Dolar 34,7062
Euro 36,7587
Altın 2.944,92
BİST 9.935,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 8°C
Çok Bulutlu
Ankara
8°C
Çok Bulutlu
Cum 9°C
Cts 11°C
Paz 13°C
Pts 14°C

Efsane MİT’çinin entübe edildiği iddia edildi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kontrtterör eski Daire Başkanı Mehmet Eymür’ün entübe edildiği iddia edildi.

Efsane MİT’çinin entübe edildiği iddia edildi.
3 Aralık 2023 13:55
390

KAYNAK : YENİÇAĞ

Gelen son dakika bilgine göre Milli İstihbarat Teşkilatı eski Dairesi Başkanı 80 yaşındaki Mehmet Eymür tedavi gördüğü KOAH hastalığı nedeniyle bu sabaha karşı entübe edildi. Mehmet Eymür’ün durumunun kritik olduğu ve geçen her dakika daha kötüye gittiği iddia edildi.

MEHMET EYMÜR KİMDİR

Mehmet Eymür 1943 İstanbul doğumlu, MİT Kontrterör Dairesi eski başkanıdır. 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünden sonra MİT’te Hiram Abas’la birlikte Ziverbey’de 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün’ün emrinde çalıştı. Kızıldere ve Ulaş Bardakçı’nın öldürüldüğü operasyonlara katıldı.

1975’te Ankara MİT Bölge Dairesi Başkanlığı Takip Şube Müdürlüğü de yapan Eymür, 1980’de Bulgaristan’a gittikten sonra 1982’de Kenan Evren’in damadı Erkan Gürvit tarafından Köşk’e çağırıldı. ASALA’ya karşı eylemlerde görevlendirildi.

Türkiye’ye döndükten sonra Mardin MİT Bölge Müdürlüğü’ne getirildi. Daha sonra Ankara’da Kontrespiyonaj Dairesi içinde kurulan Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne tayin edildi. Başkan yardımcılığı görevine getirildikten sonra 1984’te Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan izinle Babalar Operasyonu’nu başlattı.

Abdullah Çatlı’nın istihbarat amaçlı kullanıldığını ancak daha sonra kontrolden çıkıp kendisini bile görevden aldırmak istediğini ileri sürdü. MİT görevlisi Tarık Ümit’in kaçırılmasının ardından Mehmet Ağar’ı aradığını ve serbest bırakılmasını söylediğini açıkladı. Ergenekon çetesine sızan Tuncay Güney’in de MİT Kontrterör Dairesine bilgi aktardığı öne sürülmektedir.

70’li yılların başında girdiği MİT’te Alaattin Çakıcı’nın yakalanmasının ardından Washington’dan merkeze çağırıldı. Emeklilik kararına direnince MİT Yasası’nın 19. Maddesi işletildi ve Mesut Yılmaz’ın onayıyla Şeker Fabrikaları’na müşavir olarak atandı. Daha sonra emekliye ayrılarak Washington’a yerleşen Eymür, en son İnternet’te açtığı sitede yaptığı açıklamalarıyla gündeme geldi.

Eymür, 2000’de bir gazeteye verdiği demeçte, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım konusunun MİT’le değil kendisiyle özdeşleştirilmesinden rahatsız olduğunu belirterek, “Teşkilatın elemanları arasında yüzlerce Yeşil var. Yeşil önce de vardı, yetkililer ne derse desinler, bundan sonra da olacaktır” dedi.

Eymür hakkında, e-mail yoluyla ve açtığı web sitesindeki açıklamaları nedeniyle basına “Devletin gizli sırlarını ifşa etmek” suçundan soruşturma başlatıldı. Sitede yer alan bilgiler üzerine MİT, Eymür hakkında Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulundu. DGM Savcılığı yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Cumhuriyet Savcısı Kasım Hacıkamiloğlu tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, Eymür’ün adres tespiti ve kimlik bilgileri için Başbakanlığa yazı gönderildi.

MİT’in, adından en fazla söz ettiren isimlerin biri. Emekli olduktan sonra Washington’a yerleşen Eymür, yeniden İstanbul’da. Bu kez çok farklı bir görevi var. Gazino, otel ve kumarhaneler zinciri sahibi Sudi Özkan’ın danışmanlığını yapan Eymür, “sentez” isimli yeni bir kitap çıkardı.

MEHMETLERİN SAVAŞI NEDİR

“İki Mehmet” yani Mehmet Eymür ile Mehmet Ağar arasındaki bu kavga, 1980’li yılların ortasında başlayıp on yılı aşkın bir süre devam etmişti.

Genellikle kapalı kapılar ardında cereyan eden olaylar sadece iki skandal patlak verdiğinde aleniyete dökülmüş, su yüzüne çıkmıştı: önce MİT Raporu skandalında; sonra da Susurluk skandalında.

1988 yılı başında patlak veren MİT Raporu skandalında çatışan ekiplerin bir tarafında Hiram Abas-Mehmet Eymür grubu, karşı tarafta ise Nuri Gündeş (dönemin MİT İstanbul bölge başkanı) ve içinde Mehmet Ağar’ın da müdür yardımcısı olduğu İstanbul Emniyeti vardı.

Mehmet Eymür’ün kaleme aldığı MİT Raporu, Tarık Ümit gibi bazı muhbirlerin verdiği bilgilerle, bazı mafya babalarının ifadelerinden derlenmişti. İstanbul ekibini tasfiye etmeye yönelik suçlamalarla doluydu.

Ama bu ilk kavgada yenik düşen, raporu yazan taraf oldu: Hiram Abas ve Mehmet Eymür MİT’ten uzaklaştırıldı. Mehmet Ağar ve diğerleri terfi ettirildi.

“İki Mehmet kavgası” alttan alta sürerken, Mehmet Eymür 1994’te MİT’e (Özel İstihbarat Dairesine) geri getirildi. Ve Susurluk skandalı patlamadan az önce yazdığı yeni bir rapor daha ortaya çıktı.

Bu raporda da Mehmet Ağar suçlanıyor, Susurlukla ilgili olayların çoğunda onun parmağı olduğu yazılıyordu.

İkinci kez su yüzüne çıkan kavgada da yenik düşen yine Eymür oldu. Yine MİT’ten uzaklaştırıldı. Mehmet Ağar dokunulmazlığı olduğu için Susurluk davasında yargılanamadı.