Dolar 32,5159
Euro 34,7433
Altın 2.497,05
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Az Bulutlu
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C

KAYMAKAM OPERASYONU YAPAN SAVCIYA OPERASYON MU YAPILIYOR?

KAYMAKAM OPERASYONU YAPAN SAVCIYA OPERASYON MU YAPILIYOR?
22 Eylül 2020 08:05
129

Kaymakam operasyonunu yapan savcıya karşı operasyon sürüyor

Türkiye geçen haftaya “FETÖ soruşturması nedeniyle kaymakamların açığa alındığı” haberleriyle başladı…

Türkiye geçen haftaya “FETÖ soruşturması nedeniyle kaymakamların açığa alındığı” haberleriyle başladı.

Açığa alınan kaymakamlarla ilgili hükümete yakın medyada onlarca haber yapıldı.

Geçen günlerde ise, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, haklarında başlatılan FETÖ soruşturması kapsamında görevden alınan kaymakamlar üzerine açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu, görevden uzaklaştırılan kaymakamlar ile ilgili, “FETÖ ile ilişkilendirilme iddiaları yalan” ifadelerini kullandı. Soylu, “Bu kişilerin hepsi benim bildiğim kadarıyla 2008-2009-2012 belki 2013’te yani hesap ettiğimiz gibi 8 ile 12 yıllık kaymakamlardır” dedi.

Kaymakamlarla ilgili Soylu’nun yaptığı açıklama kafaları karıştırdı.

Tam bu açıklamalar kamuoyunda tepki çekerken, tartışmalara neden olan operasyonun emrini veren Ankara Cumhuriyet Başsavcısı hakkında sosyal medyada dikkat çeken paylaşımlar görüldü.

FETÖ iddiasıyla aralarında açığa alınan kaymakamların da olduğu iddia edilen onlarca FETÖ şüphelisi hakkında soruşturma yürüten Başsavcı Yüksel Kocaman’ın nişanlısı Ayça Dursun’la Bodrum’da yaptığı tatilde çektirdiği fotoğraflar sosyal medyada paylaşıldı.

Dursun’un Kocaman’la birlikte tatil yaptığı turistik tesisin bir gecelik konaklama bedelinin 9 bin liradan fazla olduğunun iddia edilmesi tartışmaları farklı bir yöne çevirdi.

Paylaşımlar operasyona karşı hamle olarak yorumlandı.

BİR DOSYA DAHA SIZDIRILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, birlikte tatil yaptığı nişanlısı Ayça Dursun’la, Ankara Sheraton’da yarın evlenecek. 

Düğün öncesi Bodrum Kocaman’ın bu kez de baldızı ile ilgili iddialar gündeme geldi.

Sosyal medyada Ayça Dursun’un kız kardeşi Çağla Dursun’un, “avukat olmamasına rağmen bu sıfatı kullandığını, böylece Avukatlık Kanunu’nu ihlal ederek suç işlediğini” öne süren paylaşımlar yapıldı.

Kaymakam operasyonunun ardından başsavcının özel hayatını hedef alan paylaşımlar akıllara tartışma yaratan operasyonu getirdi.

Başsavcı Kocaman hakkında bu tarz paylaşımların yapılması ise Kocaman’ın imza attığı FETÖ operasyonlarını hatırlattı.

HABLEMİTOĞLU OPERASYONUNU O YAPMIŞTI

Yüksel Kocaman, Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin, “Bu konuda dosyada yeterli delil, HTS kayıtları ve ifadeler var. Bizim açımızdan bu cinayet FETÖ tarafından işlenmiştir” açıklamasıyla çok konuşulmuştu.

Kocaman’ın bu açıklamasının ardından Ukrayna’ya kadar uzanan soruşturmalar ve operasyonlar gerçekleştirilmişti.

“FETÖ HENÜZ BİTİRİLMEDİ” AÇIKLAMASI

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, FETÖ ile mücadelede çok ciddi mesafe kat edilmesine karşın, terör örgütünün tam anlamıyla etkisiz hale getirilmediğine de değinmişti. Bu açıklamanın Başsavcı tarafından yapılması kamuoyundan büyük tartışma yaratmıştı.

Kocaman, 2019 yılında FETÖ/PDY’ye yönelik toplam 36 bin 13 dosyadan, 6 bin 831’i hakkında iddianame düzenlendiğini, 11 bin 401’i hakkında takipsizlik kararı, 11 bin 653’ü hakkında yetkisizlik kararı, 5 bin 942’si hakkında birleştirme kararı, 159’u hakkında başka büroya gönderme kararı, 21’i hakkında ise görevsizlik kararı verildiğini belirtti. Kocaman FETÖ/PDY dışındaki terör örgütlerine yönelik ise toplam bin 234 dosyadan 271’i hakkında iddianame düzenlendiğini açıklamıştı.

BÜLENT ARINÇ’IN DAMADININ FETÖ’DEN YARGILANMASI

Yargılandığı davada beraat alan TBMM eski Başkanı Bülent Arınç’ın damadı Ekrem Yeter ile ilgili karara da itiraz etmesiyle büyük tartışma yaratan Başsavcı Kocaman, “Dosya bizim açımızdan dolu biz dosyaydı. Mahkeme kararına itiraz ettik, bozulacağını düşünüyoruz” Kocaman, soru üzerine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile ilgili soruşturmanın sürdüğünü, soruşturma kapsamında Akşener’in ifadesinin alınmadığını kaydetti.

ANKESÖR SORUŞTURMASI

Kocaman, ‘Ankesör soruşturması’ kapsamında 6 bin 906 kişi hakkında soruşturma açıldığını, 2 bin 765 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini ve bu kişilerden bin 107 kişinin tutuklandığını açıklamıştı. Kocaman, bu soruşturma kapsamında 754 kişinin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandığını belirterek, “Etkin pişmanlıktan yararlanan kişilerin verdiği bilgilerde kritik isimler yakalandı. Bu hükümlerden örgütün çökertilmesine yarayacak bilgiler veren kişiler yararlanır. Bunun değerlendirmesi soruşturma aşamasında yapılıyor. Etkin pişmanlıktan yararlanan kişilerin verdiği bilgiler sonucunda bin 148 kişi hakkında işlem yapılmış” demişti. Kocaman bu soruşturma kapsamında yakalanan kişilerden yaklaşık yüzde 45’inin itirafçı olduğunu da sözlerine eklemişti.

SINAV SORUŞTURMALARI

FETÖ/PDY’nin sınavlarda yaptığı yolsuzluklara yönelik soruşturmaların sürdüğünü belirten Yüksel Kocaman, savcılığın sınavlarla ilgili inceleme merci olmadığını, gelen ihbar ve itiraflar sonucu soruşturmanın yürütüldüğünü belirtmişti. Kocaman, ÖSYM eski Başkanı Ali Demir’le ilgili soruşturmanın tamamlandığını ve dava açıldığını söylemişti.