OYAK’TAN HEKTAŞ KARARI
Hektaş, ihraç ettiği 702 milyon adet payı OYAK’a sattık
KAYNAK : borsaningundemi.com
SPK, 30 Eylül’de Hektaş’ın tahsisli sermaye artırım başvurusunu onayladı. Şirket ise ekimin ikinci haftasında ihraç ettiği 702 milyon adet payı büyük ortağı OYAK’a satışını gerçekleştirdi.
Borsanıngundemi.com – Yatırımcı Masası
Hektaş, paylarında imtiyaz oluşturulması amacıyla SPK’ya yaptığı başvuruyu niçin,ne zaman geri çekti? Söz konusu paylar OYAK’a hisse başı kaç liradan satıldı?
Akfen GMYO, Kocaeli Gebze’deki arsası üzerinde tesisi kime kiralayacak? Ön protokol imzalandı mı? İnşaat süreci için de hangi şirketle anlaşma yapıldı?
Detaylar Yatırımcı Masası’nda…
İHTİYACI İMTİYAZ TALEBİNİN ÖNÜNE GEÇTİ
SORU: Hektaş, imtiyazlı pay yaratmaktan neden vazgeçti?
Hüseyin Karakoç
CEVAP: Hektaş, paylarında imtiyaz oluşturulması amacıyla SPK’ya yaptığı başvuruyu geçtiğimiz eylül ayında geri çekti. Şirket bu girişimle masada bekleyen diğer önemli dosyası olan tahsisli sermaye artırımı sürecine önünü açmak amacıyla gerçekleştirdi. Yapılan tercih, şirketin yönetimsel imtiyazlardan ziyade acil finansman girişine odaklandığını gösteriyor.
Bürokrasiyi hızlı aştı
Hektaş, mart ayında imtiyazlı pay için, temmuz ayında ise tahsisli sermaye artırımı için SPK’ya başvurmuştu. Kurul nezdinde iki farklı dosyanın aynı anda incelenmesi, karar ve onay süreçlerini yavaşlatma riski taşıması üzerine, nakit girişini sağlayacak olan sermaye artırımının hızla onaylanması için imtiyaz talebinden feragat etmeyi tercih etti. Böylece prosedürü azaltarak şirketin kasasına girecek nakdin önündeki zaman kaybı riskini ortadan kaldırmış oldu.
Girişimin sonucunu ise hızlı şekilde aldı. SPK, 30 Eylül günü tahsisli sermaye artırım başvurusunu onayladı. Ekimin ikinci haftasında da ihraç ettiği 702 milyon adet payı büyük ortağı OYAK’a hisse başına 3,39 TL fiyatla satışını gerçekleştirdi.
Zarar büyüyor borç yükü ağırlaşıyor
Şirketin nakit girişini neden bu kadar acil bir şekilde öne aldığını finansal tablolardaki görüntü açık bir şekilde işaret ediyor. Yılın ilk yarısında satış gelirleri yüzde 8 azalarak 4,5 milyar liraya gerilerken, net dönem zararı 2,1 milyar lirayı aşmış durumda. Esas faaliyetlerinden 686,9 milyon lira zarar eden Hektaş’ın finansal borçları ise 13 milyar liranın üzerine çıktı. Operasyonel kârlılığın kaybolduğu ve finansman yükünün arttığı bu zorlu tabloda, tahsisli sermaye artırımıyla gelen nakit şirket için hayli önem taşıdığı anlaşılıyor.
Yatırımcıya notlar: Hektaş’ın imtiyazlı pay başvurusundan vazgeçmesi, tahsisli sermaye artırımıyla gelen acil nakit ihtiyacına öncelik vermesiyle alakalı bulunuyor. Sermaye artırımının onaylanmasıyla kasaya giren nakdin bilançodaki zararı ve borç yükünü hafifleteceği anlaşılıyor.
KÜRESEL E-TİCARET FİRMASINA LOJİSTİK ÜSSÜ KURACAK
SORU: Akfen GMYO, Gebze’deki depolama alanından ne zaman gelir elde etmeye başlayacak?
Ali Gençer
CEVAP: Akfen GMYO, Kocaeli Gebze’deki arsası üzerinde geliştireceği lojistik deponun kiralama ve inşaat süreçlerini eşzamanlı olarak yürütüyor. Tesisi küresel bir e-ticaret şirketinin Türkiye operasyonlarına kiralamak üzere ön protokol imzalarken, inşaat süreci için de Akfen İnşaat ile anahtar teslim sözleşmeye imza attı. Gerçekleştirilen adımlar, projenin sadece kâğıt üzerinde kalmayıp hızla somutlaşacağını gösteriyor.
İnşaat bitince nakit akışı başlayacak
Firmanın lojistik depodan düzenli nakit akışı sağlayabilmesi için öncelikle inşaat sürecinin tamamlanması ve nihai kira sözleşmesinin imzalanması gerekiyor. Şu an için taraflar arasında sadece münhasırlık ve temel ticari şartları içeren bir ön protokol bulunuyor. Akfen İnşaat ile yapılan anahtar teslim yapım sözleşmesi sürecin hızla ilerleyeceğini işaret etse de, şirketin kasasına kira gelirinin girmesi ancak tesisin fiziken tamamlanıp kiracıya teslim edilmesiyle mümkün olacak. Bu aşamada kısa vadede inşaat maliyetleri öne çıkarken, tesisin devreye girmesiyle birlikte küresel bir şirketten sağlanacak uzun süreli kira geliri nakit döngüsünü güçlendirecek.
Kârdaki düşüşü yeni projeler dengeleyecek
Şirketin böylesine büyük bir lojistik yatırıma yönelmesinin önemi, son açıklanan finansal tablolardaki kârlılık dalgalanmasıyla daha net anlaşılıyor. Yılın ilk yarısında satış gelirleri yüzde 10 artarak 929,2 milyon liraya çıkarken, esas faaliyet kârı da yüzde 15 oranında istikrarlı bir büyüme sergiledi. Ancak net parasal pozisyon kazançlarındaki sert düşüşün etkisiyle net dönem kârı yüzde 90 eriyerek 131,2 milyon liraya kadar geriledi.
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ…