Dolar 32,5025
Euro 34,8826
Altın 2.437,41
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25°C
Az Bulutlu
Ankara
25°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 20°C

TÜRKİYE’NİN MİLLİ UÇAK GEMİSİ SON SÜRAT GELİYOR!

TÜRKİYE’NİN MİLLİ UÇAK GEMİSİ SON SÜRAT GELİYOR!
21 Temmuz 2018 14:25
294

Türkiye’nin ilk uçak gemisi son sürat geliyor
 

Türkiye’nin ilk uçak gemisi TCG Anadolu’nun yapımı Sedef Tersanesi’nde sürüyor.

Uçak gemisinin donanmaya katılmasıyla birlikte Türkiye, dünyada uçak gemisine sahip 14 ülkeden biri olacak. Yüzde 68 yerlilik oranıyla üretilmekte olan TCG Anadolu, dünyanın en gelişmiş uçak gemilerinden biri olacak. 32 metre enindeki dev gemi, yakıt takviyesi almadan 9 bin mil (14 bin 500 km) uzağa gidebiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Anadolu ile böylece okyanus ve okyanus ötesindeki ülkelere yönelik operasyon yapabilecek.

İçerisinde 50 tane tank, 7 adet savaş uçağı (F35B kısa kalkış-dikey iniş), 10 adet helikopter, insansız hava araçları, hücumbotlar, 27 tane amfibi zırhlı araç, 6 tane personel taşıyıcı zırhlı araç ve 1423 asker taşıyabilecek şekilde tasarlanan TCG Anadolu, personeline vereceği sağlık hizmeti alt yapısı bakımından da tam teşekküllü bir hastaneyi aratmayacak.

Gemide 32 yatak, ameliyathane ve yoğun bakım ünitesi bulunacak. Bu sayede TSK doğal afetler, insani yardım ve mülteci tahliyesi gibi durumlarda da istenen yere müdahale edebilecek.

 

***

 

Yerli Üretim Tcg Büyükada Dosta Güven Düşmana Korku Salıyor

 Milli Gemi Projesi kapsamında yerli mühendislerinin eseri olarak üretilip Türk Deniz Kuvvetleri bünyesinde katılan “TCG Büyükada” teknolojik ve askeri özellikleriyle dosta güven düşmana korku salıyor. Türk ve Dünya sularında başarılı görevlerde yer alan gemilerin üretildiği MİLGEM projesi kapsamında Pakistan’a da 4 korvet ihraç edilecek. 

Dünyanın bir çok donanmasını geride bırakan, bilgisi tarihi ve donanımı ile dünyanın sayılı donanması arasında yer alan Türk Deniz Kuvvetleri Donanma Komutanlığı, kapılarını İhlas Haber Ajansı için açtı. Donanma Komutanlığında bir çok zorlu operasyon, Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde konuşlu bulunan birlikte yürütülüyor. MİLGEM projesi kapsamında üretilen ve Türkiye’nin ilk milli gemisi olan “TCG Büyükada’da zorlu görevler için Gölcük Donanma Komutanlığı’nda bulunuyor. 27 Eylül 2013’te donanmaya teslim edilen gemi, su üstü ve denizaltı savunma ile hava savunma savaşı, keşif gözetleme, asitmetrik tehditlere karşı savunma ve komuta kontrol görevlerini yapmak üzere tasarlandı. 99 buçuk metre genişliğinde olan gemi, 108 personel kapasiteli. Ayrıca gemide personelin boş zamanlarını geçireceği spor salonu, televizyon gibi imkanlarda mevcut.

 

“10 tonluk helikopter için gerekli platforma sahip”

Gemi hakkında bilgiler veren Deniz Yarbay Berke Uraz, “Ada sınıfı korvetler suüstü harbi, denizaltı savunma harbi, hava savunma harbi, keşif gözetleme, asimetrik tehditlere karşı savunma ve komuta kontrol görevlerini icra edebilmek için tasarlanmıştır. Milli gemi projesinin ikinci gemisi olan T.C.G. Büyükada 15 Haziran 2009 tarihinde kızağa konulmuş, 27 Eylül 2011 de denize indirilmiş ve 27 Eylül 2013 tarihinde hizmete girmiştir. Geminin tam boyu 99 buçuk metre ve azami genişliği 14.4 metredir 2 bin 400 ton deplasmanıyla TCG Büyükada iki dizel makine ve bir gaz türbini ile saatte 29 deniz mili sürat yapabilme kabiliyetine sahiptir. 10 tonluk bir helikopter için gerekli platform hangar ve kapsamlı destek ekipmanlarına sahip olacak şekilde dizayn edilmiştir. TCG. Büyükada revirle birlikte toplam 108 personel için yaşam yeri ve destek imkanı sağlamaktadır” dedi.

“Personel seyirde televizyon izleme imkanı buluyor”

“Gemide 15 Subay 53 Astsubay 13 Uzmanerbaş 15 Erbaş, er olmak üzere toplam 93 personel görev yapmaktadır “diyen Uraz “Tüm personel için çeşitli büyüklükte kamaralar mevcut olup geminin yaşam yerleri ve standartlarında Türk ve NATO standartları esas alınmıştır. Subayların Kıdemli Astsubayların Uzman erbaş ve erlerin kendilerine ait salonları bulunmaktadır. Personel seyirde ve limanda istinaden bu salonlarda geçinmekte uydu televizyon takip sistemiyle televizyon izleme imkanı bulunmaktadır.Seyirde ve limanda üç öğün yemek Aşhanede hazırlanarak Büfelere servis edilmekte personel yemeğini kendilerine ait salonlarda yemektedir. Spor amaçlı oluşturduğumuz alanda ise koşu bandı kondisyon bisikleti benç masasıyla ağırlıklar bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Denizcilik meslekten öte bir yaşam tarzıdır”

Geminin yurt içi ve yurt dışında bir çok zorlu göreve katıldığını ifade eden Uraz, “Gemimiz şuanda Doğu Akdeniz de ve Ege’ de verilen görevleri icra etmekte ülkemizin hak ve menfaatlerinin korunmasında katkı sağlamaktadır. Denizcilik meslekten öte bir yaşam tarzıdır. Tüm hayatınız geminizin sinir ve periyot guruplarına göre şekillenmektedir. İcraat ettiğimiz görevlerin zorlukları olmakla birlikte Türk Deniz Kuvvetlerinin bir personeli olarak onur, cesaret, gurur, kader birliği, yardımlaşma, sadakat, sevinç ve heyecan gibi duyguları bir aile hasreti içerisinde görev arkadaşlarımız ile birlikte yaşarız” şeklinde konuştu

MİLGEM projesi kapsamında Türk mühendisler tarafında üretilen TCG Heybeliada ve TCG Büyükada korvetlerinden sonra geçtiğimiz günlerde Milli Savunma eski Bakanı Nurettin Canikli tarafından açıklanan Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan 4 korveti Türk Mühendisler yapacak. Bunun bugüne kadar Türk Savunma Sanayisi’ndeki bir seferde en yüksek rakamlı ihracat olacağını ifade eden Bakan Canikli, projenin Türk Savunma Sanayisi’ne katkısının çok yüksek olduğunu söyledi.

KAYNAK: MEHMETÇİK TV