Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
21°C
Parçalı Bulutlu
Pts 24°C
Sal 19°C
Çar 17°C
Per 16°C

Babaları Ergenekon veya Balyoz davalarında yargılanan 2 subay kardeşin hikayesi

Fetullahçı Terör Örgütü’nün Türkiye Cumhuriyeti’ni kaldırmaya yönelik girişimi olan 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü beyazperdeye yansıdı. “Gecenin Kıyısı” filmi, babaları Ergenekon – Balyoz kumpasında yargılanan iki kardeşin hikayesini anlatıyor.

Babaları Ergenekon veya Balyoz davalarında yargılanan 2 subay kardeşin hikayesi
22 Mart 2025 16:00
19

KAYNAK : ODATV.COM

Fetullahçı Terör Örgütü’nün Türkiye Cumhuriyeti’ni kaldırmaya yönelik girişimi olan 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü beyazperdeye yansıdı. Almanya doğumlu yönetmen Türker Süer’in yönetmen koltuğunda olduğu ve 14 Mart günü vizyona giren “Gecenin Kıyısı” filmi, dikkat çeken bir şekilde darbe teşebbüsünü ele alıyor.

Film, babaları Ergenekon veya Balyoz davalarında yargılanan iki asker kardeşin hikâyesine odaklanıyor. Yüzbaşı Sinan ve Üsteğmen Kenan arasındaki gerilimli ilişki, askeri disiplin ve aile bağları üzerinden işleniyor. Sicili bozuk olduğu için rütbesi kardeşinden düşük olan Kenan, firar etmek dahil birçok disiplin suçu işlemiş bir askerdir. Komutanı, Sinan’a ağabeyini askeri mahkemeye sevk etme görevi verir. Bu isteksizce kabul edilen görevle birlikte iki kardeş, birkaç askerden oluşan küçük bir kafileyle yola çıkar.

Darbe girişiminin ilk işaretleri belirirken, konakladıkları kışlada kimin hangi tarafta olduğu belirsizdir. Kenan’ın mahkemeye gitmeden önce özel bir sorguya alınması, olayların seyrini tamamen değiştirecek ve perde arkasındaki karanlık gerçekleri gün yüzüne çıkaracaktır.

Filmi köşesine taşıyan Aydınlık yazarı Tunca Arslan şunları kaydetti;

Geçen yılın Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ön jürisinde görev yaparken seyrettiğim ve daha sonra Adana Altın Koza’yı tercih ederek seyirci karşısına ilk kez orada çıkan “Gecenin Kıyısı”, her şeyden önce içerdiği etkileyici gerilim duygusuyla seyirciyi baştan sona diri tutuyor ve temposunu hiç yitirmiyor. Başrollerdeki Ahmet Rıfat Şungar ve Berk Hakman’ın ustalıklı oyunculukları, Matteo Cocco’nun çok başarılı görüntü yönetmenliği, Ozan Tekin’in müzikleriyle değer kazanan 85 dakikalık film belki çok “konuşkan” sayılmaz ama diyalogların gücü de yerli yerinde. Her an çatladı çatlayacak ince bir buz tabakası üzerinde yürüdüklerini hissettiğimiz karakterlerin içsel gerçeklikleri, ülkedeki siyasi huzursuzluk ve nihayet darbe girişimiyle bütünleşiyor ve “Gecenin Kıyısı” son zamanlarda eşine az rastladığımız türden bir toplumsal-bireysel analiz gerçekleştiriyor. Asker olmanın, emre itaat etmenin, sadakatin, kardeşlik duygusunun, şüphenin ve kumpas olgusunun tetiklediği bir yakın dönem panoraması sunuyor Türker Süer. Kardeşlerin gerilimli ilişkisi büyük oranda melankolik diyebileceğimiz bir tonda akıp gidiyor, önümüzde darbe gerçeğiyle de yüzleştiğimiz karmaşık ve görsel yetkinliğin damga vurduğu estetik bir alan açılıyor.

Sinemalarımızdaki gösterimi süren “Gecenin Kıyısı”, 15 Temmuz gecesinin kıyısında gezinen, seyirciyi sert gerçeklerle yüzleştirse de son derece sakin bir anlatım tutturan iyi cinsten bir film. 1967 Köln doğumlu yönetmen Türker Süer, Türk-Alman ortak yapımı çalışmasında son derece yetkin bir iş çıkarmış ve ikinci filmi şimdiden merakla beklenen bir yönetmen niteliğine kavuşmuş, en azından bizi “Bir 15 Temmuz darbesi filmimiz yok!” duygusundan kurtarmış.

ETİKETLER: Asker, darbe, Film, Yönetmen