Dolar 38,8616
Euro 43,6782
Altın 4.032,23
BİST 9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Açık
Ankara
21°C
Açık
Sal 22°C
Çar 23°C
Per 26°C
Cum 27°C

YÜKSEK ASKERİ ŞURA TOPLANIYOR!

YÜKSEK ASKERİ ŞURA TOPLANIYOR!
2 Ağustos 2017 10:59
183

Yüksek Askeri Şura toplanıyor

Yüksek Askeri Şura, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında olağan toplantısını bugün Çankaya Köşkü’nde yapacak. Hükümetin tercihine göre Genelkurmay Başkanı ile Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı açısından sürprizler yaşanabileceği belirtiliyor.

 

Komutanlar değişebileceği gibi, göreve devam kararı da alınabilecek. Şura üyeleri toplantı öncesi Anıtkabir’i ziyaret etti. Başbakan Binali Yıldırım, saygı duruşu esnasında Fatiha okudu.

Başbakan Yıldırım, başkanlığında bugün gerçekleşecek toplantıda FETÖ ile mücadele kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinin çalışmaları, albay, general/amiral terfi ve atamalarının gündeme gelmesi bekleniyor.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki ‘Çakmak Salonu’nda yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısı darbe girişimi sonrasında yapısında değişikliğe gidilerek Çankaya Köşkü’nde yapılmaya başlandı. Darbe girişimi sonrası ilek toplantı Başbakan Yıldırım başkanlığında 28 Temmuz 2016’da düzenlendi. İkinci toplantı ise yine Yıldırım Başkanlığında 23 Ağustos 2016’da gerçekleşti.

Çankaya Köşkü’nde Başbakan Yıldırım başkanlığında bugün yapılacak toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katılacak.

Başbakan Yıldırım Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı mesajı okudu;

“YAŞ heyeti olarak huzurunuzdayız. Cumhuriyeti muasır medeniyetler hedefine ulaştırmak için kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz. Daha adil bir Türkiye bizim en önemli hedefimizdir. Vatan topraklarını kararlılıkla koruma inancımız her zamankinden daha fazladır. Milletimiz 15 Temmuz’daki cesareti ve kahraman duruşuyla tüm dünyaya asla esareti ve vesayeti kabul etmeyeceğini göstermiştir. Millet iradesinin her türlü vesayetin üzerinde olduğunu bu aziz millet kanıtlamıştır. 15 Temmuz şanlı tarihimizin altın sayfalarına bir destan olarak yazılmıştır. Krizlerle boğuşan bölgemizde milletimizin bu azmi ve iradesi sayesinde ülkemiz bir istikrar adası olarak varlığını sürdürmektedir.

Bu şuurla 2023 hedefleri doğrultusunda gerçekleştireceğimiz YAŞ toplantısının ülkemize, milletimize, TSK’ya hayırlı olmasını diliyor, bize bağımsız bir devlet bırakan bütün şehitlerimizi rahmet ve milletle anıyoruz. Ruhun şad olsun.”

 

Komuta kademesine sürpriz atamalar çıkabilir

TSK’daki emeklilik ve terfilerinin belirlendiği Yüksek Askeri Şura toplantısı bugün yapılacak. Hükümetin tercihine göre Genelkurmay Başkanı ile Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı açısından sürprizler yaşanabileceği belirtiliyor. Komutanlar değişebileceği gibi, göreve devam kararı da alınabilecek.

TSK’da 15 Temmuz sonrası ihraç ve emeklilikler ile general ve amiral sayısı 358’den 203’e düştü. Bu yıl rütbelerinde en az 3 yıllını dolduran Kara’da 34, Deniz’de 10, Hava’da ise 9 general ve amiral terfi sırası bekliyor.

Hava’da Korgeneraller Nihat Kökmen, Atilla Gülan ya da Fikret Erbilgin’den biri Orgeneral olacak. Deniz’de ise Koramiraller Hasan Uşaklıoğlu, Serdar Dülger ve Şükrü Korlu, Oramiral sırasında… Kara’da da Korgeneraller Mehmet Daysal, Tahir Bekiroğlu, Ömer Paç, Yılmaz Uyar, Şeref Öngay ve Faruk Şengün Orgenerallik bekliyor.

HER ORGENERALİN ŞANSI VAR

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın görev süresi 30 Ağustos’ta doluyor. 63 yaşında olan Salih Zeki Çolak’ın süresinin uzatılma ihtimali de var. Çolak emekliye ayrılırsa bu göreve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ya da Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar’ın gelmesi bekleniyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi ise geçen yıl uzatılmıştı. Bostanoğlu’nun emekli olması beklenirken, bir yıl daha süresinin uzatılması mümkün bulunuyor. Bostanoğlu emekli olursa yerine Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele gelecek.

Hava Kuvvetleri’nde de Orgeneral Abidin Ünal iki yıllık görev süresini tamamlıyor. Ünal da 1953 doğumlu ve görev süresinin bir yıl uzatılması mümkün. Ünal’ın emekli olması durumunda ise yerine Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Hasan Küçükakyüz’ün atanması bekleniyor.

İŞTE SÜRPRİZ OLABİLECEK TERFİ! TIKLAYINIZ…