Dolar 34,1121
Euro 38,1138
Altın 2.862,67
BİST 9.963,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 25°C

RESMİLEŞTİ ‘DİKKAT’ UYARISINA KANMAYIN

RESMİLEŞTİ ‘DİKKAT’ UYARISINA KANMAYIN
10 Mart 2016 01:46
86

Bilişim hukuku uzmanları, sosyal medya kullanıcılarının hesaplarının çalınması halinde bazı terör örgütleriyle hiçbir bağlantılarının olmadığını, hesaplarından yapılacak paylaşımlardan da kendilerinin sorumlu tutulamayacağına ilişkin “Resmileşti Dikkat” başlığıyla hızla yayılan uyarıların hukuki açıdan herhangi bir geçerliliğinin olmadığını bildirdi.
 
Metnin, hesapların çalınması halinde sosyal medyada başkaları tarafından işlenecek herhangi bir suçun cezasını önleyici mahiyette olmadığını vurgulayan uzmanlar, sıklıkla görülmeye başlanan benzer metinlerin vatandaşları endişeye sevk edebildiğine de dikkati çekti.
 
Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün,  yaptığı açıklamada, vatandaşların sosyal medyada benzer mesajlarla karşılaştığını söyledi.
 
Şahısların sosyal medya paylaşımlarından dolayı ciddi yargılamalara muhatap olduğunu ifade eden Ergün, şöyle konuştu:
 
“Vatandaşlar ‘benim başıma da bu tür şeyler gelmesin’ kaygısıyla en basit yol olarak bu tür metinleri tercih ediyor. Tabii ki bu tamamen asparagas, hiçbir geçerliliği olmayan ve ileride de öne sürüldüğü vakit hiçbir anlam ifade etmeyen paylaşımlardır.”
 
“Kullanıcılar kendini güvence altına almak için paylaşıyor”
 
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık ise manipülasyon ve dezenformasyona açık bir alan olan sosyal medyada paylaşılan birçok unsurun gerçekliğini araştırmadan kabul edilerek paylaşıldığını anlattı.
 
Son dönemde “Resmileşti Dikkat” başlığıyla sosyal medyada paylaşılan içeriklerin hiçbir geçerliliğinin olmadığını vurgulayan Kırık, şunları kaydetti:
 
“Kullanıcılar kendilerini güvence altına alabilmek için bu paylaşımı gerçekleştiriyorlar. Gerekçesini bilmeyerek bu işlemi tamamen çoğunluğa uyma amacıyla yerine getiriyor. Bu nedenle bir hesap üçüncü şahısların eline geçtikten sonra doğrudan Facebook ile iletişime geçilmelidir. Zaten IP adreslerinden bu paylaşımların kim ya da kimler tarafından rahatlıkla tespit edilmesi mümkündür. Bu nedenle kullanıcıların bu içeriği paylaşmasının herhangi bir anlamı ya da geçerliliği bulunmamaktadır. En doğrusu güvenlik önlemlerini doğru bir şekilde almak ve bunları uygulamaktır.

TRT HABER