Emekli kurmay albay inceledi: Kürecik Üssü’nü ABD İsrail için kullandı
Emekli Deniz Kurmay Albay Halil Özsaraç, Malatya’da bulunan Kürecik Üssü’nü inceledi. Özsaraç, ABD’nin Kürecik’i 13 Nisan’da İran’ın İsrail’e misilleme olarak gönderdiği füzeleri görüntülemek için kullandığını belirtti.
KAYNAK : YENİÇAĞ.COM.TR
Aydınlık’taki köşe yazısında Emekli Deniz Kurmay Albay Halil Özsaraç, Malatya’da bulunan Kürecik Üssü’nü inceledi. Kürecik’in ABD tarafından 13 Nisan’da İsrail’i korumak amaçlı kullandığını yazdı.
Aydınlık’ta yayınlanan “Emekli Deniz Kurmay Albay Halil Özsaraç inceledi: Kürecik’in son kullanma tarihi geliyor” başlıklı yazısında Halil Özsaraç şunları kaleme aldı:
ABD VE İSRAİL’E HAYIRLI, TÜRKİYE’YE HAYIRSIZ KÜRECİK!
ABD’nin AN/TPY-2 radarlarından 3’üncüsü olan Kürecik, 14 Eylül 2011’de, test için çalıştırıldı; -İran ve Rus tepkileri umursanmadan- 1 Ocak 2012’de faaliyete geçirildi. “Kürecik radarı İsrail için mi?” sorusu, bazı siyasi partilerce sorgulanınca; AKP Hükûmeti, bugün olduğu gibi, “radarın yalnız NATO ülkelerine bilgi gönderdiği” cevabıyla konuyu geçiştirmişti. Çok geçmeden, Kürecik’i Asya’da, NATO şapkası bulunmayan yeni kardeş radarlar takip etti. ABD’nin 4’üncü AN/TPY-2 radarı, Temmuz 2012’de, Katar’ın Al Uedid Üssü’ne; 5’incisi Eylül 2012’de Japonya’da Kyogamisaki’ye; 6’ncısı Nisan 2013’te Guam Adası’na; 7’ncisi Mart 2017’de Güney Kore’ye yerleştirildi. ABD, Pasifik’teki Kuzey Kore balistik füzeleri için kendisini emniyete almıştı. 8’inci AN/TPY-2 radarı, Kasım 2018’de, Yemen balistik füzelerinden korkan Suudi Arabistan’a yerleştirildi. Böylece, mezhepçi dış politika güden Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan, ABD’nin ve dolaylı olarak İsrail’in yanında yer almış ve “AN/TPY-2 Kardeşliği” sergilemiş oldular.
Bulgaristan ve Romanya, kendilerini koruyacak sistemleri sorgulamaya başlayınca ABD, Mayıs 2016’da, Romanya’nın Deveselu Üssü’ne Aegis sitemini kurdu; aynı sistemi, Polonya’daki Redzikowo Üssü’ne de, 8 yıldır, kuruyormuş gibi yaptı, çünkü hâlâ testleri bitmedi. Diğer taraftan, ABD’nin 2008’de test ettiği SM-3 füzeleri, hızla geliştirildi. 2022’de seri üretimine geçilen SM-3 Block IIA füzesinin hızı 12 Mach’a, menzili ise bin 200 kilometreye ulaştırıldı.
Türkiye’ye gelirsek, sorun büyük; Romanya ve Polonya’daki sabit Aegis sisteminin menzili, ancak Türkiye’nin batısına yetiyor. Günümüzde sayısı 48 olan, 2025 sonunda 65’e ulaşması planlanan ve yalnızca ABD Donanması’nda bulunan Aegis savaş sistemli gemiler, Doğu Akdeniz’e gönderilseler bile Doğu Anadolu, füze kalkanının menzili dışında kalıyor. İran’ın Türkiye’ye balistik füze atma niyeti varsa, yalnızca bu savunma boşluğuna atacağına göre, anlayacağınız, Kürecik’in Türkiye’ye hiçbir hayrı yok.
…
Hükümet’in, “Bilgileri İsrail ile paylaşmıyoruz.” beyanı da bir anlam ifade etmiyor. Radar bilgileri, SM-3 füzesi olmayan İsrail için değil; SM-3 füzeleri ile İsrail’i koruyan ve en az 100 İran füzesi düşürmüş olan NATO üyesi ABD ile paylaşılmıştır. 13 Nisan 2024’te ABD, İsrail’i korumak için, Kürecik’i tepe tepe kullandı. Kürecik’li ABD’ye güvenen İsrail’in de 2011’den beri, Filistin’de, Suriye’de, Lübnan’da yemediği halt kalmadı.
Kürecik’in “son kullanma tarihi”nin birkaç yıl sonra dolacağını söylemeliyim. Zira, ABD’nin Aegis sistemlerindeki SPY-1 radarlarını, en az 100 kat daha hassas, 3 boyutlu SPY-6 radarları ile değiştirmeye başladığı biliyoruz. SPY-6’nın teşhis sorunlarının çözülmek, yani X-band zafiyetinin ortadan kalkmak üzere olduğunu ve 2-3 yıl içinde etkin duruma getirileceğini ABD’li yetkililer duyurdular. Bunun anlamı, ABD’nin 2-3 yıl sonra AN/TPY-2 radarlarına, yani Kürecik’e gereksinimi kalmayacak. Sonuç olarak, Kürecik’i delikanlı gibi kapatmak için yalnızca 2-3 yılımız kaldı; anlayacağınız, 2-3 yıl sonra ABD, zaten ihtiyacı kalmayacağından “Kürecik’i kendisi kapatacak.”
Hükûmet’e sormadan edemiyorum: 2-3 yıllık ömrü kalan Kürecik’i kapatıp kapatmamayı bir referandum ile Türk Milleti’ne sormak çok mu zor?