Dolar 38,4149
Euro 43,7601
Altın 4.095,06
BİST 9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
18°C
Hafif Yağmurlu
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 17°C
Çar 15°C

ASKERE O YETKİ GERİ GELİYOR…

ASKERE O YETKİ GERİ GELİYOR…
27 Şubat 2016 00:46
134

 MECBUR KALINDI…

TSK birliklerinin kolluk gücü olarak teröre karşı kullanılmasının yasal altyapısı oluşturulması hedefleniyor.

  
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) terörle mücadelede görevlendirilmesini sağlayan yasayı değiştiren, EMASYA Protokolü’nü kaldıran AKP, PKK terörünün tırmanmasının ardından benzer bir düzenlemeyi TBMM’ye getirmeye hazırlanıyor.
 
Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı’nda hazırlık çalışmaları süren taslakla, jandarma dışında TSK birliklerinin kolluk gücü olarak teröre karşı kullanılmasının yasal altyapısı oluşturulması hedefleniyor. Yasal düzenlemenin TBMM’ye gelmesi durumunda AKP, kendi iktidarı döneminde aynı konuya ilişkin iki zıt düzenlemeyi yapmış olacak.

AKP, vesayet iddialarının doruğa çıktığı dönemde, Şubat 2010’da Emniyet, Asayiş, Yardımlaşma (EMASYA) Protokolü’nü iptal etmişti. Bu protokolün iptali ile askeri birliklerin konuşlu bulunduğu bölgede istihbarat yapma ve önleyici tedbirler alma görevleri, olası toplumsal olaylara müdahale etmek için hiçbir yetkisi kalmadı. AKP, 2013 yılında TSK İç Hizmet Yasası’nın genel ifadeleler ve geniş yetki alanı içeren 35. maddesi değiştirildi. Değişiklikle TSK birliklerinin görev alanı “Yurtdışından gelecek saldırılara karşı Türk vatanının korunması, yurtdışında verilen görevleri yerine getirme” şeklinde sınırlandırıldı.

 

Bu düzenlemelerin ardından PKK saldırılarının yoğunlaşması ve askeri birliklerde saldırılara karşılık verme noktasında yaşanan tereddüt üzerine, komutanlıklardan birliklere gönderdiği genelgede, terör saldırılarına karşılık vermeyenlerin sırf bu yüzden yargılanabilecekleri anımsatıldı.
Askeri birliklerdeki bu kaygı Genelkurmay ve hükümetin yaptıkları güvenlik toplantılarında da gündeme geldi. Askeri çevrelerden “Şimdi terörle mücadele diye niteleniyor, peki 10 yıl sonra ne deneceği belli mi? Verilen görevi yaptığımız için mahkeme karşısına çıkmayacağımızın garantisi var mı?” yönündeki kaygıların yükselmesi üzerine Genelkurmay ve bakanlığın ortak yasa taslağı üzerinde çalışması kararlaştırıldı.

Yeni düzenleme kapsamında bir ilin valisi, kolluk gücü olan polis ve jandarmanın yetersiz kaldığı durumlarda o ilde konuşlu bulunan askeri birlikten destek istiyor. Hazırlanması planlanan düzenlemede terörle mücadele ve asayiş göreviyle görevlendirilen askeri birlik jandarma ve polisin yetkilerine sahip olacak. Görevlendirildiği bölgede asayişi diğer kolluk güçleriyle birlikte, onların tüm yetkilerine sahip olarak görev yapacak.