Dolar 38,7773
Euro 43,5949
Altın 3.928,88
BİST 9.701,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 14°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
14°C
Hafif Yağmurlu
Per 18°C
Cum 21°C
Cts 26°C
Paz 20°C

O PARALARI DEĞİŞTİRMEK İÇİN SON FIRSAT

O PARALARI DEĞİŞTİRMEK İÇİN SON FIRSAT
19 Haziran 2018 10:41
203

 

O paraları değiştirmezseniz pişman olursunuz!

Merkez Bankası kayıtlarına göre vatandaşın cebinde ve yastık altında alışverişte geçmeyen, tedavülden kaldırılmış 21 milyon adet banknot bulunuyor. Değeri 179 milyon liraya ulaşan geçersiz banknotlar, 2019 yılı sonuna kadar değiştirilmezse hiçbir değeri kalmayacak.

 

2005 yılında TL’den 6 sıfır atılmış, 5 yıllığına da YTL banknotları tedavüle sürülmüştü. Sıfırı atılmış YTL’ler 1 Ocak 2010 tarihinde ömrünü tamamladı, alışverişlerde kullanılamaz hale geldi. YTL’ler 31 Aralık 2019 yılına kadar değiştirilmezse tamamen değersiz kalacak.

KUMBARALARA BAKIN

Merkez Bankası tarafından yayımlanan 2017 Yıllık Raporuna göre, cebimizde, cüzdanlarımızda taşıdığımız, yastık altı ya da kilitli kasada sakladığımız banknot miktarı bir önceki yıla göre 136 milyon artarak 1 milyar 919 milyon 992 bin adete yükseldi. Bu banknotların 1 milyar 899 milyon adedi tedavülde kullanılıyor. Geri kalan 20 milyon 842 bin adedi ise tedavülde geçmeyen, ancak 10 yıllık zaman aşımı süresi devam eden paralardan oluşuyor. Bu paraların 31 Aralık 2019 tarihine kadar Merkez Bankası şubeleri ile Ziraat Bankası şubelerinden piyasada geçerli olan TL banknotlarla değiştirilmesi gerekiyor.

4.8 MİLYON LİRAYI KURTARDIK MI?

Merkez’in verilerine göre, tedavülden kaldırılan banknot miktarı bir öneki yıla göre 133 bin adet, değer olarak da 4 milyon 883 bin lira azaldı. 2016 yılında tedavülden kaldırıldığı halde hala vatandaşın cebinde 184 milyon lira para olduğu hesaplanıyordu. 2017’de bu paranın tutarı 179 milyon liraya düştü. Yaklaşık 5 milyar liralık bu azalışın bir bölümü vatandaşın paraları geçerli olanlarla değiştirmesinden bir bölümü de değiştirme işlemi tamamlanmadan 10 yıllık sürenin bitmesinden kaynaklandı. Satın alma gücü kalmadığı halde piyasada dolaşan eski paralar; 1 YTL, 5 YTL, 10 YTL, 20 YTL, 50 YTL ve 100 YTL şeklinde sıralanıyor.