Dolar 32,4751
Euro 34,9428
Altın 2.437,44
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25°C
Az Bulutlu
Ankara
25°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 23°C
Pts 22°C

YÜZBAŞI KENDİNİ BÖYLE SAVUNDU AMA…

YÜZBAŞI KENDİNİ BÖYLE SAVUNDU AMA…
4 Mart 2020 07:01
898

Akıncı Üssü darbe girişimi davasına devam edildi

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 475 sanıklı davanın görülmesine devam edildi.
 

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde yapılan duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmada, 15 Temmuz’da Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapan eski yüzbaşı Fatih Yapıcı esas hakkındaki savunmasını yaptı.

Mahkeme Başkanı’nın tarafsızlığını yitirdiğini ileri süren Yapıcı, reddihakim talebinde bulunarak Başkan’ın davadan çekilmesini istedi. Cumhuriyet savcısının görüşünün alınmasının ardından Yapıcı’nın talebi, yasal koşulların oluşmaması ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 31. maddesindeki hususlar göz önünde bulundurularak, “davayı uzatmaya yönelik olduğu” gerekçesiyle reddedildi.

Sanık Yapıcı, 14 Temmuz’da Genelkurmay Çatı Davası’nda 11 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen eski yarbay Halit Kazancı’nın kendisini aradığını ve Ankara’da hazır olmasını istediğini bildirdi.

Kazancı’nın emri üzerine 15 Temmuz akşamı 19.00 sularında Akıncı Üssü’ne girdiğini ve Kazancı’nın yanına gittiğini ifade eden Yapıcı, son zamanlarda artan terör eylemleri nedeniyle koruma ve güvenlik tatbikatı yapılacağını öğrendiğini ileri sürdü.

Kazancı ile görüşmelerinden bir süre sonra Genelkurmay Çatı Davası’nda 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen eski albay Fırat Alakuş’un yanına geldiğini ve onun da kendisine üs karargahında görev verdiğini beyan eden Yapıcı, bir süre sonra dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın bazı komutanlarla binada olduğunu öğrendiğini belirtti.

İlerleyen saatlerde kendisine emir verenlere ulaşamaması üzerine pasif durumda beklemeye başladığını anlatan Yapıcı, sabah 07.00 civarında Akar ile darbeci generaller Akın Öztürk ve Mehmet Dişli’nin dışarı çıktığını ve Akıncı’dan ayrıldıklarını anlattı.

Yapıcı, Akar’ın rehin tutulduğu yerde nöbet tuttuğu iddiasını reddetti.

Öğle saatlerinde üsse savcıların geleceğinin söylendiğini aktaran Yapıcı, jandarma ekiplerince gözaltına alındığını ve yargılama sürecinin başladığını dile getirdi.

Eski yüzbaşı Yapıcı, “Ben o gece amirlerim tarafından verilen emirleri yerine getirmek için hareket ettim. Konusu suç teşkil eden hiçbir olaya karışmadım.” savunması yaparak, suçsuz olduğunu söyledi.

Üzerine atılı olan “FETÖ üyeliği” suçlamasını kabul etmediğini, bu konuda somut bir delilin bulunmadığını öne süren Yapıcı, ankesörlü ve ardışık arama kayıtlarının da örgütsel amaçlı olmadığını savundu.

 

Duruşmada, olay tarihinde Adana 10’uncu Tanker Üs Komutanlığında görev yapan sanık eski pilot üsteğmen Osman Yılmaz esas hakkındaki savunmasını yaptı.

İddianamede ve esas hakkındaki mütalaada 15 Temmuz akşamı tanker uçak ile uçuş yaptığı ve darbe girişiminde yer alan F-16’lara havada yakıt ikmali gerçekleştirdiği belirtilen Yılmaz, savunmasında bu suçlamalara değinmedi.

Darbe girişiminden habersiz olduğunu, amirlerinin verdiği emirleri uyguladığını ifade eden Yılmaz, kendisi ile aynı durumda olan birçok sanığın suçsuz yere tutuklu bulunduğunu ileri sürdü.

Mahkemelerin baskı altında olduğunu ve bağımsız yargılama yapılmadığını iddia eden Yılmaz, mahkeme heyetinden tahliye ya da başka bir talebinin bulunmadığına değindi.

Sanık savunmasının ardından beyanda bulunan avukatı, daha önce detaylı savunma yaptıklarına değinerek müvekkilinin olay günü yaşananlara değinmeden ifade verdiğini söyledi.

Yılmaz’ın kullandığı tanker uçaktan F-16 savaş uçaklarına yapılan yakıt ikmalinin darbe girişiminin başarısız olduğunun anlaşıldığı sabah saatlerinde gerçekleştiğini dile getiren sanık avukatı, Yılmaz’ın darbe girişiminde bilerek ve isteyerek yer almadığını savundu.

 

Savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapması için sanık eski üsteğmen Mustafa Avşar’a söz verildi.

Hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildiğini hatırlatan Avşar, bu cezayı gerektirecek bir eylemde bulunmadığını, isnat edilen suçlamaların somut delillere dayanmadığını iddia etti.

Avşar, olay tarihinde izinli olduğunu, kendisini arayan eski yüzbaşı Özay Cödel’in izinli personelin garnizonu terk etmemesini emrettiğini, bunun üzerine görev yeri olan İstanbul SAT Komutanlığına gittiğini anlattı.

Silah ve teçhizatlı bir grup askerle CASA tipi uçakla Akıncı Üssü’ne geçtiklerini ifade eden Avşar, burada kendilerine terörle mücadele harekatı yapılacağı, bu kapsamda üssün güvenliğini sağlamakla görevlendirildiklerinin söylendiğini öne sürdü.

Avşar, nöbet tuttuğu yerin harekat merkezi olduğunu sonradan öğrendiğini ileri sürerek, burada kaldığı süre boyunca kanunsuz bir eylemde bulunmadığını savundu.

İlerleyen saatlerde elleri kelepçelenmiş insanları gördüğünü ve bu duruma anlam veremediğini dile getiren Avşar, daha sonra tel örgülerden atlayarak Akıncı Üssü’nden uzaklaştığını söyledi.

Önce otobüs terminaline, oradan da İstanbul’a gittiğini ifade eden Avşar, darbe girişimine katılmadığını ve FETÖ üyesi olmadığını savunarak beraatini istedi.