Dolar 34,3617
Euro 36,8492
Altın 2.965,02
BİST 9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 15°C
Çok Bulutlu
Ankara
15°C
Çok Bulutlu
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 14°C
Per 13°C

YENİ EHLİYET İÇİN RAPOR BİLMECESİ!

YENİ EHLİYET İÇİN RAPOR BİLMECESİ!
26 Ocak 2016 02:21
145

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016’dan itibaren değiştirilmeye başlandı. Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilececek. Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek. Ehliyetlerini değiştirmek isteyen sürücülerden biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve parmak izi isteniyor. Sağlık Bakanlığı aile hekimlerinden alınacak sağlık raporunun yeterli olduğunu duyurdu. Ancak vatandaşların başına gelenler tersini söylüyor. Yurt genelinde ehliyet değiştirmek için sağlık raporu almak isteyen vatandaşlar ya para ödemek zorunda kalıyor, ya da kapı kapı gezmek zorunda kalıyor. Birçoğu ise parasını vermesine rağmen kendisine ‘muhatap’ bulamıyor…

Birçok vatandaş ehliyet için sağlık raporu almak üzere gittikleri sağlık ocaklarından eli boş dönüyor
İşte net@sozcu.com.tr’ye gelen ehliyet raporu şikayetleri;

Suat Büyüktaş: “Ehliyet yenileme için aile hekimine gittim. Benden göz için rapor almamı istediler.Göz için raporu 75 TL karşılığında veriyorlar. Sözde ücretsiz olacaktı. Bu nedenle yenilemekten vaz geçtim.”

Hayati Aslan: 5 ayrı hekimden almam gerektiği söylendi. Zeka testi yapılması da gerekiyormuş. Aile hekimi, Eyüp Devlet, ve özel iki hastaneden ehliyet için sağlık raporu alamadım.

Bekir Zat: “Yeni uygulamayla ehliyet değişimi bir hizmet mi, soygun düzeneği mi, vatandaşa eziyetler nedeni mi, anlayamadım. Mafya olsaydı o da bu maliyetle soyardi.. Devlet vatandaşını hizmet adı altında adete hem eziyet, hem soyuyor. Ehliyet değişiminden söz ediyorum.. Hem oradan oraya git geller, hem de soygun anlamında cepten çıkan paralar…”

Özcan Büyüoğlu: “Bilindiği gibi Türkiye de ki tüm sürücülerin ehliyetleri yasa gereği mecburi olarak değiştiriliyor. Bu değişim esnasında istenilen evrak arasında sağlık raporu da var.Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre; raporları vatandaşın en yakınında ki aile doktorları verecek. Tatbikatta işin rengi değişik. Aile doktoruna müracaat yapıyorsunuz.Sizi dıştan inceliyor.Öncelikle risk altına girmeyi düşünmüyor.Aynı yerde uzman aile hekimi varsa oraya sevkediyor. Uzman hekim de sizi önce dıştan inceliyor. Doktor muayenesine girmeden vezneye yöneliyorsunuz.50 TL yatırıp makbuz alıyorsunuz.Sigortalı olmanız bir mana ifade etmiyor.Makbuzla uzman doktorun odasına giriyorsunuz. En çok 2 dakika sürüyor.Uzman doktorun imzası yetiyor..Raporu alarak ehliyetin değişimi için Trafik amirliğine yöneliyorsunuz. Eğer gittiğiniz sağlık ocağında uzman aile doktoru yoksa, bu defa en yakın devlet hastahanesine sevkiniz yapılıyor. En az 4 doktora çıkıyor(Göz-Dahiliye-Nüroloji ve Hariçiye) ve normal raporu alıp tekrar aile doktorunuza dönüyorsunuz. Aile doktorunuz da raporlara bakarak,size istediğiniz sağlık raporunu teslim ediyor. Hastanede 4 doktor demek sigortalı vatandaş için 40 lira. Sigortanız yoksa daha pahalı. Türkiye hudutları dahilinde 25 milyon 972 bin 519 ehliyetli vatandaş motorlu araç kullanıyor. Bir düşünün Sağlık Bakanlığının kasasına girecek parayı… Yukarda ki bilgileri birebir yaşamak suretiyle öğrendim. Marmara Ereğlisi Yeni Çiftlik mahallesinde ki sağlık ocağında bulunan aile doktorum, beni Çorlu Devlet Hastahanesi’ne sevk edecekti. Doktor muayene üçreti 4 doktor için toplam 40 TL. Artı gidiş/dönüş yol masrafı 50 TL’yi geçmekte. Marmara Devlet Hastahanesi de işi çabuklaştırma yönünden, görevli uzman aile hekimi 50 TL verene anında raporu imzalayıp vermekte…”

Ali Özmakas: “Ehliyet Değişimi için gerekli Rapor konusunda Aile Hekimim ile  görüştüm. Aile hekimimin verdiği bilgiye göre; diyabetli, tansiyonlu, gözlüklü yada devamlı bir ilaç kullananlar vb. dahil rapor taleplerinin bakanlığın genelgesi doğrultusunda  Devlet Hastanelerinden Sağlık Kurulu Raporu alınmasının gerekli olduğunu belirtmiştir.
Takdir edersiniz ki  ehliyetli milyonlarca vatandaşın devlet hastanelerine nasıl bir iş yükü getireceği,  çalışan insanların
kurul toplantı günlerinde çalıştığı yerden izin alamama sorunlarıyla karşılaşabileceği ve rapor alma işinin çok zor ve keşmekeş bir duruma geleceği aşikardır.
Ben özel hastaneler ve tıp Merkezlerinden bir kaç tanesi ile konuştum. Bu sağlık kuruluşları ilk kez ehliyet alacaklara rapor verebildiklerini ancak ehliyet değişim için rapor veremediklerini belirtmişlerdir. İlk kez ehliyet alacaklara özel sağlık kuruluşlarının verdiği raporu kabul eden bakanlık neden ehliyet değişiminde Özel sağlık kuruluşlarını devre dışı bırakmaktadır.”

Ünal Bellek: “Ehliyet alabilmek için yatırılması gereken 15 TL’nin 2 TL’si Vakıflar Bankası’na yatırılmak zorunda. Kalan 13 TL Halk ya da Ziraat Bankası na yatırılıyor. Bunu hangi akıllı duzenlediyse…”

PEKİ İŞİN ASLI NE?

Yönetmeliğe göre aile hekimi tarafından verilecek olan sağlık raporu ehliyet değişimi için yeterli. Yani bağlı bulunduğunuz sağlık merkezine gidip aile hekiminizden “ehliyet değişimi için sağlık raporu” almanız gerekiyor. Ancak söz konusu hekim sizde (gözlük kullanılması, el titremesi gibi…) araç kullanımızını etkileyecek bir husus görürse sizi ya ilgili konunun hekimine ya da sağlık kurulu olan bir hastaneye yönlendiriyor.

HERKESİN SORDUĞU SORU: EHLİYET ALDIĞIMDA GÖZLÜK KULLANMIYORDUM ŞİMDİ NE OLACAK?

Örneğin ehliyet aldığınız dönemde gözlük kullanmıyorsanız yani o dönem gözle ilgili bir şikayetiniz yoksa ehliyet yenilemek için aile hekiminiz sizi bir göz hekimine yönledirebiliyor. Söz konusu sağlık merkezinde ilgili hekim yoksa bir devlet hastanesinden önce randevu almanız ve teşhis edilmeniz gerekiyor. Eğer bulunduğunuz bölgede devlet hastanesinden randevu alamazsanız özel bir sağlık kuruluşuna gidip para karşılığı raporunuzu alabiliyorsunuz.

ÇELİŞKİLİ YANITLAR VERİLİYOR

Ehliyet yenilemek için sağlık raporundaki soru işaretleri bunlarla sınırlı değil. Vatandaşların iddialarına göre birçok aile hekimi söz konusu başvuru sahibinden “zeka testi bile” isteyebiliyor. Sağlık Bakanlığı her ne kadar “Aile hekiminden alınacak rapor geçerlidir” dese de pratikte vatandaşlar birçok zorlukla karşı karşıya kalabiliyor. Birçok vatandaş da “daha 5 yıl sürem var” diye ehliyetlerini değiştirmekten vaz geçiyor.