400 BİN ÇİFTÇİYE MÜJDE
6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun, 2012 yılında yürürlüğe girmiş ve bu kanunla Hazineye ait tarım arazilerinin satışı konusu da düzenlenmişti.
Kanun kapsamında Hazineye ait tarım arazileri hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına ihaleye çıkmadan, doğrudan satılmaya başlanmıştı.
Söz konusu arazileri satın almak için bugüne kadar toplam 255 bin 367 kişi tarafından satın alma başvurusu yapılmış ve başvuru süresi 27 Nisan 2015 tarihinde sona ermişti.
“Satışlar nisanda başlayacak”
Maliye Bakanı Ağbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlığın her faaliyetinde olduğu gibi, bu konuda da vatandaşlardan gelen talepleri dikkate aldıklarını söyledi.
Hazineye ait tarım arazilerinin satışının, özellikle köylerde yaşayan vatandaşlar için çok önemli olduğunun altını çizen Ağbal, şunları kaydetti:
“Çiftçimiz yıllardır bu toprakları işliyor, geçimini buradan sağlıyor. 2012 yılında yaptığımız düzenlemede, bu toprakların mülkiyetinin de çok uygun şartlarda çiftçimizde olmasının önünü açtık. Söz konusu topraklara sahip olmak için başvuru yapan vatandaşlarımız haklı olarak, satışın gerçekleşmesini bekliyorlar. Uzun süredir beklenen satış konusundaki çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Söz konusu araziler için başvurusunu yapan 250 bin kişiye satışlar nisan ayında başlayacak.”
150 bin kişiye 2. şans
Sosyal devlet anlayışıyla söz konusu arazileri, ederinin yarısından bile az bir bedelle satışa sunduklarını aktaran Ağbal, buna karşın kimi nasıl bir yol izleyeceğini bilmediğinden kimisi de böyle bir düzenlemenin varlığından geç haberdar olduğundan başvurusunu süresi içinde yapamayanların bulunduğunu ifade etti. Ağbal, “Örneğin vatandaşımız, 10 bin lira değerindeki bir araziye taksitle almak isterse 5 bin liraya, peşin almak isterse de 4 bin liraya sahip olabilecek” diye konuştu.
Farklı sebeplerle başvuru süresini kaçıran tahminen 150 bin kişiye ikinci bir hak vermeyi planladıklarını belirten Ağbal, “Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kuruluna getireceğimiz yasa tasarısıyla vatandaşlarımızın başvuru için 1 yıl daha ek süresi olacak” ifadesini kullandı.
Taşınmazların çoğunun rayiç bedelleri belirlendi
Anılan arazilere yönelik kıymet takdirlerinin belirlenmesi ve taşınmazların satışına engel bir hususun bulunup bulunmadığına yönelik, diğer kurumlarla yazışmaların devam ettiğini anlatan Ağbal, başvuru yapılan taşınmazların çoğunluğunun rayiç bedellerinin belirlendiğini kaydetti.
Bakan Ağbal, rayiç bedellerinin kontrol ve test çalışmalarının bitmesinin ardından satışların başlayacağını söyledi.
İlgili arazileri satın almaya hakkı bulunan tüm vatandaşları, ikinci şanstan yararlanmaya davet eden Ağbal, “Vatandaşlarımızın fiilen kendilerinin kullandığı belediye mücavir alan sınırları dışında ve denizden 5 kilometre içeride rant kapısı olmayan, tarım arazisi olan bu taşınmazları hukuken edinmeleri sağlanarak, mülkiyet ve yönetim sorunları giderilecek” değerlendirmesinde bulundu.
Ecrimisil ödenmeyecek, tarımsal desteklerden yararlanılabilecek
Düzenlemenin hayata geçmesi ve satışların gerçekleşmesiyle birlikte, söz konusu toprakların artık vatandaşların kendisinin olacağına dikkati çeken Ağbal, şöyle konuştu:
“Yıllardır zaten bu toprakları işleyen çiftçimiz, kullanım bedeli olan ecrimisil ödemekten kurtulacaklar ve ödedikleri 5 yıllık ecrimisil bedelini, satış bedelinden mahsup edebilecekler. Arazi artık kendisinin olacağı için, diğer topraklarıyla birleştirerek, ölçeği büyütebilecekler. Öte yandan, vatandaşlarımız satışın gerçekleşmesinin ardından tarımsal desteklerden de yararlanabilecek.”
Ağbal, vatandaşların lehine olacak düzenlemeleri bundan sonra da bir bir hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.
TRT HABER