Dolar 38,3197
Euro 43,6621
Altın 4.100,72
BİST 9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 12°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
12°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 13°C
Pts 13°C

Zippo Çakmakların II. Dünya Savaşı’na Dayanan Ortaya Çıkış Hikâyesi

Zippo çakmakların ortaya çıkışı epey eskiye, 1930’lu yıllara dayanıyor. Sahiden bu fikir nasıl ortaya atıldı ve bu kadar popülerlik kazandı?

Zippo Çakmakların II. Dünya Savaşı’na Dayanan Ortaya Çıkış Hikâyesi
10 Mayıs 2024 19:42
335

Zippo çakmakları ister beğenin ister beğenmeyin, en ünlü çakmak markası olduğu inkâr edilemez bir gerçek.

Peki bu üne nasıl kavuştu? Ortaya çıkış hikâyesi neydi? II. Dünya Savaşı’na uzanan öyküsünü anlatalım.

Zippo çakmaklar, ilk olarak 1932 yılında George G. Blaisdell tarafından piyasaya sürüldü.

Fikrin ilk kıvılcımı, Avustralyalı bir muadilinden ilham alınarak ortaya çıkmıştı. Blaisdell’in amacı, hava koşullarına rağmen yanabilen bir çakmak yaratmaktı ve yapmıştı da. Ancak muhtemelen kendisi de ürününün bu kadar üne kavuşacağını bilmiyordu.

Blaisdell, Zippo ismini, İngilizcedeki “zipper (fermuar)” kelimesi hoşuna gittiği için seçmişti. En önemli özelliği, dayanıklılığıydı. Menteşelere sahip metal kapağı ve rüzgâra dayanabilen tasarımı; Zippo’yu diğer çakmaklardan ayırıyordu. Ayrıca bir sorun olduğunda ücretsiz bir şekilde tamir edilebiliyordu.

Savaşın başlangıcı, Zippo’nun ününü artırdı.

II. Dünya Savaşı patlak verdiğinde özellikle Amerikan askerleri, Zippo çakmakları kullanıyordu. Savaş ortamında bu çakmağın popülerlik kazanmasına şaşırmamak gerekirdi fakat Zippo, bir çakmaktan da öteye geçmişti. Dostluğun ve dayanıklılığın bir sembolü olmuştu.

Artık işlevselliğin de ötesinde bir aksesuar ve estetik malzemesi olarak kullanılıyor.

Zippo, dayanıklılığını zaten kanıtlamıştı. Bunun yanında bir sanat eseri olarak da nam salmaya başladı. Kişiselleştirilmiş çeşitli tasarımları ve kaplamaları; estetik malzemesi olmuştu.

Popüler kültür ögelerinden tutun savaş tasvirlerine kadar sınırsız hikâyeyi barındırıyordu. Hâliyle bu da markanın aynı zamanda bir koleksiyon ürünü olmasını sağladı. Zippo da bu zevkten faydalanarak hem nadir ve benzersiz ürünler üretti hem de çeşitliliği ve dayanıklılığıyla bugünlere kadar geldi.

Kaynaklar: Zippo, Heinz History Center

ETİKETLER: Çakmak, Savaş, Zippo