ASTSUBAYLARA 2025 BAHARINDA TAZMİNAT GELECEK Mİ? SÖZ VERİLDİ Mİ? TEMAD 17. GENEL KURULU DEĞERLENDİRMESİ!
Sevgili dostlar:
Aylardır konuştuğumuz, geceler boyu space odasında tartıştığımız, TEMAD 17 genel kurulu sizlerin de bildiği gibi geçtiğimiz hafta içinde yapıldı. Genel kurulumuz adeta bir bayram havasında geçti.
Genel kurulumuz gayet demokratik, saygılı ve astsubaylara yakışır bir şekilde tamamlandı. Gayet tabii salonda bazen ufak tefek gerginlikleri oldu ama arkadaşlarımız meslektaşlarımız müdahale ederek büyümesini engelledi.
Divan konusundaysa; yine bildiğiniz üzere şube başkanlarımız inisiyatif alarak kendi listeleriyle divan başkanlığına seçildi. Divan Başkanlığı genel anlamda tarafsız bir tutum sergiledi, herhangi bir tarafa yandaş olmadı. Mevcut genel başkan dahil, tüm genel başkan adaylarına eşit sürede söz verdi, süresi dolan başkan adaylarının da ‘son sözlerini tamamlamasını isteyerek’ süreyi aşmamaları konusunda özenli davranıldı.
Genel kurulların faaliyetlerin ayrı bir özelliği var; uzun süredir görmediğimiz arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı, görüyoruz veya sosyal medyadan tanıdığımız, yazıştığımız, telefonla görüştüğümüz arkadaşlarımızla da, yüz yüze tanışma imkanımız oluyor. İnanın sosyal medyadaki o sert tartışmaların yerine, orada sıcak bir kucaklaşma alıyor.
Genel kurulun yapılmasında, divan heyetinde ve üyelerde saygı ve demokratik teamüller açısından herhangi bir problem yoktu. Benim bildiğim son 4-5 genel kurul içinde en saygılı, en demokratik ve en güzel genel kurul oldu diyebilirim.
Yine; geceler boyu space odalarında tartıştığımız, tüzük konusunda güzel bir çalışma yapıldı. Genel kurul yanılmıyorsam akşam 23:30 sıralarında bitti. Tüzükteki aksayan hususlar, İl Sivil Toplum İlişkileri Müdürlüğü (İSTİM)’den gelen 26 Ocak 2024 tarihli yazıya istinaden değişiklikler yapıldı. Tüzükle ilgili arada önergeler verildi, divanın da önergeleri oldu; bunlar da dikkate alınarak tüzük çalışmamız yapılmış oldu.
Diğer yandan, geçtiğimiz hafta içinde genel merkez ihraçları kaldırmıştı ancak, divan tarafından yapılan oylama ile ihraçlar konusu seçimin önüne alındı ve burada 3 kişinin ihracı divan ve delegenin talebiyle devam etti. Kayseri TEMAD başkanı, Levent Ulucan ve Musa Kuzu’nun ihraçları tekrar gündeme geldi ve divanın sunduğu oylama neticesinde ilgili şahısların ihracı genel kurulda onaylandı.
Diğer yandan, Eskişehir Odunpazarı şubesi, kendi kurucu başkanları ve üyelerinden Hulusi Emeksiz’in ihracının kaldırılmasına itiraz etti ve yapılan oylamada; Hulusi Emeksiz’in de, ihracı genel kurulda oylanarak kabul edildi.
Sizler bu yazıyı okurken, TEMAD genel merkezinde devir teslim faaliyetleri yapılmakta, mevcut yönetim, görevi yeni seçilen arkadaşlarımıza devretmekte.
Bu vesileyle yeni seçilen Sn. Cahit Koca başkan ve ekibine de başarılar diliyorum. Kendileri space odalarında söylediğim gibi; çok zor bir görevi üstlendi, adeta ateşten bir gömlek giydi ve koalisyon benzeri gibi başka bir adayla da birleşerek, 2 grubu da bir arada tutarak bu göreve talip oldu.
GENEL BAŞKANIN VE ADAYLARIN KONUŞMALARI
Divan tarafından genel başkan adaylarına onar dakikalık konuşma süresi verildi ve ilk olarak mevcut genel başkan Hamza DÜRGEN söz aldı.
Hamza DÜRGEN konuşmasında:
‘Maalesef bazı kişilerce otel ücretinin ödenmeyeceği yönünde otel yönetimine şikayette bulunulduğunu, bunun kendilerini çok üzdüğünü, böyle bir durumun olmadığını bu konun ayıp olduğunu,
İSTİM’den gelen 26 Ocak tarihli yazıya istinaden, istenilen tüzük değişikliğinin hangi kanuna göre değiştirilmesini sorduklarını, gelen cevapta ise ‘bazı kanunlara göre değerlendirildiğini’ yönünde bir cevap geldiğini, neye göre değerlendirildiğini, konunun kanuna ya aykırı olacağını yada aykırı olamayacağını,
Bu yazıyı alan bir arkadaşımızın derneğe kayyım istediğini, toplumun tepkisi üzerine kayyım talebinden vazgeçtiğini,
Derneğin bir genel merkez binası alması gerektiğini, geçmiş dönemde 20 tane genel merkez alınabilecekken alınmadığını, bu yüzden bugün bu sıkıntıların çekildiğini, önümüzdeki 3 yıl içerisinde genel merkez binası yapabileceklerini,
KKTC’de TEMAD adına sosyal tesis yapılacağını,
2025 baharına kadar, astsubayların tazminat sorunun çözüleceğini bu konuda söz verdiğini,
Kendisine eylem yapamaz diyenlerin, kendiler MSB önünde eylem yaparken nerede olduklarını, kendisi elinde pankartla yürürken, Cahit KOCA ve ekibinin ‘benim grubum ayrılsın’ diyerek Ulus’a gittiklerini,
Kendilerini eleştiren Çankaya TEMAD Başkanı Bayram Ali SERT’e, kendisinin kaç tane yönetim kurulu değiştirdiğini sorarak,
Kendilerinin bakanlıklara şikayet edildiği, görevden alınan ve ihraç edilen Musa KUZU konusunda bakanlıktan, bakan yardımcısının kendisine bu hususu yazdığını, söz konusu yazıyı bazı şube başkanlarına gösterdiğini,’ TEMAD’a kimsenin bir şey dikte edemeyeceğini’ söyledi.
Necmi TENGİLİMOĞLU Konuşmasında;
‘Kendisinin meslekteyken de bireysel olarak mücadele ettiğini, yaş haddinden emekli edildiğini, kadrosuzluk tazminatı istediğini, konuları mahkemelere taşıdığını ancak bireysel mücadele etmesi nedeniyle kısmen başarısız olduğunu, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdığını, TEMAD çatısı altında mücadelesinin devam edeceğini, bu yüzden aday olduğunu,
İlk seçime girdiğinde hatırı sayılır oy aldığını, mevcut yönetimin kendilerine hazirun listesini vermediğini,
2024 Genel Merkez Delege seçiminde de hazirun listesinin kendilerine verilmediğini,
2021’de başkan adayı olmayacağını söylediğini, bunun doğru olduğunu,
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in memur derneklerini topladığını, ortada TEMAD’ın olmadığını, gizli ve sihirli bir gücün yasalaşmasını engellediğini,
TEMAD’a destek verdiğini, TEMAD’ın tüm eylemlerine katıldığını, MSB Bakanı (Hulusi AKAR) hakkında suç duyurusunda bulunduğunu,
TEMAD üye sayısının 13 binlere düştüğünü, ( yönetim ve delegeler araya girerek 32 bin üye olduğunu belirterek rakamın yanlış olduğunu söyleyerek tepki gösterdi)
Kendisinin ihraç edildiğini, neden ihraç edildiğini bilmediğini, ihracı ile ilgili tarihsel tutarsızlıklar olduğunu,
Yıllarca hukuk mücadelesi veren bir astsubay olarak, sizin bu hukuksuzluklarınıza sessiz mi kalacağımı düşündüklerini (salondan kayyım tepkisi geldi, yaptığı şikayet ve müracaatlardan hiçbir sonuç çıkmadığı yönünde cevaplar aldı, tartışmalar oldu)
Kayyımın dışarıdan değil içeriden sizlerden birinin geleceğini’ söyledi..
Cahit KOCA konuşmasında :
Derneğimizin temellerinin 1962 yılında atıldığını, kurucularına teşekkür ettiğini,
Makam ve ikbal kaygısı gütmeden aday olduğunu açıkladığını,
89 şubeyi ziyaret ederek sorunlarını kaynağında gördüğünü,
Şubelerin çoğunun var olma mücadelesi verdiğini, şube başkanlarının ve üyelerin kendi katkılarıyla şubelerini ayakta tuğunu, kendilerinin bu konuda destek olacağını,
Üye sayısının artırılacağı, gerekirse üyelik konusunda emekli astsubaylara tek tek ulaşacaklarını,
Özlük haklarını nasıl çözeceği yönünde yol ve yöntem belirleyeceklerini, kurum kültürü oluşturacakları,
Hiçbir mazeretin bu camianın dışında kalmayı haklı gösteremeyeceğini, bölündüklerinde parçalanacaklarını, parçalanırlarsa yok olacaklarını, teröre bulaşmış partiler hariç tüm partilere eşit mesafede olacaklarını, astsubayların her partiden mecliste olmasının gurur vereceğini, sorunların çözümünün TBMM’den geçtiğini, her daim devletimizin yanında olacaklarını, Şubelerin de ortak dil kullanması gerektiği,
TEMAD’ın şubelerin sesi olacağı, şubelerinde üyelerinin sesi olacağını, mücadelede yazılı ve görsel basın ile sosyal medya üzerinden yapılacağı,
Astsubayların tazminat ve diğer özlük hakları konusunda öncelikle astsubaylığa değer katılması gerektiği,
Tüm personelin lisans seviyesinde eğitim alması gerektiği, kast sisteminin olmaması gerektiğini,
Projelerini sunduklarını, karalama kampanyası yapmadıklarını’
Hayatın boşluk kaldırmadığını, mevcut yönetim olarak görevini yerine getirseydi bazı hakların alınabileceğini’ söyledi.
SONUÇ
Şahsen yaptığım değerlendirme ise,
İSTİM’den gelen yazıya istinaden yapılan tüzük değişikliği ile Genel Merkez üyeliğinin ve delegeliğinin kaldırılması, TEMAD Genel Merkezini ekonomik anlamda sıkıntıya sokacağı aşikar olup, ayrıca genel başkan ve yöneticileri ve adayları artık şube başkanlıklarına bağlı olacaktır.
Yeni seçilen yönetim iki ortak adayın birleşmesi ile kurulmuş gibi görünse de; bunun üçüncü ayağı OYAD’dır. Bazı arkadaşlar OYAD ‘ne alaka?’ diyebilir ama benim gördüğüm kadarıyla OYAD kurucu başkanı dahil, OYAD üyesi olan 30’a yakın delege vardı. 3 ayaklı bir yönetim çalışmalarda zorlanabilir; mesela TEMAD Vakfını kurmak isteyen Ahmet KESER, desteklediği aday aracılığı ile vakfın kuruluşunun tamamlanmasını isteyebilir. Bu konuda bir talep gelirse vakıf kurucularının ve mütevellid heyetinin şahıslardan değil, TEMAD Genel Başkanlığı tüzel kişiliğinden olması gerekir. Bir vakıf kurulduğunda vakfın kurucusu vefat ettiğinde, onun çocuğu vakıf başkanı olur ve miras hukuk ile babasının vakıftan aldığı maaş vs. hepsini almaya devam eder. Bu husus mütevellid heyeti çocukları ve aileleri için de geçerlidir. Bu nedenle vakıf yönetimi kesinlikle TEMAD tüzel kişiliği olmalıdır.
Malum tüzüğümüzde bir kişinin en fazla 3 kez Genel Başkan seçilmesi ile ilgili bir madde var. Bu bizler için olmazsa olmazdır. Eski yönetim zamanında bu hususta yapılan tüzük değişikliğine MSB onay vermemiş, Ahmet KESER yönetimi bunu Anayasa Mahkemesine kadar götürmüş, daha sonra yerine gelen Hamza DÜRGEN yönetimi aksi yönde görüş bildirerek davayı düşürmüş ve bir kişinin 3’ten fazla seçilmesinin önü alınmıştır. Aksi takdirde bir kişi ömür boyu başkan olarak kalabilecektir.
Yeri gelmişken belirtmekte fayda var, bu dönemde yaklaşık 50 şube başkanı değişti ve şube başkanları gençleşti. Benzer bir hususta şube başkanları için düzenlenmeli, bir kişi en fazla 3 kez şube başkanı olabilmeli, bunun tek istisnası başka adayın olmadığı şubelerde bu şart aranmaması olmalıdır.
Şubelerimiz büyük oranda aidatlarla ayakta kalmaktadır. Aidatların ödenmesi teşvik edilmeli, aidatlarını ödemeyen üyelerin seçme, seçilme vb. haklardan yararlanması uygun görülmemelidir. Elini taşın altına koyup, aidat ödeyenle, hiç katkıda bulunmayıp aidat ödemeyen üye aynı kefede olmamalıdır. Üyeler aidatlarını ödemezse o şubeler nasıl yakta kalacak?
Maalesef bazı üyelerimize ve toplumumuza başkan beğendiremiyoruz. Başka bir adayı destekleyen bir arkadaşımız, istediği aday seçilmediği için, genel kurul devam ederken, e-devlet üzerinden üyelikten ayrıldığını o anda bize gösterdi. Kendisine bunu yapmamasını söylememe rağmen, yanımızdaki 3-4 kişinin huzurunda üyelikten ayrıldı. TEMAD’ın başına kim gelirse gelsin emekli astsubaydır, oraya emekli general gelmedi. Gelen bizim meslektaşımızdır. Her emekli astsubay ne olursa olsun, derneğimize üye olmalıdır. Unutmayalım birlik olmadan dirlik olmaz.
Benim de uzun yıllar yaşadığım sorunlardan biri de ihraçlar konusu. Terör ve yüz kızartıca suça bulaşmamış, hakkında mahkeme kararı olmayan hiçbir meslektaşımız ihraç edilmemelidir. Maalesef ihraçlar geçmişte, günümüzde oldu, gelecekte de olacaktır ama bunu kıstası yukarıda yazdığımız maddeler olmalıdır. Haksız ve hukuksuz ihraçlar tiksinti vericidir.
Sonuç olarak mevcut yönetim 7 yıl görev yaptı, ilk videoda belirtildiği üzere bizim onur sorunumuz olarak lanse ettiğimiz; başlangıç derecesi (9/2) sorununu çözdü, İsteyenin 60 yaşına kadar çalışması hakkını aldı, maddi anlamda bir değeri olmasa da 4200 ek göstergeyi aldı, eskiden astsubaylar 3600 ek göstergeyi dahi alamazken, bugün 2. Derecedeki tüm astsubaylar 3600 ek göstergeyi aldı.
Yine, ilk astsubaylara tazminat teklifi 1961 yılında verilmiş ve o günün siyasetçileri ’Bütçede kaynak olmaması ve bütçe yetersizliğini’ öne sürmüş, 63 yıldır astsubaylara bir tazminat verilmemiştir. 63 yıllık süreçte; Hamza Dürgen yönetimi, astsubay tazminatlarını 2 kez iktidar tarafından getirilmesini sağlamış ve önemli bir aşama kaydetmiştir. Bu anlamda Genel Başkan Hamza DÜRGEN’in 2025 yılı baharındaki tazminat sözünü önemsiyor ve olumlu buluyorum.
Ve tüm bunlar yapılırken 7 yıllık dönemde, önce 1,5 yıl süren pandemi, arkasından asrın felaketi sayılan ve 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş depremi ve günümüzdeki ekonomik kriz hasıl olmuştur. Bu anlamda Hamza DÜRGEN yönetimi zor bir dönemde bunları başarmıştır.
Diğer taraftan kazanan ve kaybeden konusu değerlendirilmeli ancak; benim dikkatimi çeken bir konu da; Sn. Necmi TENGİLİMOĞLU’nun aldığı oy miktarı. Sn. TENGİLİMOĞLU anketlerde birinci geliyordu, ama 2021 de tek başına aday olduğunda, 45 oy olan Sn. TENGİLİMOĞLU, yaklaşık 8-9 aydır sosyal medyada kendisine olağan üstü destek sağlanmasına rağmen, 2 grubun destek vermesine rağmen (biri daha sonra çekildi), 2021’den daha az oya aldı. Bu konunun da iyi analiz edilmesi gerektiğini düşünüyorum, zira beklentimiz Sn. TENGİLİMOĞLU’nun daha fazla oy alması yönündeydi.
Ayrıca Hamza DÜRGEN yönetimi, Ahmet KESER yönetiminden TEMAD’ı alırken; başta sosyal medya hesapları devredilmemiş, bilgisayarla boşaltılmış, TEMAD o günün şartlarında hatırı sayılır bir borçla verilmiş, icra konusu gündeme gelmiş, kasada 3 bin lira civarında bir para bırakılmıştı. Yine 2017 yılındaki Genel Kurul sonrası 3 ayrı mahkemeden 3 ayrı dava açılmış, TEMAD’a kayyım atanması ve genel kurulun iptali istenmişti.
Hamza DÜRGEN yönetimi olarak yapılan genel kurula, delegelerimizin tercihine saygılıyız ve asla dava açmayacağız. ‘Seçimle gelen seçimle gider’ prensibiyle hareket ederek arkadaşlarımızın işini zorlaştırmayıp, aksine onlara elimizden gelen yardımı yapacağız.
Bugün yapılan devir teslim de ise bizler arkadaşlarımıza tüm sosyal medya hesaplarını, şifreleri, kasamızda kalan cüzi miktarda da olsa mevcut parayı da devredeceğiz.
Evet, uzun bir yazı oldu ancak, taşıdığım kurumsal sorumluluk nedeniyle 7 yıldır yazı yazamıyorduk, yazılar birikti, gündem yoğun ve bundan sonra yazılarımla daha sık bir araya geleceğiz. Uzun olan bu yazımı okuduğunuz için teşekkür eder saygılar sunarım.
Dede Ersel AKSU