Dolar 34,2491
Euro 37,5772
Altın 2.879,51
BİST 9.132,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Çok Bulutlu
Ankara
24°C
Çok Bulutlu
Per 25°C
Cum 25°C
Cts 22°C
Paz 21°C

YAKLAŞIK 55 TON ALTIN BOZDURULDU

YAKLAŞIK 55 TON ALTIN BOZDURULDU
8 Şubat 2016 02:40
88

Fiyatlardaki dalgalanma ile altını bırakıp konut ve dövize yönelen yatırımcı 2015’te yaklaşık 5,6 milyar liralık, yani 55 ton civarında altın bozdurdu. 

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenilen bilgilere göre 2014 sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı 16 milyar 250 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu rakamın yaklaşık 15 milyar 926 milyon lirasının yurt içi yerleşik mudilere, 323 milyon lirasının ise yurt dışı yerleşik mudilere ait olduğu kaydedildi.

 

Ancak altın fiyatlarındaki dalgalanma yatırımcıların altını bırakıp başka yatırım araçlarına yönelmesine sebep oldu. 

 

Böylece 2015 aralık sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı hesapları 10 milyar 624 milyon liraya geriledi. Bu rakamın 10 milyar 68 milyon lirası yurt içi yerleşik mudilerin, 556 milyon lirası ise yurt dışı yerleşik mudilerin olarak gerçekleşirken, 2015’te bozdurulan altın miktarı 5 milyar 626 milyon lira olarak hesaplandı.

 

Bu rakam, bir yıl boyunca gerçekleşen işlemlere göre 2015’te altının ortalama gram fiyatı 102,4 lira olarak baz alındığında, 54,94 ton altına denk geliyor. Yani yatırımcı, taşıma ağırlığı 30 tona kadar çıkan kamyonlarla 2015’te yaklaşık 2 kamyon altın bozdurdu. 

 

Uzmanlar 2015 yılında altından çıkan yatırımcının bu birikimini konut ve dövize yönlendirdiğini belirtiyor. Zira geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320’ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırılırken, bankalardaki döviz tevdiat hesapları da 1 yılda 124 milyar 307 milyon liralık artış gösterdi. 

 

“Altında şu anda alım değil, satım için fırsat bulunuyor” 

 

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, geçen yıl Türkiye’de altın fiyatının düşmesi nedeniyle o dönemde halkın altından çıkış yaptığını belirterek, kısa dönemde de altın fiyatında çıkış olmasıyla halkın o altını yerine koyamadığını kaydetti. 

 

Halaç, altında şu anda alım değil, satım için fırsat bulunduğunu ifade ederek, şunları aktardı: 

 

“Bizim vatandaştan istediğimiz altınları yastık altında tutmasın, alsın bankaya koysun. Altın bankaya koyulduğu zaman hem kar payı elde ediyor hem de isterse altını teminat olarak gösterip kredi kullanabilir. Altın artık Türkiye’de bankacılık enstrümanı oldu. Altın bir yatırım aracı, inmesi de çıkması da normal ama yatırımcılara en büyük tavsiyem sepetlerinde illaki altın bulunsun. Son 7-8 yılın en sürpriz yatırım aracı altın, hala sürprizlerine devam ediyor, nereye gideceğini de kestiremiyoruz.” 

 

Bazı altın ve para piyasaları uzmanlarının bu yıl altının gram fiyatının 120 liraya çıkacağı öngörüsünün bulunmasına ilişkin soru üzerine de Halaç, “Altında her şey mümkün” dedi.

 

“Hala tasarrufların çok yüksek bir miktarı yastık altında kaldı”

 

İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay ise altın fiyatlarının gerilediği ortamda yatırımcıların kar satışı yapıp otomobil ve konut tüketimine yönelmiş olabileceğini söyledi.

 

Bazılarının da döviz piyasalarındaki oynaklıktan faydalanmak için yatırımlarını bu alana kaydırmış olabileceğini aktaran Doğanay, “Borç ödemeleri için de kullanılan bir kısım vardır muhakkak” dedi.

 

Doğanay, bir diğer sebep olarak da bankaların altın mevduatı toplamada geçen yılki kadar girişken davranmamasını göstererek, “Her türlü kanaldan bu ürünleri pazarladıklarını geçen yıllarda hatırlarsınız. Şubelerde altın günleri dahi yapılırdı. Şimdi bu kadar güçlü bir pazarlama göremiyoruz. Mevduat kabul eden bankaların hemen hemen hepsinde altın mevduatı ürünü de bulunuyor” şeklinde konuştu. 

 

Özellikle hane halkının elinde tasarruf aracı olarak güçlü bir altın stoku olduğunun ve hala tasarrufların çok yüksek bir miktarının yastık altında kaldığının söylenebileceğini belirten Doğanay, “Bir dönem altın mevduatı seferberliği düzeyinde kampanyalar yapılsa da bankaların toplayabildiği büyüklük 20-25 milyar lirayı geçemedi” şeklinde konuştu.

DÜNYA