Dolar 46,1569
Euro 53,3294
Altın 5.980,41
BİST 13.744,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 27°C
Az Bulutlu
Ankara
27°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 27°C
Cum 28°C
Cts 23°C

GAZETECİ FATİH ALTAYLI, VEFATININ ARDINDAN İLBER ORTAYLI HAKKINDA YAPILAN ELEŞTİRİLERE SERT TEPKİ GÖSTERDİ.

Gazeteci Fatih Altaylı, ünlü tarihçi İlber Ortaylı öldükten sonra arkasından konuşanlara sert yanıt verdi.

GAZETECİ FATİH ALTAYLI, VEFATININ ARDINDAN İLBER ORTAYLI HAKKINDA YAPILAN ELEŞTİRİLERE SERT TEPKİ GÖSTERDİ.
14 Mart 2026 13:46
407

Gazeteci Fatih Altaylı, Halk TV’de Serhan Asker ile Görkemli Hatıralar programına konuk oldu. Altaylı, İlber Ortaylı öldükten sonra arkasından konuşanlara sert yanıt verdi.

Altaylı, şu ifadeleri kullandı:

Sağda solda ölümünden sonra yazılanları okuyorum. Böylesine ahlaksızca iftiralar, yok elitistmiş. Elitist olmak başka bir şey, evet elitistti İlber ama toplumla barışık bir elitistti.

Kimseyi kınayan, küçük gören, hor gören bir tavrı yoktu. Hor gördüğü tek şey cehaletti, daha doğrusu cehaletin cüretine kızardı. Cahil olduğunun farkında olmayıp ukalalık edenlerleydi onun derdi.

Bugün bakın arkasından kötü konuşanlar kimler? Her kesimin uçları. Siyasi yelpazenin ya da inanç yelpazesinin uç kesimleri ona sövüp sayıyorlar.

“SEN KİMSİN?”

-Dün bir akademisyeni okudum, akademisyen demeye bin şahit ister, varlığı yok herhangi bir eseri yok. İlber’e ağzına geleni yazmış, bu Balkanlar üzerinde bir araştırma grubunda yer almak istemiş, İlber de ona demiş ki ‘Balkan dillerinden herhangi birini biliyor musun?’, ‘bilmiyorum’ deyince ‘bana vaktimi kaybettirme’ demiş.

-Çok haklı, İlber’in görüşü şu, bir araştırma yapacaksan o araştırmanın dilini bileceksin öbür türlü araştırma yapamazsın, çeviri yaparsın. O yüzden de adam kin kusuyor İlber’e neler yazmış, sen kimsin? İlber’e sallayanlara baktığınız zaman herhangi bir eseri yok, iz bırakacak en ufak bir şeyi yok.

-Bunlar kalkıp İlber’e bugün laf ediyor, o kadar ağrıma gidiyor ki. İlber bugün dünyanın saygı duyduğu bir adam. Kraliçe Elizabeth geldiğinde, kraliçeyi Türkiye’de gezdiren İlber’di.

-Türkiye’de son zamanlarda sayıları giderek azalan muhteşem adamlardan biriydi. Cehaletin aslında ne kadar utanılması gereken bir şey olduğunu biz ondan duyduk toplum olarak.

Onunla sohbet etmenin, fikir almanın, bilgi almanın, yeni bir şeyler öğrenmenin sonu yoktu. Her an içinden bambaşka bir şey çıkıyordu. Ben çok zor ikna ettim İlber’i, bunları çıkıp televizyonlarda anlatmaya.

-İlber’e şimdi tarihçi diyorlar. İlber tarihçi falan değil, milyon özelliğinden bir tanesi. İlber bir kültür adamıydı, alim dediklerindendi.

O kadar fazla konuda bu kadar derinlikli bilgiye sahip Türkiye’de insan sayısı herhalde İlber’den sonra bir kişi daha var mıdır, yok mudur çok emin değilim.

patronlarunyasi.com

ETİKETLER: Bir Şey, İlber