Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

YEDEK ASTSUBAY NEDİR? MAAŞI NE KADAR?

YEDEK ASTSUBAY NEDİR? MAAŞI NE KADAR?
21 Şubat 2019 09:46
844

Yedek astsubay nedir? Maaşı ne kadar, başvuru şartları neler ve kimler başvurabilir?

Recep Tayyip Erdoğan’ın yedek astsubaylıkla ilgili açıklamalarının ardından vatandaşlar yedek astsubay nedir sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki yedek astsubaylık başvuru şartları neler ve kimler başvurabilir? İşte yeni askerlik sistemiyle ilgili detaylar…

Yeni askerlik sistemine ilişkin detaylar yavaş yavaş belli olmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam katıldığı A Haber-ATV-A Para-ANews-A2-A Haber Radyo ortak yayınında yeni askerlik sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yedek subaylık ve yedek astsubaylık konusuna da değindi. Vatandaşlar yedek astsubaylık nedir sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, yedek astsubaylık başvuru şartları neler, yedek astsubaylık başvuru şartları neler? İşte detaylar…

YEDEK ASTSUBAY NEDİR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan A Haber-ATV-A Para-ANews-A2-A Haber Radyo ortak canlı yayınında yeni askerlik sistemiyle ilgili detayları vatandaşlarla paylaştı. Erdoğan konuşmasında yeni sistemde yedek astsubaylığın olacağını söyledi. Peki, yedek astsubaylık nedir?

Yedek astsubaylık sistemi geliyor. Yeni sisteme göre, yedek subay olamayan veya 6 ay er olarak askerlik yapmak istemeyenler isterlerse yedek astsubay olacak. Yedek astsubayların görev tanımları yapılacak ve yedek subaylardan daha az ücret alarak askerliklerini tamamlayabilecekler. Yedek astsubaylık süresi de yedek subaylarla aynı olacak. Bu süre şimdilik 12 ay olarak düşünülüyor.

YEDEK ASTSUBAY MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Yedek astsubay maaşlarına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Yeni askerlik sistemi tam olarak netleştiğinde yedek astsubayların alacağı ücret de belli olacak.

ERDOĞAN’DAN YENİ ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

Erdoğan açıklamasında yeni sistemle ilgili ”Yeni askerlik sistemi konusunda milletimizin askerlikle bağlarını koparmadan TSK’nın ihtiyaçlarını karşılayacak bir sistem tasarladık. Ve iş belirli bir aşamaya geldi. 6-9-12 şeklinde belirlenmiş vaziyette. Yedek subaylık olayını önemsiyoruz. Yetişmiş insanlardan askerlikte istifade etmek istiyoruz. 3 ay temel eğitim söz konusu olacak.” şeklinde konuştu.(KAYNAK : TAKVİM) 

***

 

Yedek astsubay nedir? Maaşları ne kadar?

Yedek astsubaylık, maaş ve şartları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı son açıklamanın ardından merak konusu oldu. Askerlik sistemi içerisine yeni dahil edilecek olan yedek astsubaylık, 2 yıllık üniversite mezunlarını kapsayacak. İhtiyaca göre belirlenecek olan bu sınıfta yedek astsubaylar 12 ay boyunca görev alacak ve 10 ay boyunca maaş alacak.

Yedek astsubaylar eğitim görecekleri 2 aylık süreçte ise harçlık alacaklar. Göreve başladıkları ay itibariyle ise maaş almaya hak kazanacaklar. Peki, yedek astsubay nedir ve görev alanları nelerdir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

YEDEK ASTSUBAY NEDİR? MAAŞLARI NE KADAR?

Astsubay: Hususi kanununa göre Silahlı Kuvvetlere katılan astsubay çavuştan astsubay kıdemli başçavuşa kadar rütbeyi haiz olan askerdir.

Yedek astsubayların görevleri, yetkileri ve maaşları hakkında henüz resmi bilgi yer almıyor. 

ASTSUBAYLARIN HAKLARI NEDİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan yedek astsubayların görev ve hakları konusunda henüz bir gelişme yer almazken, görevlerine devam eden mevcut astsubayların bazı hakları şu şekilde sıralanabilir;

*Nöbetçi ve vazifeli olmayan veya kendisine ayrıca hususi bir vazife verilmeyen subay, askeri memur ve astsubaylar günlük mesai veya eğitimin bitiminde vazife mahallinden ayrılabilirler.

*Subay, askeri memur ve astsubaylar vazife dışında sivil elbise giyebilirler. Sivil elbise ile vazife yerine giriş ve çıkışlar talimatnamede düzenlenir.

*Subay ve astsubaylar hizmet dışında da resmi veya sivil elbise ile zati tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YEDEK ASTSUBAYLIK İÇİN NE DEMİŞTİ?

Yeni askerlik sistemini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni askerlik sistemi için şu ifadeleri kullanmıştı;

“2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için ise yine, burada yeni bir adım atıyoruz, ihtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz.

Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere 2 aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek. 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek.”

 

***

 

Yedek astsubaylıkta 2 ay eğitim, 10 ay görev

Yeni askerlik sisteminde gündeme gelen ‘yedek astsubaylık’ ile ilgili çalışmalar devam ediyor

Konuya ilişkin elde edilen bilgilere göre 2 yıllık yüksek okul mezunu herkes yedek astsubay olabilecek. Yedek astsubaylar 2 ay temel eğitim görecek. Temel eğitimi tamamlamasının ardından 10 ay profesyonel askerlik görevini yerine getirecek.

Yedek astsubaylık ile ilgili mükelleflerin alacağı ücret konusu da netleşti.

Çalışmaların son haline göre, yedek astsubaylar 2 ay temel eğitim sürecinde harçlık verilecek, geriye kalan 10 aylık profesyonel askerlik görevinde ise muvazzaf asker maaşı bağlanacak.