Dolar 32,3645
Euro 34,9526
Altın 2.325,33
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

‘TATBİKAT SANDIK’ DİYEN ASKERLERE KÖTÜ HABER!

‘TATBİKAT SANDIK’ DİYEN ASKERLERE KÖTÜ HABER!
28 Şubat 2017 12:35
90

 

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen adli soruşturmada sona gelindi.

 

 

  
15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen adli soruşturmada sona gelindi. Bu hafta içinde mahkemeye teslim edilmesi beklenen ana davanın ilk iddianamesinde, diğer davaların da gidişatını etkileyecek önemli bir rapor da yer alıyor.

 

 

15 Temmuz gecesinde hem Genelkurmay karargâhında hem de Marmaris’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik operasyon için hareket eden FETÖ’cü askerler, ifadelerinde “tatbikat yapılacağı/yapıldığı” gerekçesini öne sürmüşlerdi.

 

 

Milliyet gazetesinden Tolga Şardan’ın haberine göre, darbe girişiminde yer alan sanıkların savunmalarını inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı önemli bir adım attı. Başsavcılık, Genelkurmay Başkanlığı’na resmi yazı yazarak “tatbikatların nasıl yapıldığını, bu konudaki usul ve esasların neler olduğunu” sordu.

 

 

Genelkurmay Başkanlığı, savcılığın bu talebine geçen günlerde 4 sayfalık bir yanıt gönderdi. Aynı zamanda “bilirkişi raporu” niteliğindeki bu değerlendirmede, TSK’da eğitim tatbikatlarının nasıl yapıldığı, hangi usul ve esasların geçerli olduğu detaylarıyla yer aldı.

 

 

 

TÜM DOSYALARA GÖNDERİLECEK

 

 

Rapora göre, TSK’daki tatbikatlar “eğitim” amacıyla icra ediliyor. Tatbikatlar için en az 10-15 gün arasında hazırlık süreci var. Tatbikatlarda görevlendirilecek TSK personeline görevlendirme tebligatları yapılıyor. Tatbikatlardaki alarm durumları için görevli personele kapalı zarf içinde talimatlar iletiliyor. İletişim genel olarak telsiz ve e-postalarla sağlanıyor. Telefonlar izinle kullanılıyor.

 

 

Savunmalara göre tatbikatlar, tebligat olmadan, hazırlık süreci yapılmadan, kapalı zarfla bilgi verilmeden, birkaç gün öncesinden sözlü bilgi verilerek yapıldı. Ancak Genelkurmay’dan gelen bilirkişi raporu, bu savunmaları boşa çıkartacak nitelikte. Genelkurmay Başkanlığı’nın bu raporu, tatbikat gerekçesine sığınan darbeci askerlerin mahkemede karşılarına çıkacak. Bu raporun bir başka önemi ise Marmaris’teki yargılama başta olmak üzere ülke genelindeki mahkemelere ve savcılıklara da gönderilecek olması. Böylece sanıkların tatbikat savunması etkisiz ve geçersiz kalacak.

 

 

 

 

ÖNEMLİ İFADE

 

 

16 Temmuz sabahından itibaren darbe soruşturmasında çok sayıda TSK personelinin “tanık” veya “sanık” olarak ifadesini alan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianameye son noktayı koymadan hemen önce önemli bir ifade daha aldı.

 

 

Darbenin kritik isimlerinden Tuğgeneral Mehmet Dişli’nin yanında yer alan Genelkurmay Başkanlığı amiral ve general şube müdürü eski Albay Cemil Turan, Cuma günü Ankara Adliyesi’ndeydi.

 

 

Darbeyi gerçekleştirmeyi planladıkları anlaşılan Yurtta Sulh Konseyi adlı yapı içinde yer aldığı anlaşılan Turan, soruşturma savcılarına bir kez daha “sanık” sıfatıyla ifade verdi. Turan’ın ifadesi, darbe girişiminden hemen önceki zaman dilimiyle ilgili verdiği bilgiler nedeniyle savcılık tarafından önemsendi. Aynı zamanda iddianameye girecek ifadesinde Turan, darbe girişiminin erkene alınmasını anlatırken, “30 Ağustos’taki Yüksek Askeri Şur’a öncesinde İzmir ve Ankara savcılıklarından gelen isim listeleri vardı. Bu listelerdeki isimlerin YAŞ’ta tasfiye edileceği konuşuluyordu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın karargâha geldiği duyuldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak’ı Kara Havacılık Okulu’na denetleme için gönderirken yanlarında askeri yargı mensuplarını da oraya gönderdi. Savcılıkların isteğiyle toplu gözaltı işlemi yapılacağı düşünüldü. Bu nedenle hareket erkene alındı” bilgisini verdi.

 

 

 

6 BİN EV ARANDI

 

 

Soruşturma kapsamında sadece Ankara’daki soruşturma kapsamında 6 bine yakın ev ve işyerinde arama yapıldı.

 

 

Darbe girişimcilerinin eylemlerini ve bağlantılarını çözmek amacıyla büyük kısmı Ankara olmak üzere ülke genelindeki adreslerde yapılan aramalarda pek çok dijital delile el konuldu.

 

 

YARBAYLAR BİRBİRİNE GİRDİ! TIKLAYINIZ….