Dolar 34,0924
Euro 37,9614
Altın 2.822,82
BİST 9.756,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 23°C
Per 24°C
Cum 24°C
Cts 22°C

ASKERE SORUŞTURMA ZIRHI!

ASKERE SORUŞTURMA ZIRHI!
28 Şubat 2016 11:15
293

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Doğu ve Güneydoğu’daki terörle mücadelede görev yapan askerlerin yargılamasında kökten değişikliğe gidiyor. Buna göre askerler, terörle mücadeleden kaynaklı silah kullanma yetkisini aşma, işkence, kötü muamele gibi konularda suçlanmaları halinde Başbakan ve Milli Savunma Bakanı’nın izniyle yargılanabilecek.

 

MİLLİ Savunma Bakanlığı’nın hazırlayıp Adalet Bakanlığı’na sunduğu taslakta er – subay ayrımı kaldırıldı. ‘Terörle mücadalede görevli tüm TSK mensuplarının’ izne bağlı olarak yargılanabilmeleri’ yönünde düzenleme yapıldı. Taslağa son şekli Bakanlar Kurulu’nda verilecek. 

 

DOĞRUDAN SORUŞTURMA YOK

Alınan bilgiye göre, terörle mücadalede görev alan askerlerin görevleriyle ilgili suçlar konusunda bir iddia ortaya atıldığı zaman doğrudan soruşturma yapılmayacak. Dava açılacaksa ilgili savcılıklar, önce MSB’den soruşturma izni talep edecek. Milli Savunma Bakanı, ‘uygun’ derse izinde ilk aşama tamamlanmış olacak. Başbakan’ın da onayı ile terörle mücadalede görevli TSK mensuplarının yargılanması mümkün olabilecek. Milli Savunma Bakanı, “Bu suçlama haksız” diyerek soruşturmaya izin vermezse dosya bakandan dönmüş olacak. 

 

 

MEVCUT DÜZENDE İZİN ARANMIYOR

 

Eski Askeri Yargıtay Genel Sekreteri Ali Fahir Kayacan Hürriyet’e yaptığı açıklamada mevcut mevzuata göre, atılı suça göre asker kişilerin sivil ve askeri yargıda izin koşulu olmaksızın yargılandığını belirtti. Kayacan, şu değerlendirmeleri yaptı: “Asker kişilerle ilgili Askeri Yargılama Usul Kanunu var. Asker kişilerin, askeri olan suçları ile hizmet ve görevleriyle ilgili işledikleri suçlarda yargılamalar, askeri mahkemede yapılıyor.

 

İsnat edilen suç; örneğin görevi kötüye kullanma, görevi ihmal, emre itaatsizlik gibi askeri bir suçsa asker kişi askeri mahkemede yargılanıyor. Ancak kasten adam öldürme, kasten yaralama, işkence gibi suçlardan askerler adliyelerde yargılanıyorlar. İç Hizmet Kanunu’ndaki şekliyle, silah kullanma yetkisi aşılırsa, yani önce havaya ateş edilip sonra ayaklarından vurma imkanı var ve vurulmamışsa suçun niteliğine göre yargılama yapılıyor ve hâkim takdir ediliyor. Meşru savunma durumu varsa beraat veriliyor. Örneğin 200 kişi, güvenlik güçlerinin etrafını sararsa artık önce havaya ateş aç, sonra ayaklarına ateş gibi bir sıralama aranmaz. Bu durumda meşru savunma durumu vardır.”