AKŞENER’DEN EMASYA HATIRTLATMASI! EMASYA NEDİR?
Meral Akşener’den EMASYA hatırlatması
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener” Yangının başından itibaren askerin bulunmadığı şikayetleri var, evet AK Parti iktidara geldiğinde EMASYA programını iptal ettiler. O zamanda söylemiştik, bu programı iptal etmeyin bu tür afetlerde eğitilmiş donanımlı personel ile müdahale etme şansımız olur, diye ama dinlemediler bizi” diye konuştu.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Bodrum’un Yukarı Mazı köyünde incelemelere başladı.
Yukarı Mazı köy kahvesinde vatandaşlarla bir araya gelen Akşener’i Muğla Milletvekili Metin Ergun, İl Başkanı Davut Akmeşe, Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber, Kamu Hizmetlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Tosun ve ilçe yöneticileri ve Mazı köylüleri karşıladı.
Akşener, burada düzenlediği basın toplantısında Milas ve Bodrum yangınlarının başından itibaren İYİ Parti teşkilatı olarak Milletvekili Metin Ergun başta olmak üzere yakından takip ettiklerini söndürme çalışmalarına partililerin bizzat katıldıklarını belirterek “Gerçekten çok büyük bir felaket atlattık, orman yangınları konusunda mağdur olan köylülerimizin sorunlarını ve sıkıntılarını öğrenmek ve bunların takipçisi olmak için buradayız. Yangının başından itibaren askerin bulunmadığı şikayetleri var, evet AK Parti iktidara geldiğinde EMASYA programını iptal ettiler. O zamanda söylemiştik, bu programı iptal etmeyin bu tür afetlerde eğitilmiş donanımlı personel ile müdahale etme şansımız olur, diye ama dinlemediler bizi” dedi.
AKBELEN’DE KÖYLÜLERLE BİR ARAYA GELECEK
Meral Akşener, Yukarı Mazı köyünden sonra programını Aşağı Mazı, Gökbel, Çökertme, Bozalan, Türkevleri, Bayır, Gürceğiz köylerini ziyaret ederek sürdürecek. Akşener son olarak yaklaşık 1,5 aydır Milas’a bağlı İkizköy’de Akbelen ormanlarını kestirmemek için direnen köylüler ve çevrecilerle bir araya gelecek.
EMASYA PROTOKOLÜ
EMASYA nedir?
EMASYA, Şemdinli’deki Umut Kitabevi’nin bombalanmasının ardından astsubayın ifadesiyle kamuoyunun gündemine girmişti. Protokol, Türkiye’nin gündemine ise
27 maddeden oluşan protokol, askere Vali’nin izniyle şehirlerdeki toplumsal olaylara müdahale etme imkanı tanıyor.
Vali izni olmaksızın…
Ancak protokolün bir maddesi, izne bile gerek olmaksızın askere harekete geçebilme yetkisi veriyor. Olağanüstü bir durum algılaması varsa – örneğin terör şüphesi – o noktada asker mülki idare amiri, yani vali veya kaymakamdan izin almadan da olaylara el koyabiliyor.
Özellikle Güneydoğu’da terör tehdidi nedeniyle EMASYA protokolünün sık sık uygulandığı iddia ediliyor.
Hatta bir yıl içinde toplumsal olayların çıkabileceği günler de önden tespit ediliyor. Ordu içindeki EMASYA birliklerinin bu kritik tarihlerde çarşı izinleri kaldırılıyor. Birlikler kışla içinde hazırlıklı bir biçimde gün boylu bekliyor.
“Askerin çevik kuvveti” de denilen bu birliklerin el koyma yetkisi de var. Gerekli hallerde, kamu kurumlarının her türlü araç-gereç ve malzemesi, EMASYA komutanlarının emrine verilebiliyor.
13 yıldır uygulanan ama nerelerde ve nasıl uygulandığı konusunda net bilgi olmayan protokol,2010 yılında yürürlükten kaldırıldı.