Dolar 32,3105
Euro 35,0957
Altın 2.279,29
BİST 8.961,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Az Bulutlu
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 25°C

6000 SAYILI KANUN MAĞDURLARI HAKLARINA ULAŞTI!

6000 SAYILI KANUN MAĞDURLARI HAKLARINA ULAŞTI!
12 Mayıs 2021 13:00
2.984

TSK’daki 6000 sayılı Kanun mağdurları özlük haklarına kavuştu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yaptıktan sonra yasadaki yaş sınırı nedeniyle sivil memurluğa geçirilip, sivil memur statüsünde emekli edilen ve kamuoyunda 6000 sayılı kanun mağdurları olarak bilinen uzman çavuşların son kanunla beraber derece kademe düzeltmeleri yapılmaya başlandı.

6000 sayılı kanun mağdurları için derece kademe ve ek göstergeler geçtiğimiz günlerde işlenmeye başlandı. Süreç e-devletten takip edilebilecek.

Buna yönelik maaş düzenlemeleri ve maaş farkları 1 haziranda hesaplanarak aylıklara yatırılacak.

6000 sayılı kanun mağdurları mağduriyetlerini geçtiğimiz zamanlarda şöyle dile getirmişti:

1986 yılında çıkarılan 3269 Sayılı Kanunun 5’inci maddesindeki 45 yaş sınırına takıldık. O dönem, 45 yaş sınırını tamamlayıp, emeklilik sürelerini dolduran devrelerimizin tamamı, emekli uzman çavuş özlük haklarını alıp uzman çavuş olarak emekli edildiler. Bizler 45 yaş sınırını birkaç ay ile geçirdiğimiz için 2010 yılında çıkarılan 6000 Sayılı Kanun’un 26’ncı maddesine göre kalan birkaç aylık sürelerimizi sivil memur olarak tamamlamak zorunda kaldık. Fakat emekli edilirken uzman çavuşluk mesleğine verdiğimiz 20- 25 yıllık hizmet sürelerimiz yok hükmünde sayıldı ve silindi. Emeklilik sürelerimizi tamamlamak için yapmak zorunda kaldığımız birkaç aylık sivil memurluk nedeni ile en alt kademeden, en vasıfsız sivil memur statüsünde emekli edilmek zorunda bırakıldık. Bizler sırtımızda 70-80 kiloluk ağır sırt çantalarımızla, ağır silahlarımızla yıllarca hayatlarımızı hiçe sayarak, eşimiz ve çocuklarımızdan yılarca ayrı kalarak, dağ taş demeden, kar kış demeden bu vatana ilk uzman çavuşlar olarak hizmet ettik. Uzman çavuşluk görevlerimizi aldığımız sayısız takdirler, başarı belgeleri ve madalyalar ile en onurlu bir şekilde yerine getirdik. Onurlu bir şekilde yaptığımız uzman çavuşluk hizmetlerimizin karşılığı olan emekli uzman çavuş özlük haklarımızı ve geçmişe yönelik hak kayıplarımızın tamamının bizlere geri iade edilmesini istiyoruz. Bu bizim hakkımız. Bizler yıllarca bir sıcak odada masa başında oturarak sivil memurluk yapmadık. Yıllarca Türk Silahlı Kuvvetleri’nde en ağır uzman çavuş kadrolarında, uzman çavuş olarak hizmet ettik. 6000 Sayılı Kanun mağduru uzman çavuşlar olarak, vakit kaybetmeden, geçmişe yönelik hak kayıplarımızın da telafi edilerek, bir an önce emekli uzman çavuş kimlik kartlarımızın ve emekli uzman çavuş özlük haklarımızın bizlere verilmesini bekliyoruz.

Bu talepler sonrasında 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 5 Mart 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

3 bine yakın personel son düzenlenen kanun sayesinde özlük haklarına kavuşmuş oldu.

YORUMLAR

  1. Kernekli dedi ki:

    arkadaş ben 25 yıllık memurum hiç sıcak odam olmadı.her zaman tır la karda kışda yazın sıcak ta hep uzun yolda çalışdım.tüm memurları küçümseyince ağırıma gitti valla.o dediğin odalarda oturan uzmanda çok ona ne diyeceksin

  2. Hikmet YİĞİT dedi ki:

    https://www.youtube.com/watch?v=bld0ChGawQw
    “6000 SAYILI 26. MADDE KANUN MAĞDURU KAHRAMAN UZMAN ÇAVUŞ’LAR”
    2016 yılında astsubaylara bir derece ve emsallerimize 2500-3000 ek gösterge verildi.Bizler 1 (Bir) derece ve 1833 ek göstergeden dolayı eksik aldığımız maaşların ödenmesini istiyoruz.

  3. Hikmet YİĞİT dedi ki:

    “SİZDEN ARTI BİR HAK İSTEMİYORUZ”
    6000 sayılı kanun mağduru uzman çavuşlar, 2016 yılında 29588 sayılı kanunla astsubaylara verilen bir dereceyi ve uzman çavuşlara verilen 2500-3000 ek gösterge’den dolayı 1833 ek gösterge’den eksik aldığı maaşların ödenmesini istiyor
    HAK İSTİYOR.

  4. Hikmet YİĞİT dedi ki:

    HAKLARIMIZI TAM OLARAK ALAMADIK.
    6000 sayılı kanun Mağduru uzman çavuşlar 11 yıldır hak mücadelesi veriyor.Astsubaylara verilen bir dereceyi ve uzman çavuşlara verilen ek gösterge’den dolayı eksik aldığımız maaşların ödenmesini istiyoruz.Bu kul hakkıdır.Adeletin temeli kamu nezdinde karşılık bulmasıdır. Zulmün önüne geçecek tek yöntem Adelettir.