Dolar 32,4768
Euro 34,9560
Altın 2.436,58
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25°C
Az Bulutlu
Ankara
25°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 23°C
Pts 22°C

ASKERLER SANDIK GÖREVLİSİ OLABİLİR Mİ?

ASKERLER SANDIK GÖREVLİSİ OLABİLİR Mİ?
11 Nisan 2019 19:44
569

Son Dakika… Erdoğan’dan flaş seçim açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin İstanbul’daki seçim sonuçlarına itirazı hakkında konuştu. Erdoğan, “YSK sonuçları açıklasın, öper başımıza koyarız. Teşkilatımızda sandığa hakimiyette eksiklik olabilir. ” dedi.
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı ‘13-14 bin oyla seçim mi kazanılır’ açıklamasıyla ilgili Rusya gezisine eşlik eden gazetecilere uçakta açıklamalarda bulundu. İstanbul’da yerel seçimde usulsüzlük iddiaları olduğunu hatırlatan ve sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyleyen Erdoğan, “Tabii bunlar, işe usulsüzlük noktasında şaibe getiriyor. Aslında samimi bir davranış olsa, bu iptale götürür” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın açıklamalarından bazı satır başları;

“YSK VERİR KARARI, İSTERSE 1 OY OLSUN”

Burada itirazlar üzerinde bir şey konuşuluyor. İstanbul gibi 11 milyona yakın seçmenin söz konusu olduğu bir şehirde, 30 binle başlayacak, süratle iş 13 bine kadar düşecek. Neyle? Yapılan itirazlarla. Ne yapalım biz bunun peşini mi bırakalım? İtirazlar devam edecek ki nihai karar mercii YSK. YSK verir kararı, isterse 1 oy olsun. Orası bu kararı verdiği zaman, ‘Eyvallah başım gözüm üstüne’ dersin. İstanbul gibi bir şehirde benim vatandaşım, ‘Benim kalbimin mutmain olması lazım, nereye itiraz yapılacaksa yapılsın’ diyor. 13-14 bin oy fark olduğu zaman seçilmez gibi bir ifade söz konusu değil. Gelin tam manasıyla itirazları ortadan kaldıralım, şaibe kalmasın, YSK da noktayı koysun, biz de öper başımıza koyarız. Ama şu anda bunlar bunu hazmedemiyor. İtirazları hazmedemiyor. ‘Neye itiraz ediyorsun?’ Niye itiraz etmeyelim ki? Sonuna kadar işin takipçisi oluruz. YSK kararını verdikten sonra da iş biter.

“BELEDİYE PERSONELİ, İŞÇİ SANDIK KURULU BAŞKANI OLMUŞ”

Teşkilatımızda sandıklara tam hâkimiyette, eksikler kusurlar olmuş olabilir. Bu konuda çok iddialı konuşamam. Ama şunu bilmemiz lazım, son bir yasal düzenlemeyle, bir defa sandık kurulları, sandık başkanları kamu görevlilerinden oluşur. Burada, öyle şeyler olur ki, İstanbul’da, bakıyorsunuz, belediyenin personeli, işçi sandık kurulu başkanı olmuş. Bazı yerlerde asker üye. TSK’da görevli, sivil personel de olsa, orada sandık kurulu başkanı olamaz. Bunları tespit etmiş durumda arkadaşlarımız. Tabii bunlar, işe usulsüzlük noktasında şaibe getiriyor. Aslında samimi bir davranış olsa, bu iptale götürür.

 

KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER’DEN MİLLİ İRADE VURGUSU

Son dakika! Kılıçdaroğlu ve Akşener’den ortak açıklama: Bostan korkuluğu musunuz?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Merkezi’nde yerel seçimlere dair önemli açıklamalarda bulundu.
 

AKŞENER’İN AÇIKLAMALARI ŞÖYLE;

7 yıldır iktidarsınız, 17 yıldır devlet memurları tayinleri, işe alımları sizin elinizde, 17 yıldır seçim yapılıyor bu ülkede ve iddianız hep şu oldu Türkiye’de sandık güvenliği muhteşem. AK parti kazandığında sandık güvenliği muhteşem ama AK Parti karşısında bir başka siyasi partinin adayı kazandığı zaman hile var. Temel problem şu; eğer sandık güvenliğini sağlayamamış sanız,suçlusu sizsiniz. Bostan korkuluğu muydunuz?

Millet iradesine saygıdan bahsedenler, milletin iradesini gasp etme derdindeler. Bu nasıl bir hukuk katliamıdır. Bu sürece gelene kadar Sayın Erdoğan’ın kulağına kim ve kimler neyi fısıldamıştır? Sayın Erdoğan “sandık görevlisi olduğu askerler var” diyor. Kocaeli’nde köylerde sandık başkanı olan imamlar var. Bunlar siz görevlendirdiniz.

‘Erdoğan’ı o masaya oturtan irade nedir?’

Sayın Erdoğan’ın partisinin başlangıcında yer almış biriydim. Açık ve net söylemek istiyorum ki Sayın Erdoğan Fethullah Gülen grubuna uzaktı. Ancak ne olduysa bugün terör örgütü dediğimiz o yapı ile masaya oturdu. Erdoğan’ı o masaya oturtan irade nedir? FETÖ’nün siyasi ayağına neden dokunmadın? Eğer Sayın Erdoğan beceriksiz yöneticilerini mutlu etmek ve ergen sinirini milletimizin üzerinden çıkarmak istiyorsa bu yanlıştır. Eğer fatura keseceksen önce pazarda soğanı 10 lira yapan damadına kesmelisin. Erdoğan ille de fatura kesecekse millete “adiler” diyen tarım bakanına kesmelidir. Sayın Bahçeli’nin “büyük şehirleri seçelim, onlarda ilçeleri seçsin” önerisi Türkiye’yi eyaletlere ayırma anlamına gelmektedir. Bu millet öyle bir millettir ki “Muhtar bile olamaz” diyenlere karşı Sayın Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı yapmıştır. Ama bugün o millete ve onun iradesine böyle bir saygısızlık yapılmasının cevabını çok net olarak sandıkta verecektir. Milletimiz son derece olgun bir şekilde milli irade gasbına kalkışanların sandıkta cevabını verecektir. Kulak çekin demiştim. İddia ediyorum o sandıklarda Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı için tekrar aday olduğunda kulağı kopar. Morartılır o kulak. (SÖZCÜ) 

 

KİMLER SANDIK GÖREVLİSİ OLAMAZ? 

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, askeriyede görevli kişiler, milletvekilleri ve milletvekili adayları sandık görevlisi olamaz. Bu kişiler haricinde 18 yaşını doldurmuş olan her Türk vatandaşı sandık görevlisi olmak için başvuru yapabilir.

 

SANDIK GÖREVLİSİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Sandık görevlisinin en temel görevi seçimin objektif ve adil bir şekilde sonuçlanmasıdır. Seçimlere hile karışmaması için sandık görevlilerinin her an aktif ve dikkatli olmaları gerekir. Sandık görevlilerinin bir başka görevi ise okuma, yazma bilmeyenlere ya da oy kullanmayı bilmeyenlere yardımcı olmaktır. Ayrıca seçim sonunda oyları saymak da sandık görevlilerinin sorumluluğundadır. Oy verme sürecinde ve oyları sayım esnasında bir problem ya da aksaklık yaşanmaması için sandık görevlilerinin sandık başından ayrılmamaları gerekir. Bu sebeple sandık görevlilerinin ihtiyaçları Yüksek Seçim Kurulu tarafından karşılanır. Sandıklarda yaşanan problemlerden öncelikle sandık başkanı ardından da sandık görevlileri sorumludur. (HÜRRİYET)