Dolar 34,8017
Euro 36,6918
Altın 2.950,80
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
13°C
Hafif Yağmurlu
Pts 14°C
Sal 12°C
Çar 7°C
Per 6°C

SPOR TESTİNDE (FYDT) SKANDAL DİLEKÇE İSTEĞİ!

SPOR TESTİNDE (FYDT) SKANDAL DİLEKÇE İSTEĞİ!
8 Nisan 2018 23:14
6.562

Jandarma Genel Komutanlığınca birliklere gönderilen ve personelden istenildiği iddia edilen muvakafat yazısı tartışmaya neden oldu.

Söz konusu emirde, toplu personel temininde uygulanan  FYDT kıstasının, halen görevde olan personele uygulanabileceğinin belirtildiği iddia ediliyor

Buna göre, MSY: 33-3 TSK, J. Gn. K.lığı ve Sahil Güv. K.lığı Personelinin Sağlık Muayane Yönergesi esaslarına göre toplu personel temininde ugulanan ve  adaylarca tebellüğ edilen; ” Milli Savunma Bakanlığı / İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan başvuru klavuzunda fiziki yeterlilik testinde belirtilen tüm spor fiziksel faaliyetleri yapmama engel herhangi bir sağlık problemim ve Kurul Üyelerine bildireceğim hastalığım ve  rahatsızlığım bulunmamaktadır.” ve “Bu fiziki yeterlilik testi sırasında ortaya çıkabilecek   her türlü sağlık problemimde sorumluluk tarafıma aittir.” ibareli hususun, halen görevde olan personel tarafından muvafakat yazısı yazılarak, Fiziki Yeterlilik Testi Öncesi  imzalanması istendiği öne sürüldü.

 

 

PERSONELDEN İSTENEN  DİLEKÇE

Halen görevde olan personeleden istendiği öne sürülen dilekçede, “Fiziki yeterlilik testinde belirtilen tüm spor fiziksel faaliyetleri yapmama engel herhangi bir sağlık problemim ve Kurul Üyelerine bildireceğim hastalığım ve  rahatsızlığım bulunmamaktadır.” ve “Bu fiziki yeterlilik testi sırasında ortaya çıkabilecek   her türlü sağlık problemimde sorumluluk tarafıma aittir.” ibaresi mevcut.

 

 

Ancak spor testi esnasında yaşanabilecek olumsuz bir durumda, personelin mağduriyetinin nasıl giderileceği açıklanmamış olması dikkat çekici.  Geçtiğimiz yıllarda bir astsubay ve bir albay fiziki yeterlilik değerlenirme testinde rahatsızlanarak vefat etmişti. 

PERSONEL İTİRAZ ETTİ

Personel temninde uygulanan kıstasın, halen görevde olan personele uygulanmasını kabul etmeyen ve söz konusu dilekçeyi vermeyen bazı personelin, spor testine katılabilmesi amacıyla hastaneye sevk edildiği gelen iddialar arasında.

 

 

ASTSUBAY SPOR TESTİNDE KALP KİRİZNDEN ÖLMÜŞTÜ

15 Mart  2016 tarihinde 1986 mezunu Bkm. Kd.Bçv. hasan CORTAN, denetlemede yapılan Fiziki Yeterlilik Değerlendirme Testinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti. 

CORTAN’ın vefaatı sonrası yaşanılan olayları Hürriyet Gazetesinden Dinçer GÖKÇE ve  Habertürk Gazetesinden Umur TALU gündeme almıştı.

 

İŞTE DİNÇER GÖKÇE’NİN O HABERİ 

Astsubay kalp krizinde öldü soruşturması ortada kaldı

ASTSUBAY Kıdemli Başçavuş Hasan Cortan, Ege Ordu Komutanlığı denetlemeleri sırasında geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetti. Cortan’dan geriye eşi ve iki çocuğu kaldı. Cortan’ın ailesi, kendilerine gerekli yardımlarını yapılması için başvurdukları tüm kurumlardan olumsuz yanıt aldı. Cortan’ın ölümü ile ilgili Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Ancak, başvurunun üzerinden 4 ay geçmesine karşın hiçbir işlem yapılmadı.

Geçtiğimiz 15 Mart’ta, Ege Ordu Komutanlığı denetlemeleri yapıldı. Anılan gün Menemen 57’inci Topçu Tugay Komutan Yardımcılığında görev yapan Hasan Cortan’ın bağlı bulunduğu birlik de denetleme kapsamındaydı. Birlikte yer alan askerler saat 09:00’dan sonra spora başladı. Öğlen arasında da birliğin dinlenmesine izin verilmedi. Öğlen arasında pentatlon denetlemesi yapıldı

İLK MÜDAHALEDE GEÇ KALINDI

Soruşturma evraklarına göre, birlikte bulunan askerler aç-susuz saatlerce bekledikten sonra saat 14:30 gibi koşuya başladı. Cortan da koşu sırası yürüdüğü esnada kalp krizi geçirdi.Cortan’a ilk müdahale etkili bir biçimde yapılmadı. Birlik doktoru da koşu da olduğu için bu müdahalede geç kalındı. Olay yerine 112 ambulansı çağrıldı. Cortan hastaneye kaldırıldı. Üç ay tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

VAKIF DA GERİ ÇEVİRDİ

Cortan’dan geriye 2 çocuk ve dul eşi kaldı. Cortan ailesi, Hasan Cortan’ın ölümü sonrası hem Genelkurmay Başkanlığı’na hem SGK’ya hem de TSK Dayanışma Vakfı’na başvurdu. Başvuru gerekçesi, Cortan’ın ölümünün, kamu hizmeti ile doğrudan ilişkili olduğu kaydedildi.
İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURULDU

Başvuru evraklarında “Hizmetle zararlı sonuç arasında illiyet bağı var” denildi. SGK’dan gelen olumsuz yanıta ilişkin işlemin iptali için Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Cortan’ın ölümü ile ilgili Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na da suç duyurusunda bulunuldu.

‘OLAYIN ÜZERİ KAPATILMAK İSTENİYOR’

Cortan ailesinin avukatı ” Bu acı olayın yaşanmasında, kusuru ve ihmali olanların tespit edilip haklarında ceza davası açılması için suç
duyurusunda bulunmuştuk. Dört ay geçmesine rağmen sorumlulardan ifade dahi alınmamış ve askeri savcılığa soruşturma emiri verilmemiş. Bu olayın üzerinin kapatılma ihtimali ailede derin üzüntüye neden oluyor. Bunun yanında Hasan Cortan’ın şehit sayılmaması bir yana, TSK Dayanışma Vakfının, üyelik söz konusu olduğu halde ölüm yardımı yapmaması kamuoyunda, hukuka ve kuruma olan güveni zedeliyor” dedi.

 

Asker ailesine yardım şoku!.. Son umutları Yargıtay

Başçavuş Hasan Cortan geçen yıl, ordu denetlemesinde yapılan koşuda kalp krizi geçirdi. Hastanede tedavi altına alınan Cortan, olaydan 2,5 ay kadar sonra hayatını kaybetti. Cortan, kalp krizi geçirdiği ve hastanede olduğu için TSK Dayanışma Vakfı’na 25 yıldır yatırdığı katkı payını ise yatıramadı. Cortan hastanede tedavi görürken vakfa 40 liralık ödemeyi eşi yaptı. Cortan’ın vefatı sonrası ailesi, ölüm yardımı almak için vakfa başvurdu. Ancak vakıf, katkı payı zamanında yatırılmadı gerekçesiyle aileyi geri çevirdi. Başvurdukları mahkemeden de eli boş dönen ailenin son umudu Yargıtay’dan çıkacak karar.

İki çocuk babası Astsubay Başçavuş Hasan Cortan, İzmir’de kurulu Menemen 57. Topçu Tugay Komutanlığı’nda görevliydi. Ege Ordu Denetlemesi kapsamında Cortan da 3 kilometrelik koşuya katıldı. Geçen yıl 15 Mart’ta yapılan koşu esnasında Cortan kalp krizi geçirdi.

Asker ailesine yardım şoku.. Son umutları Yargıtayİlk müdahalesi olay yerinde yapılan Cortan, en son 22 Mart’ta Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine yatırıldı. Cortan, kalp krizi geçirdiği için TSK Dayanışma Vakfı’na yatırası gereken 40 liralık katkı payını yatıramadı. Cortan tedavi altındayken eşi, söz konusu ödemeyi vakfın hesabına 31 Mart günü gönderdi. Hastanede tedavi gören Cortan 3 Mayıs günü, kan zehirlenmesinden hayatını kaybetti.

 

KATKI PAYINI ZAMANINDA YATIRMADINIZ

Cortan, defnedildikten birkaç ay sonra ailesi, 55 bin TL’lik ölüm yardımı için TSK Dayanışma Vakfına başvurdu. Ancak vakfın yanıtı olumsuz oldu. Bu kez, ailenin avukatı vakfa resmi yazı ile başvurdu. Vakıf adına 2 Kasım2016’da, Genel Müdür sıfatı ile Emekli Tümgeneral Yaşar Bal imzası ile verilen yanıt da olumsuz oldu. Yazıda, yönetmeliğin ilgili maddesine atıfta bulunularak, ödenmesi gereken katkı payının yatırılmadığı kaydedildi.

MAHKEME DE GERİ ÇEVİRDİ

Bu yazı sonrası, konu yargıya taşındı. Ankara Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan dava dosyasına, mahkemenin talebi ile bilirkişi raporu da sunuldu. Raporda, vakfın, ölüm yardımını yapmamasının mevzuata uygun olduğu savunuldu. Davacı Cortan ailesinin avukatı, rapora itiraz etse de, mahkeme yeni bir bilirkişi raporu alınmasına gerek olmadığına karar verdi. Mahkeme, 7 Aralık’taki duruşmada, Cortan ailesinin davasının reddine karar verdi. Gerekçeli kararın çıkması ile dosya Yargıtay’a taşınacak.

Bu arada, Cortan ailesi, TSK Dayanışma Vakfı’na karşı 40 TL’lik katkı payının iadesi için icra takibi başlattı.Asker ailesine yardım şoku.. Son umutları Yargıtay

30 YILA YAKIN ÖDEMESİNİ YAPTI

Hasan Cortan’ın 25 yılı aşkın TSK Dayanışma Vakfına katkı payının yatırdığına işaret eden Avukat  “Başlatmış olduğumuz icra takibi ironik ve semboliktir. Vakıf yönetimi astsubay ve uzman çavuşlardan topladığı aidatlarla, hukuki yardım sandığından, astsubay ve uzman çavuşlar ile mahkemelik olan Serdar Sevgili, İrfan Can gibi FETÖ sanığı generallerin avukatlarına astronomik avukatlık ücreti öderken, öte yandan sudan sebeplerle mirasçıların analarının ak sütü gibi helal ölüm yardımını ödememekten imtina etti. Bu çelişkiyi ortaya koymak için iş bu icra takibini başlattık” dedi.

 

 

2015 YILINDA BİR ALBAY FYDT’DE YAŞAMINI YİTİRDİ!

Habertürk gazetesinin haberine göre, Hava Harp Okulu Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Albay Hüseyin Yaşar Şen fiziki yeterlilik testinde koşu yaparken kalp krizi geçirdi ve yaşamını yitidiği belirtilierken, yaşamını yitiren albay, görev şehidi sayılmış.

Hava Harp Okulu Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Albay Hüseyin Yaşar Şen hayatını kaybetti

Hava Harp Okulu Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Albay Hüseyin Yaşar Şen, emekliliğine 4 ay kala girdiği fiziki yeterlilik testinde koşu yaptığı sırada yaşamını yitirdi

Hava Harp Okulu’nda bu yıl yeni getirilen sicil sistemi nedeniyle fiziki yeterlilik testi, sicil puanında “şart kriterler” arasına sokuldu.

General rütbesi dışındaki tüm rütbeli askerlerin girdiği fiziki yeterlilik testinden alınan puanlar, rütbeli askerlerin sicilini etkiliyor. Hava Harp Okulu Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Albay Hüseyin Yaşar Şen ise emekliliğine 4 ay kala fiziki yeterlilik testine girdi ve koşu yaptığı sırada hayatını kaybetti.

Şen’in ölümü resmi kayıtlara “görev şehidi” olarak geçti. Tansiyon hastası olduğu belirtilen 56 yaşındaki hava mühendisi Şen’in, bu durumunun sicilini etkilememesi için fiziki yeterlilik testine girdiği öne sürülüyor.

‘TESTE GİRMESİNİN NEDENİ GURUR’

Kesin ölüm nedeni Adli Tıp Kurumu’ndan gelecek raporla belirlenecek olan Şen’in fazla kiloları nedeniyle sıkıntı yaşadığı ve fiziki yeterlilik testinin koşu bölümünde rahatsızlanarak, kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği iddialar arasında.

Askeri savcılık soruşturma başlatırken, olayla ilgili açıklama yapmak istemeyen Albay Şen’in yakınları Adli Tıp Kurumu’ndan gelecek sonucu beklediklerini belirtti.

“Hava Harp Okulu’nda akademisyen olan bir rütbeliden bu test istenmeyebilirdi” diyen yakın çevresi, “Son yıl, spor testine girmek Hava Kuvvetleri’nde bir zorunluluk haline getirildi. Bu teste girmezseniz siciliniz tam olmuyor. Askeriyede çok kilolu subay olmasın diye de son zamanlarda bunu çok sıkı yapmaya başladılar. ‘Ben de gireyim, tamamlayayım’ diye gurur yapmıştır. Zaten koşamamış, hızlı hızlı yürümüş sadece. Hava Harp Okulu’ndan mezun olup 20 yıl spor yapmayanlar var. Teste girmeseydi, en fazla 100 sicil puanı alacağına 98 sicil puanı alırdı. Başka birisi de test için zorlamış

 

ASTSUBAY DENETLEME KOŞUSUNDA KALP KRİZİ GEÇİREREK VEFAT ETTİ!  TIKLAYINIZ…

 

ALBAY SPOR TESTİNDE KALP KRİZİ GEÇİREREK VEFAT ETTİ! TIKLAYINIZ…

 

KAYNAK: HÜRRİYET/ HABERTÜRK / PES24