Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 19°C
Az Bulutlu
Ankara
19°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 20°C
Çar 16°C

BULUNUŞUNUN ÖYLE BİR HİKAYESİ VAR Kİ…

BULUNUŞUNUN ÖYLE BİR HİKAYESİ VAR Kİ…
9 Şubat 2016 09:40
167

Ameliyat Eldivenlerinin Bulunması, Bir Aşk Öyküsüdür.

19 yy sonlarında tıpta anestezi sağlanması için çeşitli maddeler denenmeğe başlanmıştı. Baltimore’da bulunan John Hopkins Tıp Okulu’nun cerrahi öğretmenlerinden William Stewart Halstead, Viyanalı bir göz hekimi olan Koller’in gözde ağrı hissini giderdiğini bildirdiği kokaini sinir köklerine vererek acısız parmak ameliyatları yapmağa başlamıştı. Yerel anestezi maddelerinin kullanımı, cerrahlara eskisi gibi acele etmeden rahat çalışabilme ve doğal olarak daha iyi sonuçlar elde etme olasılığını sağlıyordu.

Halstead, incinmiş, çevresine kan oturmuş dokuların kolayca mikroplanabildiğini, buna karşılık damarları itinayla bağlanmış, yıpratılamadan dikilmiş dokuların mikroplanmadığını kavradığından o çağ için alışılagelmiş tempodan çok daha yavaş çalışırdı. Onun titizlikten kaynaklanan bu yavaşlığını,”Halstead ameliyatını bitirinceye dek hasta iyileşip taburcu olur!”diyerek tiye alanlar az değildi.

 

Halstead, çeşitli fıtıkların ve anevrizmaların onarımı için bazı yeni teknikleri geliştirmiştir ama tıp tarihinde daha çok ameliyatlarda kullanılan eldivenlerin bulucusu olarak anılır.

 

John Hopkins’de çalışan hekim ve hemşireler arasında yaygın bir dedikoduya göre Halstead’in ameliyatlarının böyle uzun sürmesinin asıl nedeni, ameliyathanesinde görevli olan Caroline Hampton adlı dünya güzeli ameliyat hemşiresiydi. Caroline Hemşire, Halstead’in tüm ameliyatlarında ona yardım ediyordu.

 

Halstead aslında içine kapanık, sosyal yönü zayıf bir kimseydi. Bu nedenle hastane dışında başka kadınlarla iletişimi zayıftı: Bu, onun, Caroline Hemşire’ye eğilimini kuşkusuz arttıran bir özelliğiydi.

 

Günün birinde Dr.Halstead, Caroline Hemşire’nin ellerinde kızartıların, pullanmaların belirdiğini fark etti. Güzel kadının ellerindeki lezyonlar, onda ameliyatlarda kullanılan aletleri mikropsuzlaştırmak için kullanılan solüsyonlara karşı alerji oluştuğunu yansıtıyordu.

 

Bu durumun Caroline Hemşire’nin ameliyat hemşireliğinden ayrılmasını gerektirecek kadar ciddileşince Halstead önce depresyona girdi… Ama bunun çözüm sağlayamayacağını kavrayınca araştırmalara koyuldu. Sonuçta bir lastikçiye başvurdu, bir çift lastik eldiven yapmasını istedi.
O tarihe kadar hiç kimse lastikten eldiven ısmarlamamıştı.. Lastikçi, bu gün mutfaklarda çalışılırken, bulaşık yıkanırken kullanılanlar gibi kalın eldivenler üretti. Ancak bunlar işe yaradılar: Caroline Hemşire bunları kullanarak çalıştığında ellerindeki lezyonlar kayboldu..

 

1890 da ünlü cerrah, Caroline Hemşireyle evlendi.

 

Bu gün eldivenin içinde fazla pudra kaldığında, ya da eldiven elini sıktığında, ameliyat sırasında elinden sıyrıldığında, ameliyat hemşiresine kızan cerrahlar ve onlara içlerinden söylenen hemşireler aslında bu eldivenlerin bir hemşireyle bir cerrahın aşklarının ürünü olduğunu bilmezler.