Dolar 35,4889
Euro 36,5880
Altın 3.064,12
BİST 9.706,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 7°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
7°C
Hafif Yağmurlu
Per 6°C
Cum 5°C
Cts 6°C
Paz 9°C

AYM, beraatle göreve dönen TSK personeline maaş farkı ödenmemesi kuralını iptal etti

Anayasa Mahkemesi, açığa alınıp yargılandıktan sonra beraat kararıyla mesleğe dönen ve terfisi işleyen TSK personeline, maaş farkı yatırılmaması kuralını, mülkiyet hakkını zedelediği ve bir amacının olmaması gerekçeleriyle iptaline yönelik emsal bir karar aldı.

AYM, beraatle göreve dönen TSK personeline maaş farkı ödenmemesi kuralını iptal etti
12 Kasım 2024 16:52
299

Murat KAYA

Anayasa Mahkemesi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelini ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Bu karara göre, herhangi bir suç insadı nedeniyle açığa alınan ve yargılanan personel, yargılanıp beraat aldıktan ve göreve döndükten sonra TSK Personel Kanununa göre alamadığı maaş farkını artık alabilecek.

Bu önemli karar, Çanakkale 1. İdare Mahkemesinin başvurusuyla alındı.

Mahkeme, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 41. maddesiyle değiştirilen ikinci fıkrasında yer alan, “açığa alınmaları nedeniyle terfi edemeyen ve rütbe kıdemliliği onanmayanlardan beraatine karar verilenler” şeklindeki üçüncü cümlenin, Anayasa’nın 2, 11 ve 35. Maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle başvurusunu yaptı. Mahkeme, açığa alınması nedeniyle rütbe terfisi yapamayan, beraat kararı üzerine emsal nasıp tarihinden itibaren terfi ettirilen ancak maaş farkları ödenmeyen bir personelin açtığı davayı haklı bulup, ilgili TSK Personel Kanunu kuralının Anayasa’ya aykırılık gerekçesiyle iptalini istedi.

Talebi değerlendiren AYM, sınırlamanın kanunla yapılması ve Anayasa’da öngörülen sınırlama sebebine uygun olması şartlarını taşıyıp taşımadığı hususları yönündenden inceleme yaptı.

“MÜLKİYET HAKKINI SINIRLAYAN KURALIN BELLİ BİR AMACI YOK”

Kuralın meşru amaç taşıyıp taşımadığını da değerlendiren Yüksek Mahkeme, şu tespite vardı:

“Kural uyarınca, terfi şartlarının tamamını taşıyan kişinin sadece bir gün dahi tutuklu kalmış, sonrasında tutukluluğunun haksız olduğu anlaşılmış ve tahliye edilmiş, görevine dönmüş ve yargılama süresi boyunca görevinde çalışmış, yargılama sonucunda da beraat etmiş olsa dahi emsallerine uygun olarak geriye dönük biçimde terfi yapılmasına karşın kendisine maaş farkının ödenmeyeceğini öngören kuralın, herhangi bir meşru amacının tespit edilemediği, dolayısıyla kuralla mülkiyet hakkına getirilen sınırlamanın meşru bir amacının bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

Anayasa Mahkemesi, söz konusu kuralın 13 ve 35. maddelerine aykırı olduğunu belirterek, iptaline oy birliğiyle karar verdi.

Bu emsal karar, görevindeyken herhangi bir suç isnadı nedeniyle açığa alınan, yargılama sürecinde beraat eden ve işe geri alınan, terfisi işlemesine rağmen TSK Kanunu gereği maaş farkı ödenmeyen bütün personelleri ilgilendiriyor.

patronlardunyasi.com

ETİKETLER: Beraat, Karar, Kuralın, Personel, terfi