Dolar 32,5521
Euro 34,7644
Altın 2.493,15
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22°C
Az Bulutlu
Ankara
22°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 24°C

OYAK VE TOTAL YENİDEN MASAYA OTURDU!

OYAK VE TOTAL YENİDEN MASAYA OTURDU!
21 Ocak 2020 07:02
329

OYAK ve Total yeniden masaya oturdu

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), Demirören Holding’le Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş. (Total Oil Türkiye) ve Moil’i satın almak üzere bugün bir kez daha masaya oturdu. Satış işleminin bugün tamamlanabileceği belirtiliyor.

 Demirören Holding’in uzun süredir elden çıkarmak istediği Total Oil Türkiye için bugün kritik bir görüşme yapılıyor. OYAK kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre satış işlemi için bugün taraflar yeniden biraraya geldi.
Sektörde, satış için 400-450 milyon dolarlık bir rakam konuşuluyor. Satış işleminin ise bugün tamamlanabileceği belirtiliyor.

TOTAL’İN İSMİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

Bir önceki görüşmede Total Oil ve Moil son durumu hakkında OYAK’a sunum yapılmıştı. Demirören Holding, satış görüşmelerinin hızlandığı aralık ayında ise Total Oil Türkiye’nin ismini Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş. olarak değiştirmişti.

Demirören, Fransız Total’in Türkiye operasyonlarını 2015 yılında 325 milyon euroya satın almıştı. Satış işleminin ardından Total Oil Türkiye’nin isim hakkının 2019 yılı sonuna kadar kullanma izni verilmişti. Bu dönemde, Total 440 bayi ile faaliyet gösteriyordu.

OYAK, akaryakıt sektörüne 1990 yılında adım atmıştı. Bu tarihte, Elf markasıyla faaliyet gösteren SELYAK’a ortak olmuştu. Söz konusu ortaklık, Elf’in Total’le birleşmesi üzerine sona ermişti. KAYNAK: GAZETE DUVAR

 

***

 

Oyak’tan Total ve M Oil’e 450 milyon dolar

OYAK, 2015 yılından bu yana Demirören Holding bünyesindeki Total ve M Oil’i yaklaşık 450 milyon dolara satın aldı. Haberturk.com’un edindiği bilgiye göre OYAK, TOTAL için yaklaşık 360 milyon dolar, M Oil için de yaklaşık 90 milyon dolarlık bir rakamı ödemeyi kabul etti

Oyak’tan Total ve M Oil’e 450 milyon dolar

Türkiye’nin en büyük mesleki emeklilik fonu OYAK, 2015 yılından bu yana Demirören Holding bünyesindeki Total ve M Oil’i yaklaşık 450 milyon dolara satın aldı. Edinilen bilgiye göre yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından Total ve M Oil resmi olarak OYAK’ın bünyesine geçecek.

Yılın ilk satın almasıyla birlikte OYAK, akaryakıt dağıtımı ve madeni yağ sektörünün önde gelen oyuncularından biri haline gelecek. Bir süredir pazarlıklar sürerken Haberturk.com’a gelen bilgilere göre OYAK, TOTAL için yaklaşık 360 milyon dolar, M Oil için de yaklaşık 90 milyon dolarlık bir rakamı ödemeyi kabul etti.

SEKTÖRDE İLK 5’E GİRECEK

Böylece 450 milyon doları bulacağı ifade edilen toplam 2 şirketin satın alması sonrasında OYAK enerji sektöründe önemli bir büyüklüğe sahip olmuş olacak. İki şirket 150 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor.

OYAK, akaryakıt dağıtımında yaklaşık yüzde 5’lik bir pazar payı için 360 milyon dolar ödemeyi taahhüt ederek pazarda ilk 5 oyuncu arasına girecek. Sektörde son olarak Avusturya merkezli enerji şirketi OMV, yüzde 100’üne sahip olduğu Petrol Ofisi’ni 2017 yılında Hollandalı Vitol Group’a toplamda 1 milyar 368 milyon Euro’ya satmıştı. Bu fiyat üzerinden yapılan hesaplamalara göre 2017’de Petrol Ofisi’nin yüzde 1’lik pazar payı için yaklaşık 78 milyon dolar ödenmişti.

YÜZDE 1’LİK PAZAR PAYINA  68 MİLYON DOLAR ÖDEDİ

OYAK’ın, 360 milyon doların üzerinde bir değerle anlaştığı Total’i satın almasında da yüzde 1’lik pazar payı için 68 milyon dolar ödeyeceği hesaplanırken son satın almaya oranla bu oranın yüzde 15 daha düşük olduğuna dikkat çekiliyor. Her bir istasyon için ödenen bedel açısından da karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 5 pazar payı olan TOTAL’in satışının görece daha düşük bir değerden yapıldığı ifade ediliyor.

400 binin üzerinde üyesi bulunan ve üyelerinin birikimlerini yeri geldiğinde satın almalarla değerlendiren emeklilik şirketi OYAK bu satın alma ile hayli dinamik koşulları olan rekabetçi bir sektöre adım atmış olacak. Zira sektörde ilk 10 oyuncu toplam pazarın yaklaşık yüzde 80’ine sahip bulunuyor. Ve en büyük pazar payı değişimleri de rekabete dayalı olarak ilk 10 firma arasında gerçekleşiyor. Sektördeki ilk 10 firma bu anlamda hem organik hem de inorganik büyüme stratejileri ile yatırımlarını sürdürüyor. Sektörde girmek isteyen yeni oyuncuların da gözü pazar paylarındaki dağılım nedeniyle ilk 10 şirkette oluyor. KAYNAK : HABERTÜRK