bağlı bulunduğu Kuvvet Komutanlıklarına gönderilir.

                        (5)       Emekli Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar ile mecburi hizmetini tamamlayarak istifa etmek suretiyle ayrılan, müstafi Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve 10 (on) yılını doldurarak, sözleşmelerinin uzatılmaması sonucu veya kendi isteği ile TSK’nden ayrılan Uzman Erbaşlara silah satın alma izni verilebilmesi ve ruhsat işlemleri için;

                                    –           Dilekçe,

                                    –           Garnizon Tabibi yoksa Hükümet Tabibi onaylı “Ateşli silah taşımasında ve bulundurmasında psikolojik, nörolojik ve fiziki rahatsızlıklar bakımdan sakınca yoktur” ibareli doktor raporu (rapor 6 ay süreyi doldurmamış olmalıdır) (Emekli/müstafi personelin hastaneye sevk işlemleri ikamet ettiği yerin Askerlik Daire/Şubesi tarafından yapılır.),

                                    –           TSK Kılık ve Kıyafet Yönetmeliği ile ilgili mevzuata uygun olarak, son üç ay içerisinde çekilmiş 2 (iki) adet vesikalık fotoğraf,

                                    –           Emekli/Müstafi kimlik kartı fotokopisi ile ilgili Komutanlıklara müracaat edilir.

                        (6)       MKE Kurumundan yerli veya ithal silah satın alma talebinde bulunan emekli, müstafi ve mecburi hizmetini tamamlamış personelin, göndermiş olduğu belgelerin incelenmesini müteakip, uygun görülen müracaatlar için 6’ncı madde c ve ç fıkraları hükümlerine göre işlem yapılır.

            c.         Miras Yoluyla Devir Alınan Silahlar;

                        TSK’leri personeline miras yolu ile intikal eden silahlar için 91/1779 sayılı Yönetmeliğin 18’inci maddesi hükmü uygulanır.

            ç.         Başkasından Devir Alınan Silahlar (Satış, Hibe, Devir);

                        Subay, Sözleşmeli Subay, Astsubay, Sözleşmeli Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar muvazzaflık, emeklilik ve müstafi oldukları süre içerisinde sivil veya askeri şahıslardan yalnız 3 (Üç) adet silah devir alabilirler.

            d.         Yivli Av Tüfeklerinin Satın Alma, Kayıt ve Devir İşlemleri;

                        (1)       Yivli av tüfekleri ile ilgili satın alma, kayıt, ruhsat ve devir işlemleri, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca yürütülür.

                        (2)       Bu yönerge hükümlerine göre, ruhsat almaya hak kazandığı tahkikat neticesi tespit edilen kişilerden, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Taşra Teşkilatından alınacak Avcılık Belgesi bulunanlara yivli av tüfeği taşıma ruhsatı, diğerlerine de bulundurma ruhsatı tanzim edilir. Yivli av tüfeği taşıma ruhsatı bulunanlar bu tüfeklerini meskûn mahallerde içi boş, muhafazası içinde ve atışa hazır olmayacak şekilde nakledebilirler.

                        (3)       Personel MKE Kurumundan yalnızca 1 (bir) adet yivli av tüfeği satın alabilir.

            e.         Yivsiz Av Tüfeklerinin Satın Alma, Kayıt ve Devir İşlemleri;

                        (1)       Yivsiz av tüfekleri ile ilgili bütün işlemler ise ikamet edilen yerdeki, ilgili Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlığınca yürütülür. Personelin; zoralım yoluyla satın aldıkları yivsiz av tüfeklerine ait faturaları, fatura tanzim tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde, ikamet ettikleri ilgili Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlığına teslim ederek, yivsiz tüfek ruhsatnamesi işlemlerini yaptırmak zorundadır.

                        (2)       Bu konuda Emniyet Müdürlükleri ve Jandarma Komutanlığına ikamet edilen yerin mülki amirliğine hitaben bir dilekçe, faturanın aslı Birlik Komutanlığından görev onay belgesi ve 2 (iki) adet fotoğraf ile müracaat edilir.

 

HAVA KUVVETLERİ RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN AÇIKLAMIŞTI

 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Resmi internet sitesinde yapılan açıklama ile  TSK Disiplin Kanunun ek maddeleri gereği,  16 Şubat 2013 tarihinde görevde olan ve bu tarihten sonra emekli olan 1998 yılı ve daha eski nasıplı personelin, eski/ateş gücü düşük ve teknolojik/ekonomik ömrünü dolduran silahlarının ateş gücü yüksek tabanca ile değiştirilmesi yönünde bir bilgilendirmede bulunuldu. 
 
 
İŞTE O AÇIKLAMA
 
 Ateş Gücü Düşük ve Teknolojisi Eski Teçhizat Tabancaların Değiştirilmesi.
 

 İLGİ : (a) Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu 
 
(b) 5143 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İlk Nasıp İstihkakına İlişkin Kanun
  
1. İlgi (a) Kanun’da 16 Şubat 2013 tarihinde değişiklik yapılmış ve ilgi (b) Kanun kapsamında beylik tabanca tahsisi yapılan personel tabancalarının değiştirilmesine imkan sağlanmıştır.
 
 2. Yapılan düzenleme, 16 Şubat 2013 tarihinde görevde olan ve bu tarihten sonra emekli olan 1998 yılı ve daha eski nasıplı personelin eski/ateş gücü düşük ve teknolojik/ekonomik ömrünü dolduran silahlarının ateş gücü yüksek tabanca ile değiştirilmesini kapsamaktadır.
 
 3. Kuvvet K.lıkları ve Emn.Gn.Md.lüğünün ateş gücü yüksek tabanca ihtiyaçlarının tedarik faaliyetleri Aralık 2013 döneminden itibaren “Özgün Yerli Tabanca Geliştirme Projesi (ÖYTGP)” adı altında Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülmektedir.
 
 4. SSM tarafından yürütülen çalışmalarda gelinen son durumun yerinde incelenmesi amacıyla Kuvvet Komutanlıkları ve Emn.Gn.Md.lüğü temsilcilerinin katılımıyla 12-15 Nisan 2016 tarihleri arasında yüklenici firma adayları tesislerinde incelemelerde bulunulmuştur.
  
5. Firma tesislerinde yapılan incelemelerde prototip tabanca üretimlerinin tamamlandığı ancak firma testlerinin devam ettiği ve Haziran 2016 ayı içerisinde üretilen prototip tabancaların teklif değerlendirme süreci için SSM’ye teslim edileceği koordine edilmiştir.
  
6. Proje süreci; Ön Testlerin İcrası, Sözleşme İmza Hazırlıkları, Sözleşme İmzalanması, İyileştirme ve Geliştirme Aşaması, Pilot Kafile Üretimi ve Kabulü, Seri Üretimi ve Seri Üretim İlk Kafile Teslimi şeklinde devam edecektir.
  
7. Proje takviminde herhangi bir aksaklık oluşmadığı takdirde söz konusu silahların hak sahibi personele dağıtımına Ağustos 2017 ayı itibariyle başlanabileceği değerlendirilmektedir.

 

 

ATEŞ GÜCÜ DÜŞÜK  TABANCALAR YERİNE PERSONELE HANGİ TABANCALAR  VERİLECEK? 

 

Son günlerde sosyla medyaya yansıyan bilgilere göre, Ateş Gücü Düşük ve Teknolojisi Eski Teçhizat Tabancaların Değiştirilmesi ihalesini CANİK55 TP9SF ELİTE S modeli ile SARSILMAZ SAR 9 modeli kazandığı belirtildi. 

 

KONU İLE İLGİLİ YAPILAN AÇIKLAMA :

1.İlgi (a) Kanun’da 16 Şubat 2013 tarihinde değişiklik yapılmış ve ilgi (b) Kanun kapsamında beylik tabanca tahsisi yapılan personel tabancalarının değiştirilmesine imkan sağlanmıştır.

2.Yapılan düzenleme, 16 Şubat 2013 tarihinde görevde olan ve bu tarihten sonra emekli olan 1998 yılı ve daha eski nasıplı personelin eski/ateş gücü düşük ve teknolojik/ekonomik ömrünü dolduran silahlarının ateş gücü yüksek tabanca ile değiştirilmesini kapsamaktadır.

3.Kuvvet K.lıkları ve Emn.Gn.Md.lüğünün ateş gücü yüksek tabanca ihtiyaçlarının tedarik faaliyetleri Aralık 2013 döneminden itibaren “Özgün Yerli Tabanca Geliştirme Projesi (ÖYTGP)” adı altında Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülmektedir.

4.SSM tarafından 16 Mayıs 2017 tarihinde icra edilen toplantıda firmalardan gelen teklifler açılarak uygunluğu kontrol edilmiş ve ön testlere başlanılması için karar alınmıştır. 22 Mayıs 2017 tarihinde başlanan ön testler 13 Temmuz 2017 tarihi itibari ile tamamlanmıştır.

5.SSM Alt Teknik Heyet tarafından teknik değerlendirme işlemi (puanlama ve firma tabanca özellikleri değerlendirmesi) 14 Temmuz 2017 tarihi itibari ile başlatılmış, 21 Temmuz 2017 tarihinde tamamlanmıştır. Yapılan teknik değerlendirmenin SSM Müsteşarına onaya sunulması beklenmektedir.

6.Proje takviminde herhangi bir aksaklık oluşmadığı takdirde söz konusu silahların hak sahibi personele dağıtımına 2018 yılı Mayıs ayı itibariyle başlanabileceği değerlendirilmektedir.

 

NEDEN 16 ŞUBAT 2013 SONRASI EMEKLİ OLAN PERSONELİN TABANCASI DEĞİŞTİRİLİYOR? 

31 Ocak 2013 Tarihinde 6413 Kabul Numarası ile yayınlanan, TSK. Disiplin Kanununun sonunda, bazı kanunlar hakkında değişiklik, ekleme ve çıkarma yapıldığına dair maddeler mevcuttur.  

O dönemde Displin Kanunu sadece cezalar yönünden irdelendiğinden, diğer önemli değişiklikler gözden kaçmış durumdadır.

Tabanca konusu Disiplin Kanunun 47’nci maddesinde düzenlendiği için o maddeyi  inceleyelim, 

MADDE 47- 21/4/2004 tarihli ve 5143 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İlk Nasıp İstihkakına İlişkin Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 6- Hâlen görevde bulunan personele teçhizat tabancası olarak tahsis edilen silahlardan, kaydı silinenler ile eski ve/veya ateş gücü düşük ve teknolojik ve/veya ekonomik ömrünü dolduranların yerine, bunların iade edilmesi kaydıyla, günün ve görevin şartlarına uygun bir tabancanın verilmesine ilgili kuvvet komutanlıkları (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) yetkilidir.”

Kısaca ilgili madde de ; “halen görevde bulunan personele, teçhizat tabancası olarak verilen tabancalardan, kaydı silinenlerin ve ekonomik ömrünü dolduranların yerine, eskisinin iade edilmesi kaydıyla yenisinin verilmesinin kuvvet komutanlıklarının yetkisindedir” demektedir.

Kanun yürürlük tarihi 16 Şubat 2013 tarihi olduğu için, 16 Şubat 2013 tarihinden önce emekli olan personel kapsam dışındadır ve 1998 yılı ve öncesi nasıplı personeli kapsamaktadır. 

Dede Ersel AKSU 

 

UZMAN ERBAŞLARA KHK’DA TABANCA DÜZENLEMESİ! TIKLAYINIZ…