Dolar 37,9991
Euro 41,2190
Altın 3.712,09
BİST 9.649,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Çok Bulutlu
Ankara
20°C
Çok Bulutlu
Çar 23°C
Per 22°C
Cum 19°C
Cts 16°C

DOMUZ GRİBİ HASTALARINA YAPAY AKCİĞERLİ TEDAVİ

DOMUZ GRİBİ HASTALARINA YAPAY AKCİĞERLİ TEDAVİ
10 Mart 2016 01:58
69

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde, “yapay akciğer” kullanılarak, domuz gribi nedeniyle ortaya çıkan akut solunum sıkıntısı sendromunun (ARDS) tedavisi yapılıyor.

Domuz gribinin üç şekilde görüldüğünü anlatan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Murat Gündüz yaptığı açıklamada, domuz gribinin zaman zaman karşılaştıkları ve yoğun bakımda tedavisini yapmak zorunda kaldıkları hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

Gündüz, şu bilgileri verdi:

“En fazla görüleni, üst solunum yolları enfeksiyonu şeklinde kendini gösteriyor ve rahatlıkla tedavi edilebiliyor. Daha az bir kısmı akciğer iltihabı ve zatürreye neden olarak kendisini gösteriyor. Bunun da yine yoğun bakımlar, göğüs hastalıkları kliniklerinde rahatlıkla tedavisi mümkün. Çok az bir kısmı ise domuz gribinin tetiklediği, ARDS dediğimiz hastalığa yakalanmış olarak geliyor. Bu gerçekten hayatı ciddi tehdit eden, çok önemli bir hastalık. Akciğer tamamen kapanıyor. Biz yoğun bakımcılar bu hastalığı standart tedavi yöntemleri, yaşam destek üniteleri ve solunum cihazlarıyla büyük oranda tedavi edebiliyoruz.”

Gündüz, ARDS hastaları içinde bir bölümün standart tedavilere de yanıt vermediğini vurguladı.

Hastalığı tedavi etmek için zaman kazanmak üzere “yapay akciğer” adı verilen ve hastanede de bulunan ECMO cihazını devreye aldıklarını anlatan Gündüz, şunları söyledi:

“(Bu cihaz) Akciğerin görevini vücut dışında yapıyor. Bize hastanın ARDS rahatsızlığını tedavi edebilmemiz için zaman tanıyor. Hastaya hayatta kalabilme şansı veriyor. Yapay akciğer hastanın vücuduna eklediğimiz bir alet, cihaz değil. Bu hastanın kanını tamamen dışarıya alıp, akciğer görevini gören bir membrandan geçirerek oksijen değişimini vücut dışında sağlayan bir sistem. Bu sırada, yıpranmış olan akciğeri dinlendirip, tedavi ediyor, ARDS’den kurtarıyoruz.”

Gündüz, söz konusu yöntemle hastanelerinde bu yıl bir ARDS hastasını tedavi ettiklerini sözlerine ekledi.

TRT HABER