Dolar 32,3218
Euro 35,0717
Altın 2.279,78
BİST 9.017,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Az Bulutlu
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 25°C

KİM NE KADAR ZAM ALACAK? İŞTE LİSTE…

KİM NE KADAR ZAM ALACAK? İŞTE LİSTE…
4 Ocak 2018 12:20
130

Emekli ve memur ne zam alacak?

Memurların ve emeklilerin Ocak itibariyla alacağı net zam dün belli oldu. Buna göre; SSK ve Bağkur emeklisinin maaşı yüzde 5.69 artacak. Memur ve memur emeklisi ise yüzde 4 zamma ek olarak enflasyon farkı alacak

 

Emekli ve memur ne zam alacak?

Memur ve memur emeklileri Ocak ve Temmuz olmak üzere yılda iki kez zam alıyor. Zam oranları iki yılda bir yapılan toplu sözleşmeye göre belirleniyor. Geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı fark oluşursa bu da zamma ekleniyor. İşçi (SSK) ve Bağkur emeklileri de memurlar gibi yılda iki kez zam alıyor. Ama bir fark var.

YÜZDE 4 ALACAKLARDI

Memur ve emeklisi toplu sözleşmeye göre zam alırken, SSK ve Bağkur emeklisinin zammı bir önceki 6 ayda oluşan enflasyona göre hesaplanıyor. Memur ve emeklisi Temmuz’da yüzde 4 zam almıştı. Ağustos’taki toplu sözleşmeye göre; Ocak’ta da yüzde 4 zam alacaktı. Son 6 aylık enflasyon dün yüzde 5.69 olarak açıklandı.

ENFLASYON FARKI ÇIKTI

Enflasyon yüzde 4’ü geçtiği için fark eklenecek. Bu fark da yapılan hesaplamaya göre yüzde 1.63 olacak. Maaşa önce bu fark eklenecek çıkan sonuca da yüzde 4 zam eklenecek. Zam toplamı böylece kümülatif yüzde 5.69 olacak. Zam sonucunda en düşük memur emekli maaşı 1876 liraya, en düşük memur maaşı da 2893 liraya çıkacak.

BAĞKURLU’YA EN AZ 1326 LİRA

SSK ve Bağkur emeklileri ise başka bir hesap gerekmeden yüzde 5.69 zam alacak. Böylece 2000 öncesi işçi emekli maaşı 1569 liraya, 2000-2008 arasında emekli olanın maaşı 1231 liraya, 2008 sonrası işçi emekli aylığı da 935 liraya çıkacak. En düşük Bağkur esnaf emeklisinin aylığı 1326 lira olurken, Bağkur tarım emeklisi taban aylığı 989 lira oldu.

PARA HESABA NE ZAMAN YATACAK?

5 OCAK’A YETİŞMESİ ZOR

Memur emeklisi maaşını 1-5 Ocak arasında çekecek. Zam farkının ayın 5’ine kadar yetişmesi zor görünüyor. Bu nedenle bu ay sonuna kadar ayrıca fark olarak yatırılması yüksek olasılık. Memurlar zamlı maaşını 15 Ocak’ta alacak. SSK ve Bağkur emeklisi de zamlı maaşlarını emekli kartı numarasına göre 17-28 Ocak arasında çekecek.

 

15’İNDE YATIRILACAK

Hazırladığımız tablolara bakanlar, Ocak ayı maaşlarını görebilecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri zammın yansıtıldığı maaşlarını ayın 16’sı ile 28’i arasında aylık alma günlerinde ceplerine koyacak. Memurlar da zamlı maaşlarını ayın 15’inde alacak. Memur emeklileri ise maaş alma günleri ayın 1’i ile 5’i arasında olduğundan ve zam oranı beklendiğinden, bu ay maaşlarını artış yansıtılmamış olarak aldı. Çifte zammın getirdiği zam farkları sonradan hesaplara yatırılacak.
 

ORAN NASIL BULUNUYOR?

 2017’nin ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon rakamını, yani SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin Ocak zammını belirlemek için Aralık ayındaki Tüketici Fiyat Endeksi’nin Haziran’a göre değişimine bakılıyor. Aralık’ta Tüketici Fiyat Endeksi 327.41 olarak hesaplandı. Bu rakam, Haziran’da 309.78 idi. Buna göre değişim yüzde 5.69 olarak çıktı.
 

İKRAMİYE DE ARTACAK 

Zamla birlikte ikramiyeler de artacak. 25 yıllık memuriyeti bulunan lise ve ya ortaokul mezunu olan bir memurun alabileceği emeklilik ikramiyesi 61 bin 265 liraya çıkacak. 25 yıllık memuriyeti bulunan lisans mezunu olan bir öğretmenin alabileceği ortalama emekli maaşı 2000 lira olurken, ortalama emeklilik ikramiyesi ise 62 bin 500 lira civarında olacak.

EMEKLİYE ÖZEL HESAP

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün; “Maaş zamları yaşam mücadelesinde giderek ezilen emeklilerin beklentilerinden yine uzak. TÜİK’in enflasyon hesabı bizim harcamalarımızı yansıtmıyor. Bu yüzden emeklilerin yaşam standardına uyacak yeni bir tüketim kalıbı oluşturularak, hesaplamaların buna göre yapılmasını istiyoruz” dedi.