Dolar 32,4930
Euro 34,6021
Altın 2.499,28
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26°C
Az Bulutlu
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 17°C

ASSUBAYLAR SİYASETE GİRMELİ Mİ?

19 Ekim 2018 20:57
398

Sevgili Dostlar; 

2 gün önce 17 Ekim TEMAD’ın Kuruluş Yıldönümü ve Assubaylar Gününü kutladık.  Kutlamalar belki de son 2-3 yılın en kalabalık kutlaması oldu. 

Önce Anıtkabir’de Ata’mızın huzuruna çıktık. Ardından  Milli Eğitim Bakamnlığı Şura Salonuna sempozyum için gittik.  Sempozyuma, milletvekilleri, siyasetçiler, bakanlık yetkilileri ve  konuklar katıldı. 

Genel Başkan Hamza DÜRGEN önemli bir konuşma yaptı ve bence  son dönemde yapılan “Başkomutan” konusunda karalama kampanyasına net bir cevap verdi.  Konuşmasında Ulu Önder Atatürk İçin “Ebedi Başkomutanımız” sözünü açıkça vurguladı. 

 

 

Genel Başkanın konuşması genel hatlarıyla sorunlarımızı ve çözümü için yapılan faaliyetler üzerineydi. 2018 yılı sonuna kadar Başlangıç dereceleri konusunun çözüleceğini vurguladı.

Tazminatlar konusunda ise 2019 yılında konunun çözüleceği yönünde bir açıklaması oldu. 
 

Genel Başkan Hamza DÜRGEN’den sonra kürsüye çıkan İyi Parti Kayseri Milletvekili Emekli Assubay Dursun ATAŞ, gayet güzel ve olumlu bir konuşma yaptı. ATAŞ konuşmasına “İÇİNİZDEN ÇIKAN BİRİYİM” diyerek başladı ve bu bizler için gurur kaynağı oldu.  Evet ATAŞ, içimizden çıkan biri ve mecliste sesimiz olacak. Bunun sinyallerini net olarak yaptığı konuşmada verdi. 

ATAŞ, siyaseti farklı okuyan bir isim olduğunu gösterdi ve sorunlarımızın gündeme alınmadaki zamanlamaya vurgu yaptı. Evet sorunlarımız uzun yıllardır çözüm bekliyor ancak, daha 10 aylık bir yönetimin de zamana ve zamanlamaya ihtiyacı olduğu da bir gerçek. 

 

 

Kıymetli Dostlarım;

Son günlerde siyasetle uğraşan meslektaşlarımıza yönelik bazı yazı ve yorumlar üzüntü verici. TEMAD yönetiminde bulunan ve  Milletvekili Genel Seçimlerinde daha önce  aday olan Yüksel BİNİCİ ve son seçimlerde aday adayı olan Musa KÖKSOY tüzükte bu yönde engelleyici bir husus olmamasına rağmen istifa etmişti.  Sanırım Yüksel BİNİCİ döneminde yönetim kurulu milletvekili aday adaylarının istifa etmeleri yönünde bir karar almış. 

Genel Merkez yönetiminde olanlar için belki uygun bir karar olabilir ama Ankara dışında olupta, şube başkanı sıfatı taşıyanlar için bu karar geçersizdir. Çünkü sivil toplum örgütleri ve siyaset her zaman iç içedir. TEMAD’ın şube başkanlarının bir çoğu aynı zamanda faal siyasetle uğraşan kişilerdir. 

Örneğin İzmir Şube Başkanlarından neredeyse siyasete girmeyen yok. Şimdi siz bu insanlara “istifa edin de siyaset yapın” derseniz, onlar da size derki, “tüm Türkiye’de siyaset yapan şube başkanları da istia etsin” derler. 

İzmir’e sesini çıkaranlar, burunlarının dibindeki şubeleri de görmelidir.  

Dostlarım; 

Bırakın arkadaşlarımız siyaset yapsın, siyasete girsin, uzayan kol bizden olsun. Mecliste bir değil 11 asssubay kaynaklı milletvekili olsun.  Mecliste assubay kaynaklı milletvekili olmasının sana ne zararı var? Bizden de milletvekili, bakan, bürokrat olsun. 

Bakınız eskiden her partiden 15-20 assubay direk milletvekili adayı olurken, günümüzde bu sayı 5-6 yı geçmiyor. Yazık değil mi? Her meslek grubu, örneğin, doktorlar, öğretmenler, avukatlar, subaylar vs. TBMM’de kendini temsil ederken,  assubaylar neden kendini temsil etmesin. 

Şunu unutmayın. Gerçekten milletvekili olacak bir emekli assubayın TEMAD’a ihtiyacı yoktur. TEMAD’ın oy potansiyeli bir bölgede değil, ülke genelinde dağılmış vaziyettedir. O nednele TEMAD açıkça bir assubayı desteklese bile, o kişi milletvekili olmak için yeterli vasıf, ekonomi, bilgi ve birikime sahip değilse asla milletvekili olamaz. Bu nedenle bir kişinin TEMAD’ı basamak olarak kullanıp milletvekili olacağı iddiası çok da gerçekçi değildir. Zira geçmişte ben de böyle bir düşünceye sahiptim. Ancak bu gün gördüğüm kadarıyla TEMAD sayesinde milletvekili olmak sadece hayaldir. 

O nedenele meslektaşlarımızın önünü kesmeyelim, destek olalım, önlerini açalım. Bizi en iyi yine biz anlarız. 

 

Dede Ersel AKSU
19 Ekim 2018

 

Sevgili dostlar; Aşağıdaki yazıyı yaklaşık 6 ay önce yazmıştım. Lütfen iyi okuyunuz ve irdeleyiniz.

Sevgili  Dostlar;

Bir seçim dönemine daha girdik. Bu kez yapılacak seçimler çok farklı. Cumhurbaşkanı ve Bakanlar meclis dışından seçilecek. Yani Cumhurbaşkanı ve Bakanlar artık milletvekillerinden seçilmeyecek. Milletvekilleri mecliste bir nevi denetim, onay ve yasa teklifi konularında faaliyet gösterecek.

Tabi her seçim döneminde olduğu gibi, değişik meslek gruplarından insanlar milletvekili olabilmek için müracaat etti.

Başvurularda, öğretmen, subay, polis, doktor, avukat, hakim, savcı, genel müdür, müsteşar gibi meslekler öne çıkanlar.  Maalesef adaylık sayısı yönünden en az adayı çıkaran meslek gruplarından biri de assubaylar. Bildiğim kadarı ile şu ana kadar 6 arkadaşımız değişik partilerden aday oldu.

  ASSUBAYLARIN ÖNÜ NASIL KESİLDİ

Sevgili Dostlar;

Günümüzde milletvekili olabilmek için belirli bir ekonomik güç gerekiyor. Bu gün en basit hali ile bir milletvekili aday adayının partiye ödeyeceği adaylık başvuru ücreti, 1.500 TL. ile 10.000 TL. arasında değişiyor. Artı broşür, tanıtım, seçim ofisi vs. diğer masraflar eklendiğinde aday adaylığının asgari maliyeti en az 25-30 Bin lira civarında.

Sözün özü meclise gidebilmenin yolu güçlü ekonomiden geçiyor.

İşte assubayların önü öncelikle ekonomik olarak kesildi. Darbelerle her dönem ekonomik olarak tırpanlanan assubayların aday olması zorlaştırıldı. 

Bakınız aşağıda 3 resim var. 1960 ve 1970’li yıllarda her partiden ortalama 15-20 emekli assubay milletvekili adayı oluyor.  Dikkatinizi çekerim aday adayı değil, doğrudan milletvekili adayı.

 

 

VE KENAN EVREN ASSUBAYLARIN ADAYLIĞINI VETO EDİYOR

Değerli Arkadaşlarım;

12 Eylül 1980 darbesi ile assubaylar belki de tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. İçtimalarda astsubayların sırtlarına tebeşirle, oda hapsinde kalacağı gün kadar rakamlar yazılıyor.

Baskı ve mobbing almış başını gidiyor. “Benim teğmenim başçavuştan az maaş alamaz” diyen zihniyet tüm gücü ile assubay düşmanlığını gözler önüne seriyor.

 

 

Bu zihniyet, assubayların meclise girip sorunları, kıt’alarda yaşananları mecliste anlatmasına, çözüm bulunmasına izin verir mi?

Tabi ki vermez!

Darbecilerin başı Milli Güvenlik Konseyi Başkanı darbeci general Kenan EVREN, başta seçilmesi muhtemel yerlerden aday olan 34 assubayın adaylığını Konsey Başkanı olarak veto ediyor. Kenan Evren başta kaldığı müddetçe, hiç bir assubay milletvekili adayı dahi olamıyor.

 

12 EYLÜLDEN SONRA SADECE 2 ASTSUBAY MİLLETVEKİLİ OLABİLDİ

Sevgili Arkadaşlar;

12 Eylül darbesinin gücünü kaybetmeye başlaması üzerine, yakın tarihimizde sadece 2 assubay milletvekili olabildi. Birisi aynı zamanda Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanlığı yapan, İstihkam astsubayı  Derviş GÜNDAY’dı.

 

Derviş GÜNDAY maalesef assubay sorunlarına ilgisiz kalmış bir milletvekiliydi.

 

Diğeri Hava Astsubayı olan  Çorum Milletvekili Cemal ŞAHİN. Bu gün assubayların, subaylardaki gibi okul çıkışında  beylik tabancası almasının önünü açan kişi Cemal ŞAHİN’dir. 1993 yılında başlatılan çalışma ile astsubaylar ilk kez ücretsiz olarak o yıllarda şahsi silah alabilmiştir.

 

Cemal ŞAHİN, milletvekili olduğu yıllarda Milli Savunma Bakanlığı için adı geçtiğinde malum zihniyet hemen devreye girmiş ve ŞAHİN’in Milli Savunma Bakanı olmasını engellediği o günlerde kulislere yansımıştı.

 İşte bir assubayın meclise girmesinden kimlerin rahatsız olduğunu görmeniz için bu örnek bile bizlere çok gelir.

 

ASSUBAY MECLİSE GİRMESİN AMA DARBECİLER MECLİSİ ELE GEÇİRSİN

Assubayların meclise girmesine engel olan darbeci zihniyet, aşağıdaki fotoğraflarda gördüğünüz gibi, darbe sonrası meclise girip, pişkin pişkin mecliste milletvekili koltuklarında oturmaktan çekinmemiştir.

 

 

MİLLETVEKİLİ ADAYI ASSUBAYLAR VE TEMAD

Sevgili Dostlar;

Assubaylar olarak bizler onurlu insanlarız. Ulu çınara laf getirmemek için arkadaşlarımız  gereğini yapıyor. Geçen dönem aday olan Sn. Yüksel BİNİCİ, TEMAD’dan istifa ederek aday oldu. Kendi tabiri ile “istifa ettirildim” dese de doğru ola yapılmıştır.

Bu dönem yine Sn. Musa KÖKSOY, doğru bir davranışla milletvekilliği adaylığı nedeniyle TEMAD’daki görevinden istifa etmiştir.    

Arkadaşlarımız, bazı sosyal medya kalemşörlerinin iddia ettiği gibi, TEMAD’dan istifa etmeden adaylığa devam edebilirdi. Bunun için yasal hiç bir engel yok. Ancak etik nedenlerle arkadaşlarımız üzerine düşeni yapmıştır.

Yine TEMAD şubelerinde görevli, yönetici pozisyonunda olan bir çok meslektaşımız siyasi partilerde görev almakta, belediye meclisi üyeliği vb. görevlerde bulunmaktadır.

Bu gün bir çok, vali, emniyet müdürü, rektör, genel müdür yönetici, hakim savcı aday olmak için istifa edip, adaylığı kabul edilmeyince görevine dönerken, dernek, vakıf, sendika, sivil toplum liderleri istifa dahi etmeden aday olurken, onuru ile istifa edip aday olan assubaylara laf söylemek edepsizliktir, hadsizliktir!  

Arkadaşlarım; Bir emekli assubayın, meclise girmesinin ne gibi sakıncası var?

5 emekli assubay mecliste olsa, senin için mecliste 2 kelam laf etse sana ne zararı var?

Bu gün milletvekili olan bir generalin, avukatın, iş adamının karşısına çıkıp, hak istemek için mırın kırın etmek mi, yoksa seni bilen, içinden çıkan bir meslektaşına derdini anlatmak mı daha kolay? Unutmayın, damdan düşenin halinden, damdan düşen anlar!  Herkes aklını başına toplamalıdır.

Benim gözümde, “Bir assubayın milletvekili adaylığına karşı çıkanın, darbeci generaleden hiç bir farkı yoktur! “

Bakınız mesleğimiz her geçen gün değersizleştiriliyor.  Aşağıdaki fotoğraflarda da gördüğünüz gibi yıllar önce gazetelere manşet olan assubay atamaları, assubay terfileri bu gün kimseyi ilgilendirmiyor.  

 

Değerli Meslektaşlarım;

Sonuç olarak;  HDP hariç, hangi partiden aday olursa olsun meslektaşlarımızı desteklemeliyiz. Bakınız emekli bir uzman jandarma arkadaşımız milletvekili aday adayı oldu, tüm meslektaşları destek oluyor. Hatta tek dernekleri olan EMUJAD’ın sosyla medya sayfasında bu arkadaşımızın tanıtımı yapılıyor. Gün birlik olma günüdür. 

Hani ‘bir milyon oyumuz var’ diyoruz ama 5 meslektaşımızın bile paçasından çekip, onları düşürmeye çalışanlara prim veriyoruz. Bizler assubayız. Öncelikle sınıf bilincimizle birlikte, sınıfımızın gelişmesi  için mücadele etmemiz gerekir.

PES24 olarak,  aday olan asker kaynaklı arkadaşlarımızı toplu olarak tanıtacağız ve yaklaşık 10 gündür bu konuda arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Bazı arkadaşlarımız bilgilerini gönderirken bazı arkadaşlarımız maalesef dönüş bile yapmadı. Yanlış anlaşılmaması için kimseyi özel olarak sitemizde, gruplarda tanıtmayacağız. Toplu şekilde her partiden aday olan arkadaşımızı bir haberde tanıtacağız ve gruplarımızda  paylaşacağız.

Aday olan arkadaşlarımıza başarılar dilerken, son söz olarak diyorum ki; gelin birlik olalım ve bir arkadaşımızı meclise sokalım.  Yoksa bizimle alakası olmayanlara daha çok derdimizi anlatırız.

Sözün özü; assubayın siyasete girmesi suç değildir! Siz siyasete girmezseniz siyaset size girer…

 

Dede Ersel AKSU
03 Mayıs 2018

 

YAZARIMIZIN DİĞER YAZILARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ…

 

  

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.