1 LİRAYA DERT DİNLİYORLAR
Uşak Üniversitesi öğrencisi iki kız arkadaş, kentin işlek caddelerinden birinde “1 TL’ye dert dinlenir” yazısıyla “müşteri” çekmeye ve talep edenlerin derdine derman olmaya çalışıyor. Fatma Kübra Çavuş, yaklaşık 15 gündür “dert dinlediklerini”, amaçlarının insanlara mutluluk dağıtmak olduğunu, her gün ortalama 30-40 kişiyle sohbet ettiklerini söyledi.
Kent merkezindeki İsmetpaşa Caddesi’nde kaldırıma oturarak derdini anlatmak isteyenlerle 1 lira karşılığında görüşen Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencisi Fatma Kübra Çavuş ile İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Büşra Bayer, vatandaşlardan ilgi görüyor.
İlk zamanlar yaptıkları işle dalga geçen birkaç kişi olsa da herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadıklarını, özelikle ileri yaş grubundan insanların dertlerini ciddiyetle anlattıklarına şahit olduklarını ifade eden Çavuş, başvuranların isimlerini dahi sormadıklarını dile getirdi.
Çavuş, “İnsanlar tanımadıkları, bir daha karşılarına çıkmayacak kişilere sorunlarını daha kolay anlatıyor. Biz onların dertlerini dinleyip dilimiz döndüğünce onları rahatlatmaya, dertlerine çözüm bulmaya çalışıyoruz. Asıl amacımız hiç tanımadığımız kişilere mutluluk dağıtmak. Dertlerini anlatanlar daha sonra bize 1 lira ödeme yapıyor. Bu para sembolik ama yine de bütçemize katkı sağlıyor” diye konuştu.
“Bizi evlatları gibi görüp rahatlıkla konuşuyorlar”
Genellikle orta yaş ve üzerindekilerin kendileri ile sohbet ettiğini, bu kişilerin terör, ekonomik sıkıntılar, ailevi sorunlar ve sağlık sorunlarından dert yandığını anlatan Çavuş, “Bizim yaşımıza yakın olanlar daha çok gönül ilişkilerinden ya da okulla ilgili sorunlardan dert yanıyor ancak orta yaş ve üzeri kişiler daha kolay iletişim kuruyor bizimle. Bizi evlatları gibi görüp rahatlıkla konuşuyorlar. Dert dinlemenin süre sınırlaması yok, onlar bitirene kadar konuşuyoruz, bizim yanımızdan insanların tebessüm ederek ayrıldığını görmek çok güzel bir duygu” dedi.
“Sokakta müzik yapanlar gibi biz de insanları mutlu etmek için çalışıyoruz”
Büşra Bayer ise “Kimsenin derdini başka kimseye anlatmıyoruz. Sokakta müzik yapan insanlar gibi biz de insanları mutlu etmek için çalışıyoruz. Bence herkes yaşadığı topluma bir şeyler katmalı, bu işi yaparak insanların dertlerine ortak oluyor, onları rahatlatıyorum. Her gün olmasa bile boş zamanlarımızda bu işi yapmaya gayret ediyoruz. Çok kişi tanımak, farklı hayatları ve deneyimleri öğrenmek işin başka bir keyifli yönü” dedi.
TRT HABER