JANDARMA ASKER Mİ SİVİL Mİ? İŞTE MAHKEMDE KARARI!
Jandarmanın asker mi? sivil mi? tartışmasında mahkeme kararını verdi.
15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası, İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı personelinin, askeri statüde mi yoksa sivil statüde mi olduğu tartışmaları sürerken mahkemeden önemli bir karar geldi.
2018 Yılı Milletvekili seçimlerinde Ak Parti’den milletvekili aday adayı olan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Abdulkerim YEŞİLDAĞ’ın açtığı davada Konya 1. Bölge İdare Mahkemesi önemli bir karara imza attı.
2018 yılındaki genel seçimlerde Antalya’dan AK Parti milletvekili aday adayı olan Abdulkerim YEŞİLDAĞ, adaylığının kabul edilmemesi üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü personeli gibi tekrar mesleğe dönmek istedi.
Tekrar mesleğe dönme isteği kabul edilmeyen YEŞİLDAĞ, konuyu yargıya taşıdı.
İLK MAHKEME MESLEĞE GERİ DÖNEBİLİR DEDİ
Jandarma Astsubay Abdulkerim YEŞİLDAĞ’ın açtığı davada, Antalya 4. İdare Mahkemesi ‘Jandarma Personeli 657 sayılı kanuna tabii Emniyet hizmet sınıfı içerisinde bulunan bir kurum olduğu ve Jandarma Astsubayların seçim sonrası Emniyet Teşkilatında yer alan polis memurları gibi görevlerine tekrar dönmelerine mani olmadığına’ karar verdi.
İDARE MAHKEMESİ ‘JANDARMA ASKERDiR MESLEĞE DÖNEMEZ’ KARARI VERDİ
Antalya 4. İdare Mahkemesinin ‘jandarma astsubayın özetle mesleğe dönebileceği’ yönündeki kararına yapılan itiraz sonucu; Konya 1. idare Mahkemesi kritik bir karara imza attı.
MAHKEME ‘JANDARMA ASTSUBAY ASKERDİR’
Konya 1 Bölge İdare mahkemesi verdiği kararda; ‘jandarma astsubayların mali haklarını diğer kuvvet komutanlıklarındaki astsubaylar gibi aldığı için askerdir’ mealinde kararını verdi.
Mahkemenin verdiği kararda; “2803 sayılı kanunun 13 maddesine göre; mali hakların Diğer kuvvet komutanlığındaki Astsubaylar gibi aldığı için Askerdir.’ sözlerine yer verdi.
KHK NE DİYOR?
OHAL Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu’nun 4’üncü maddesi, “Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlıdır.” şeklinde değiştirildi.
Hatta bunun üzerine Jandarma Genel Komutanlığı tüm birliklerine bir yazı göndermiş. Yazıda şu ibare önemli: “TSK ile bir bağımız kalmadığından Genelkurmay Başkanı’nın vermiş olduğu emirleri kesinlikle yerine getirmeyeceksiniz.” dediğini StarHaber TV’deki köşesinde yazmıştı.
ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ BAŞSAVCISININ KONU İLE İLGİLİ GÖRÜŞÜ
2016 yılında Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) Başsavcılığı, bir Jandarma Astsubayının Jandarma Genel Komutanlığına açtığı davaya ilişkin, önemli bir görüş bildirdi.
Bitlis İl Jandarma, Tatvan İlçe Jandarma Komutanlığında görevli davacı jandarma astsubayın, “kendisine hukuksal dayanağı olmayan emre dayanarak ceza verildiğinden, söz konusu cezanın iptali için” davayı açtığının AYİM Başsavcılığının yazısında yer verilmiştir.
AYİM Başsavcılığı “DÜŞÜNCE” yazısında, 668 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin, 5,6 ve 22’nci maddeleri uyarınca, Jandarma Genel Komutanlığı silahlı genel kolluk olarak tanımlandığını ve tamamen İçişleri Bakanlığına bağlandığını belirterek, bu çerçevede;
Jandarma Genel Komutanlığı personelinin asker kişi olarak değerlendirilemeyeceği ve Jandarma Genel Komutanlığı idari işlem ve eylemlerinin, askeri hizmete ilişkin bulunmadığının düşünüldüğü,
Yukarıda açıklanan nedenlerle, davanın görev ve çözümünde genel iddari yargı yerinin görevli olduğu anlaşılmakta, 1602 Sayılı AYİM Kanunun 20, 21, 44 ve 45/A maddeleri uyarınca davanın usul (görev) yönünden “REDDİNE” karar verilmesi gerektiğinin düşünüldüğü belirtilmiştir.
İŞTE MAHKEME KARARI