Dolar 37,9763
Euro 40,8728
Altın 3.690,12
BİST 9.649,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Çok Bulutlu
Ankara
20°C
Çok Bulutlu
Çar 23°C
Per 23°C
Cum 18°C
Cts 16°C

Anadolu Tersanesi’nde düzenlenen törenle TSK’nın yeni çıkarma gemisi (YLCT) Ç-159 denize indirildi

Anadolu Tersanesi’nde düzenlenen törenle TSK’nın yeni çıkarma gemisi (YLCT) Ç-159 denize indirildi. SSB Başkanı Görgün, “Gemilerde yerlilik oranı yüzde 80” dedi.

Anadolu Tersanesi’nde düzenlenen törenle TSK’nın yeni çıkarma gemisi (YLCT) Ç-159 denize indirildi
23 Şubat 2025 19:00
76

TSK’nın yeni çıkarma gemisi (YLCT) Ç-159 Anadolu Tersanesi’nde düzenlenen törenle denize indirildi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Görgün, törende yaptığı konuşmada SSB olarak temel amaçlarının güvenlik güçlerinin ihtiyacı olan platform ve sistemleri azami oranda yerli ve milli imkanlarla sağlamak olduğunu söyledi.

Görgün, “Bu amaç doğrultusunda yerli ve milli imkan ve kabiliyetler ile inşa ettiğimiz çok sayıda deniz platformumuz Mavi Vatan’da hizmet vermeye ve bayrağımızı dalgalandırmaya devam etmektedir. Elbette yalnızca deniz platformlarımızı yerli ve milli inşa etmekle kalmıyor; bunu yaparken donanmamızın ihtiyaçlarını karşılamak için yürüttüğümüz projelerde bir yandan teknolojik ilerlemeleri yakından takip ediyor, diğer taraftan geleceğin teknoloji trendlerine ilişkin çalışmalarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz” diye konuştu.

Farklı tipte radarlardan muhabere sistemlerine, elektronik destek ve taarruz sistemlerinden savaş yönetim sistemlerine kadar her türlü elektronik sistemi ve son dönemde dikey atım sistemi ile çeşitli menzillerde füze sistemlerini yerli olarak geliştirmeyi başardıklarının altını çizen Görgün, şöyle devam etti:

“Tüm bu ileri teknoloji kritik sistemlerin ülkemizce geliştirilmesi sayesinde, milli savaş sistem ve ekipmanını kullandığımız gemilerimizdeki yerlilik oranını, son 23 yılda yüzde 20’den yüzde 80 seviyelerine çıkarmayı başardık. 25 yıl önce MİLGEM Projesi ile başlattığımız askeri gemi inşa sanayisi yetkinlik atılımımız neticesinde; Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterindeki platformların yenilenmesini ve gelişmiş ülke donanmalarının platformlarıyla yarışır kabiliyete ulaştırılmasını sağlamış durumdayız. Bilhassa son 2 yılda envantere kattığımız çok sayıda deniz platformu projesi ile tüm dünyanın konuştuğu, inceleme altına aldığı, hakkında raporlar hazırladığı ve imrendiği bu başarımızla yetinecek değiliz.”

Görgün, gelinen nokta itibarıyla Türkiye’nin, amfibi gemiler, destek gemileri, harp gemileri, denizaltı kurtarma gemisi gibi özel amaçlı gemiler, insansız deniz araçları gibi her tip askeri gemiyi millî olarak tasarlayıp inşa, donatım ve idamesini gerçekleştirebilen sayılı ülkeler arasında bulunduğunu vurguladı.

Şimdi de bu başarıyı milli uçak gemisi ve milli denizaltı geliştirerek taçlandıracaklarını dile getiren Görgün, Türkiye’nin tıpkı insansız hava araçları ve çeşitli diğer alanlarda olduğu gibi deniz platformlarında da sadece kendi ihtiyaçlarını değil, dost ve kardeş ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılayan bir ülke haline geldiğine dikkati çekti.

Görgün, Endonezya, Malezya, Pakistan, Nijerya ve Katar gibi dost ülkelere gemilerin ihraç edildiğini hatırlatarak, “Ulaştığımız bu başarılar ve kazandığımız kabiliyetler, yalnızca kendi ülkemiz değil dost ve kardeş ülkelerimizin de gurur kaynağı olmaktadır.” ifadesini kullandı.

patronlardunyasi.com

ETİKETLER: deniz, Gemi, Milli, Platform, Ülke