Dolar 32,3620
Euro 34,9560
Altın 2.324,87
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

OYAK 2015 YILI NEMASI NE KADAR?

18 Haziran 2017 21:52
430

 

Sevgili Dostlar;

 

OYAK Genel Kurulunun  yapılmasına ve 2015 yılı nemalarının açıklanmasına çok az bir zaman kaldı. Haliyle üyeliği devam eden emekliler ile çalışan personel Genel Kurul sonucunu merakla bekliyor. 

Üyeliği devam eden ast emeklilerin,  maddi anlamda 3 ayda bir nefes almasında OYAK’ın katkısı inkar edilemez. Emekli maaşlarının yetersizliği ve emekli bütçelerindeki açığı OYAK Emekli Maaş sisteminin kısmen kapattığını bilmeyen yok. 

Bir çoğumuzun çocuğu lisede ve üniversitede okuyor. Özellikle Emekli Maaş Sisteminde olan üyelerin, çocuklarının aylık masraflarını karşılamada  OYAK’tan 2 – 3 ayda bir gelen maaşın katkısını gözardı edemeyiz. 

Tabi OYAK bunu bedava yapmıyor, veya üyelerine lütuf olarak sunmuyor. Yaklaşık 25-30 yıl hizmet eden personelin,  her ay maaşının %10’u kesilerek elde edilen gelirin,  yıllara göre nemalandırılmasının sonucu olarak OYAK bu maaşları ödüyor.  

 

 

OYAK YIKICILARI SAHNEDE!

Maaşlar az veya çok, yönetim istediğimiz gibi veya değildir bu konular  ayrı bir tartışma konusudur, ancak son günlerde ibretle izliyoruz ki,  OYAK yıkıcıları sahnede ve “OYAK TASFİYE EDİLSİN” diye bas bas! bağırıyorlar. 

Evet, OYAK’da assubayların, uzman jandarmaların, uzman erbaşların, sivil memurların yönetim kurulunda mevcutlarına oranla  temsiliyetlerinde yetersizlik vardır. Mesleki sınıflar, mevcutları oranlarında OYAK’ta temsil edilmemektedir.  

Ancak bu gerekçeler OYAK’ın yıkılmasına, tasfiye edilmesine gerekçe olamaz! Bu husus düzletilmesi imkansız bir durum değildir. Sırf bu yüzden  “OYAK tasfiye edilsin” demek işgüzarlık ve yıkıcılıktır. 

 

Zaten az bir emekli maaşı ile geçinen emekli astların, Emekli Maaş sistemi ile ek gelir kaynağı olan OYAK’ın  kapatılmasının, yıkılmasının, tasfiye edilmesinin kime ne faydası olacak?

 

 

“OYAK TASFiYE EDİLSİN DİYENLER” OYAK ÜYELERİNE DÜŞMANLIK EDİYOR!

 

OYAK kimlere peşkeş çekilmek isteniyor? 

 

Özelleştirme adı altında hangi yandaşa devredilmesi için, karanlık eller bu yayınları yapıyor – yaptırıyor? 

 

OYAK üyesi olan, TSK Personelinin ve  emeklilerinin öz malıdır!

 

Her kuruşunda, her santiminde askerlerin, üyelerinin alın teri ve hakkı vardır. 

 

Kime hizmet ettiği belli olmayan, karanlık güçlerin OYAK’ı yıkmasının kime ne faydası olacak iyi analiz edilmelidir!

OYAK’ı beğenmiyorsan çözüm yıkmak, tasfiye etmek  değil, daha iyi hale getirilmesi için çalışmak ve mücadele etmektir.

 

Bu gün “OYAK TASFİTE EDİLSİN, YIKILSIN!” diye yazan kişilerin, halen OYAK Emekli Maaş Sisteminde faal üye olduklarını da biliyoruz.  Yok değillerse çıksınlar açıklasınlar, “Biz OYAK üyesi değiliz” desinler.

 

Millete;  “OYAK üyeliğinden ayrılın, OYAK tasfiye edilsin” diyen bu kişiler,  emekliliklerinde de OYAK üyeliğini sürdürmekte, 3 ayda bir maaşlarını şakır şakır almaktadırlar. 

 

Günlerdir yoğun karalama kampanyası sürüyor. Bir utanmadan  OYAK’a kayyum atansın filan diye anket yapıyorlar. 

 

Elinde belge olan gider savcılığa suç duyurusunda bulunur.   Sonucu yazar, biz de buralardan açıkça haberini yaparız. 

 

 

OYAK KİMLERLE KIYASLANMALI! 

OYAK değerlendirilecekse,  emsalleri içinde değerlendirilmelidir.  

 

Nasıl mı?

 

Örneğin POLİS SANDIĞI! veya Öğretmenlerin İLKSAN’ı.

Arkadaş sohbetlerinde hep görüyoruz ki, diğer kamu görevlileri OYAK konusunda askerlere gıpta ile bakıyor. Bu güne kadar OYAK konusunda olumsuz düşünen  sivil kamu görevlisi görmedik aksine, hep “keşke bizim de “OYAK” gibi bir kurumumuz olsa” diye serzenişte bulunduklarına şahit olduk!

 

Yine,  VAKIFBANK’ın ve  İŞ BANKASI’nın OYAK benzeri  sistemi başarı ile yürütülmekte, ancak, hiç bir banka çalışanının, üyesinin ” bu sistem kapatılsın, tasfiye edilsin” dediği duyulmamaktadır. 

 

Bu gün yaş haddinden emekli olan bir polis memuru, Polis Sandığından  yaklaşık 50 – 60 Bin TL. civarında nema alırken, bırakın yaş haddini 25-30 yıl hizmet eden bir TSK personeli OYAK’tan 170 Bin  ile 220 Bin TL. aralığında nema almaktadır. 

Bu rakamlara rağmen, polislerin  kendi sandıkları için “hiç tasfiye edilsin” dediğini duydunuz mu?

 

Şimdi rakamlar bu kadar net ortadayken,  bir kaç kendini bilmez, kime neye hizmet ettiği belli olmayanların, “OYAK KAPATILSIN, TASFİYE EDİLSİN” gibi saplantılı yazı ve sözlerinin ne anlama geldiği iyi analiz edilmelidir. 

 

Bir de OYAK’ın özelleştirme yolu ile satın aldığı, çok büyük milli kuruluşları unutmamak gerekir. Bu gün OYAK olmasaydı o fabrikalar, devasa kuruluşlar yabancıların elinde, çalışanları ise uluslararası kan emici emparyalist şirket ceolarının oyuncağı konumunda olacaktı. 

 

Bu tip kişiler OYAK tasfiye edilirse, kendilerine  trilyon para dağıtılacağını sanıyor herhalde! 

 

Peki 1960’lardan bu günlere katkısı olan, ölen, eşi vefat eden, nemasını alıp çıkanların, OYAK üyeliği bitenlerin,  yıllarca yaptığı katkı ne olacak?

 

 Onlara kusura bakmayın mı diyeceksiniz? 

 

 

OYAK KONUSUNDA ASTLARIN İKİ  İSTEĞİ VAR! 

 

OYAK konusunda astların  en önemli iki  isteği var, bunlar gayet açık ve net ve somut istekler! 

 

Birincisi nemalar arasındaki bariz farklar.  Bunun giderilmesinin tek yolunun “eşit kesinti eşit nema sistemi” olduğunu defalarca yazmıştık. Geçmişte konu, OYAK Genel Kurullarında gündeme geldi, ancak, “ast personelin maaşının düşük olması nedeni ile, eşit (yüksek) kesinti yapıldığında, personelin maddi açıdan olumsuz  etkileneceği” gerekçesi ile reddedildi.  

 

Aslında burada bir itirafta bulunuluyor, o halde iki seçenek çıkıyor; ya ast personelin maaşını yükselteceksiniz! Ya da kesinti miktarlarını azaltacaksınız! Bu konuda üçüncü bir seçenek yok.

 

Diğer istek ise; OYAK’ın  yetkili kurullarındaki temsil oranı. Burası da çok açık.  OYAK kurullarında, her meslek grubu mevcudiyeti oranında temsil edilirse sorun ortadan kalkar.  Ancak bunu giderecek olan OYAK değildir.  Bilindiği üzere OYAK 205 Sayılı özel kanunla kurulmuş bir kurumdur.  Yasa yapma gibi bir yetkisi ve görevi yoktur. 

 

OYAK’taki  kurullar;  Temsilciler Kurulu,  Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, ve bu kurullarda görev yapacakların nasıl belirleneceği  vs. hepsi kanunda açıkça belirtilmiştir. 

 

Bu konudaki ast personelin isteklerini  giderecek olan TBMM, yani siyasal iktidardır. Çünkü OYAK Kanunu değişmeden,  kurullarda temsiliyet oranı değişemez.  Şimdi yasal anlamda böyle bir durum varken, yasa ile OYAK’ın eli kolu bağlanmışken, yok şöyle olsun, yok böyle olsun demek ne kadar sağlıklı bir eleştiridir?

 

 Bunu düzeltecek olan ne OYAK ne de askeri otoritedir. Demokrasilerde yasama yetkisi Meclistedir. Bu aksaklığı düzletecek siyasi otorite ve meclistir. 

 

Böylesine mevcut bir durumu  dahi görmezden gelerek,  “OYAK” kapatılsın, lağvedilsin, tasfiye edilsin”  diyenlerin nereye hizmet ettiğini bir kez daha düşünmekte fayda var.  Sizden ricam;  sadece bu kişilerin yazım dilindeki hakaret sözcüklerine ve psikolojik durumlarına iyi bakmanızdır. Bu tiplerin eleştiri ile hakaret arasındaki ince çizgiyi elbette görmesini beklemeyiz. 

 

 

OYAK NE KADAR NEMA VERECEK? 

 

Söz uzatmadan açık yazıyorum. Bize gelen duyumlara göre,  OYAK’ın 2015 yılı için vereceği nema oranının  % 18 civarında olduğunu belirteyim.  Hatta net aldığımız duyuma göre nema oranı % 18,1.  Ancak söylediğimiz gibi bu bir duyumdur.  Yine bir kısım mesletaşımızdan aldığımız duyumlara göre nema oranının % 15 civarında olacağı dillendirilmektedir.  Son noktayı Genel kurul koyacak ve açıklamayı orası yapacaktır. 

 

Bir diğer gösterge ise, OYAK üyeleri kurum üyelik hesaplarına girdiğinde, “01.01.2015 – 31.12.2015 tarihleri arası Konut Ön Biriktirim Fonu getiri oranı %12.49 olarak gerçekleşmiştir.” mesajını görebilirler.

 
OYAK kar payı ise yıl içinde OYAK bünyesindeki herhangi bir şirketin satışı olmadığı takdirde KÖBF kar payından yaklaşık olarak %1-5 arası daha fazla oranda gerçekleşiyor. Bu durumda OYAK 2015 yılı kar payının tahmini olarak yaklaşık %13,5 ile %17,5 arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

 

Daha önceki köşe yazımda analiz yaprak, OYAK’ın 2015 yılı için “Enflasyonun benzer şekilde devam edeceğini var sayarsak, 2015 yılı nema oranları tahmini olarak % 17-19 aralığında beklemekteyiz.  Ancak olması gereken en  az % 20 ve üzeridir. “ şeklinde yazmıştım. 

 

Bu öngörüm devam etmektedir, ancak açıklanan enflasyon ile reel enflasyon farkını göz önünde bulundurarak, 2015 yılı nema oranının en az %20 ve üzerinde  olması gerektiği konusunda ısrarcıyım. 

 

 

SON SÖZÜM; VARSAYALIM OYAK KAPATILIRSA EN BÜYÜK SIKINTIYI KİM ÇEKER?

 

Görevdeki kadar maaş ve tazminat alan emekli üst rütbeliler mi? yoksa emekli olunca maaşı % 50 düşen ast personel mi? 

 

OYAK 2015 YILI NEMASI NE KADAR OLACAK (Yıllara göre analizi okumak için tıklayınız…)

 

***

 

YAZARIMIZI TAKİP ETMEK İÇİN;
 

FACEBOOK :https://www.facebook.com/dedeersel.aksu.1

TWITTER: https://twitter.com/DedeErselAksu

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.