Dolar 34,7784
Euro 36,7823
Altın 2.946,32
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 10°C
Yağmurlu
Ankara
10°C
Yağmurlu
Paz 14°C
Pts 14°C
Sal 10°C
Çar 8°C

MOBBİNG YAPANA AF YOK!

MOBBİNG YAPANA AF YOK!
22 Nisan 2016 00:45
235

 

Mobbing yapan para cezası alacak

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’yla ayrımcılıkla mücadelede yeni bir dönem de başlıyor. “Bekara ev yok” diyen, gebelik gibi gerekçelerle işe almayan, mobbing yapan para cezasına çarptırılabilecek. Kurum istediği belgeye ulaşabilecek, çat kapı cezaevine girebilecek.

    

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın onayıyla dün yürürlüğe giren yasayla Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na dönüştürüldü. Buna göre, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaşa dayalı ayrımcılık yasaklanıyor.

 

MOBBİNG DE AYRIMCILIK

 

Mobbing de ayrımcılık türü olarak “işyerinde yıldırma” adıyla hukuk sistemindeki yerini aldı. Engellilere yönelik düzenlemeler yapmamak da ayrımcılık. Psikolojik ve cinsel türleri de dahil olmak üzere ayrımcılık temellerine dayalı olarak insan onurunun çiğnenmesi amacını taşıyan, yıldırıcı, onur kırıcı, aşağılayıcı ve utandırıcı davranışlar olarak tanımlanan “taciz” de ayrımcılık olarak kabul edilmiş oldu. Kamuya açık hizmet sunulan alanlar ve binalara erişim de bu kapsamda değerlendirilecek.

 

15 BİN LİRA CEZA

 

Ayrımcılığı yapana 15 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Ayrımcılığın kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında yapılması halinde para cezası sorumlu memur ya da görevliye rücu edilecek. Uyarıya rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi ve kuruluşlara da 500 liradan 2 bin liraya kadar idari para cezası verilecek, bu cezalar da yine rücu edilecek. Kurum verdiği para cezasını bir defaya mahsus olmak üzere uyarı cezasına dönüştürebilecek. Ayrımcılığın tekrarı halinde ceza yüzde 50 artırılacak.

 

ÇAT KAPI GİREBİLECEK

 

Ayrımcılığa uğrayan, eğer iddiasını kuvvetli olgularla ortaya koyarsa, şikayet edilen ayrımcılık yasağı ve eşit davranış ilkelesini ihlal etmediğini ispat etmek zorunda kalacak. Kurum araştırmasıyla ilgili her bilgi ve belgeyi isteyebilecek, yetkililerden bilgi alıp tanık dinleyebilecek, ayrıca özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına alınan kişilerin bulundukları yerleri ziyaret edip kötü muameleye maruz kaldığı iddia edilen kişilerle görüşebilecek. Buna göre, polis nezarethanesi ya da cezaevine çat kapı ziyaret yapılabilecek.

 

8 üye kabine, 3’ü de köşkten

 

YASASINDA, görev ve yetkilerini bağımsız olarak yerine getireceği, görev alanına giren konularla ilgili olarak hiçbir makam, merci ya da kişinin talimat veremeyeceği belirtilen kurumun 8 üyesi Bakanlar Kurulu’nca, 3’ü de Cumhurbaşkanınca seçilecek. Yine yasasında kurumun idari ve mali özerkliğe sahip özel bütçeli, Başbakanlık ile ilişkili bir yapıda olacağının belirtilmesi de dikkat çekiyor.

 

Ombudsmanla çakışma olur mu?

 

KURUMUN görev alanının birçok noktada ombudsman ile çakışmasının da sıkı bir mesleki rekabetin yanı sıra özellikle aynı konuda verecekleri farklı kararlar nedeniyle uygulamada sıkıntıya yol açabileceği de öne sürülüyor. Kulislerde, “Ombudsmanın aksine ayrımcılığa para cezası verme gibi somut yaptırım silahına sahip olması İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nu ileride öne taşıyabilir” yorumu da yapılıyor.

 

MOBBİNG NEDİR? NASIL ÖNLENİR? (okumak için tıklayınız…)