Dolar 34,2433
Euro 37,8165
Altın 2.927,06
BİST 8.898,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25°C
Açık
Ankara
25°C
Açık
Cum 26°C
Cts 27°C
Paz 24°C
Pts 19°C

GÖZLERİNİZİ SIK SIK OVUŞTURUYORSANIZ DİKKAT

GÖZLERİNİZİ SIK SIK OVUŞTURUYORSANIZ DİKKAT
24 Şubat 2016 02:03
148

Teknolojinin gelişmesi pek çok hastalıkta olduğu gibi göz hastalıklarında da erken teşhisi ve tanıyı kolaylaştırarak hastaların yaşam kalitesinin yükselmesine, göz kusurlarının ise giderilmesine olanak tanıyor. Gözleriniz sık ve sürekli kaşınıyorsa, ovuşturma ihtiyacı hissediyorsanız, gözlük numaranız değişiyor ama şikayetleriniz azalmıyorsa “Keratokonus” hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.
 
Keratokonus, genellikle her iki gözde birlikte görülen kornea dokusunun incelmesiyle oluşan, tedavi edilmezse ilerleyen bir hastalık olarak çıkıyor karşımıza. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, ailesinde bu hastalık olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksek. “Göz ovuşturma’’nın hastalığın başlangıcında ve ilerlemesinde etkili olabileceğini gösteren çalışmalar da bulunuyor. Yani gözleriniz sık sık kaşınıyorsa ve gözlerinizi ovuşturma ihtiyacı hissediyorsanız mutlaka göz hekimine başvurmalısınız. Küçük yaşlardaki çocukları da gözlemleyip hastalığın teşhisinde erken davranmakta fayda var.
 
Doç. Dr. Banu Acar; bu hastalıkla ilgili olarak hastaların kendilerine bulanık görme şikayetiyle de başvurduklarını söylüyor. “Göz muayenesinde miyop veya miyop-astigmat tanısı alan hastalar gözlük kullanmaya başlar ancak bir süre sonra gözlükler yetersiz kalır. Sık gözlük değiştirme ihtiyacı keratokonus’u akla getirecek bir durumdur. Böyle bir şikayetle gelen hastanın muayenesinde korneanın incelerek öne doğru bombeleştiği görülür. Kornea topografisi ve diğer görüntüleme tetkikleri ile kornea değerlendirilir” diyerek teşhis hakkında bilgiler paylaşıyor.
 
Hastalık ilerledikçe gözlüğün yetersiz kaldığı durumlarda, hastanın görme keskinliğini artırabilmek için kontakt lenslerden faydalandıklarını anlatan Banu Acar; keratokonus tedavisinin, hastalığın hangi aşamada olduğuna göre planlandığını anlatıyor. Erken dönem keratokonus’ta amacın ilerlemeyi durdurup görme kaybını engellemek olduğunu, daha ileri aşamalarda ise farklı tedavi yöntemleri uyguladıklarını belirtiyor.

TRT HABER