FOREKS GÜNLÜK BÜLTEN VE ANALİZ
Günün Gelişmeleri:
Dün ABD’den açıklanan veriler Dolar’ı destekleyen türden değildi. ISM İmalat endeksi 48.2 ile beklentinin 48.1’in hafif üzerinde gelirken, üretim PMI verisi 52.4 ile beklentilerin hafif altında kaldı. Çekirdek kişisel tüketim gelirleri de yatay kaldı. Beklenti %0,1 aylık artış yönündeydi. Diğer taraftan, Fed başkan yardımcılarından ve şahin duruşa sahip Stanley Fisher faiz artırım sürecinin belirsiz olduğunu belirtti. Söz konusu gelişmelerle Mart ayındaki faiz artışı beklentilerinde güvercin fiyatlamaların olduğunu izlerken Dolar endeksi değer kaybetti. Avrupa ve Almanya PMI verileri ise beklentilere paralel geldi. Bugün ise düne göre veri takvimi görece sakinken, petrol fiyatlarının tekrar aşağı yönde hareket etmesi risk iştahı üzerinde olumsuz etki yaratmakta. Günün geri kalanında, Almanya ve Avro bölgesi işsizlik oranı, İngiltere İnşaat PMI’ ile FOMC üyesi ve nötr görüşe sahip Ester George’in konuşması takip edilecektir.
Stratejik Trade Önerileri
USD/TRY: Dün kur gelişmekte olan ülke kurları arasında orta sıralarda bir performans gösterdi. Çin’de PMI verisinin zayıf gelmesi sonrasında sabah saatlerinde oluşan zayıf risk iştahında kurdaki zayıflık kalıcı olamadı. Kur 2,95’in altına sarktı. Bu sabah ise nötr bir görüntü sergileyen halen aşağı yönlü momentumunu koruyabilir. Şu aşamada 100 günlük basit hareketli ortalaması olan 2,9450 seviyesinin altında 2,91 seviyesi gündemde kalmaya devam edebilir. Olası yükselişlerde 2,98 ana direnç seviyesi olarak takip edilebilir.
EUR/USD: Dün yayınlanan PMI verileri beklentilere paralel geldiği için parite üzerinde etkili olmadı. Bugün Almanya ve Avro Bölgesi işsizlik verisinin de majör bir fiyat değişikliğine yol açacağını düşünmüyoruz. Paritenin Dolar tarafı ise veriler ve Fed üyelerinin yaptığı açıklamalar dolayısıyla kısmi değer kaybı yaşamakta. Risk iştahının zayıf olduğu bir günde parite 1,09 seviyesinde hareket etmekte. Diğer taraftan, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) geçen hafta yaptığı teşvik hamlesinden sonra Avrupa Merkez Bankası’ndan genişlemeci beklentilerin arttığı bir dönemde Avro üzerindeki aşağı yönlü baskının devam edeceğini düşünüyoruz. Petrol fiyatlarının enflasyon görünümü desteklememesi de Avro da yukarı yönlü beklentileri sınırlandırmakta.
USD/JPY: Faizleri negatif bölgeye çeken ve gerek görüldüğü takdirde daha fazla indirmeye hazır olduğunu belirten Japonya Merkez Bankası yöneticileri (BoJ) genişlemeci politikası Yen’de aşağı yönlü baskı yapmıştı. Bugün risk iştahının zayıf olduğu günde güvenli liman algısıyla Yen’e sınırlı da olsa talep gelmekte. Şu aşamada 200 günlük hareketli ortalaması olan 121.50 ana direnç olarak takip edilebilir. Diğer taraftan 120.40 desteğinin altında aşağı yönlü hareke ivmelenebilir. Olası geri çekilmelerde 119.50 seviyesi takip edilebilir.
GBP/USD: Haftanın ilk işlem gününde İngiltere İmalat PMI verileri takip edildi. Bu verinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından sterlin olumlu fiyatlandı. Parite dün yükseliş ataklarının etkisine girerek en yüksek 1,44448 seviyesini test etti.. Paritede 22 günlük AO seviyesi 1,43280 seviyesinin geçilmesi ile kısa vadeli teknik yön pozitif görünümünü güçlendirdi. Kısa vadede 1,43250 üzerinde hareketin sürmesi durumunda, 1,44453 ve 1,44700 dirençleri test edilebilir. Bu seviler üzerinde ise 1,45485 (50 günlük AO) direnci ve son iki haftalık işlemlerden oluşan kısa vadeli yükselen kanal üst bandı 1,46090 hedef dirençler olabilir. Aşağı yönde 1,43300 seviyesi hem alçalan kanal destek noktası ve hem de 22 günlük AO desteğine yakın olması nedeniyle önem arz etmektedir. Olası aşağı yönlü hareketlerde bu seviyenin kırılması durumunda negatif görünüm artabilir ve 1,42800, 1,4200 ve 1,41500 seviyeleri gündeme gelebilir. Kısa vadeli teknik göstergeler pozitif yönde yeniden harekete geçti. Orta vadeli teknik göstergesi MACD ise geçtiğimiz hafta oluşan alım sinyalini korumaktadır.
XAU/USD: Haftaya pozitif görünümlü başlayan değerli maden dünkü işlemlerde 1.115,80 – 1.129,84 bandında hareket etti. Yükselen trend üst bandının yaklaştığı 1.132 seviyesi önemli trend direncini oluşturmakta. Bu direncin kuvvetli olması nedeniyle, kırılması durumunda yukarı yönde dalgalanmanın artabileceğini düşünmekteyiz. Değerli madende 1.132 üzerinde 1.143 ve 1,151 seviyeleri önemli dirençleri oluşturmaktadır. Dün 1.123 seviyesine yükselen 5 günlük AO seviyesi aşağı yönlü hareketlerde ilk destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin altına geri çekilmelerde ise kısa vadeli görünüm negatife dönebilir ve 1.115 ve 1.110 destekleri gündeme gelebilir. Genel görüşümüz 200 günlük AO seviyesi 1.110 kuvvetli destek noktası üzerinde kapanışlar devam ettiği sürece yukarı yönde hareketliliğin devam edebileceği yönündedir.
Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.