Dolar 32,3620
Euro 34,9560
Altın 2.324,87
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

KAMUDA YENİ DÖNEM!

KAMUDA YENİ DÖNEM!
30 Ekim 2019 09:02
247

Kamunun elinde olan bilgi ve belgeler vatandaştan istenmeyecek

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “e-Devlet’ten Dijital Türkiye Versiyon 1.0’a giden süreçte hizmet başına düşen belge sayısı 3,8’di. Kurumlarımızın büyük gayretleriyle bunu 0,34’e düşürdük. Artık kamunun elinde olan bilgi ve belgeleri biz vatandaşımızdan istemeyeceğiz. Tamamen dijital ortamda bu bilgileri paylaşarak vatandaşımıza en iyi hizmeti sunmaya çalışacağız.” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve SAP Türkiye işbirliğiyle Gaziantep’in Dijital Dönüşüm sürecine katkı sağlaması amacıyla düzenlenen ve 1,5 ay süren yoğun eğitimleri başarıyla tamamlayan 25 genç için, “Dijital Dönüşüm Süreci ve Genç Profesyoneller Programı Mezuniyet Töreni” düzenlendi.

Ali Taha Koç, burada yaptığı konuşmada, Barış Pınarı Harekatı’nda şehit olan askerlere rahmet ve yaralılara acil şifalar diledi. Dijital bir bir evrende yaşadıklarını ve bazı şeylere farklı bakmaları gerektiğini anlatan Koç, içtikleri suyun bile dijitalleşen dünyanın bir ürünü olarak el değmeden insanlara ulaştığını söyledi.
 
Kamu kurumlarının tüm uygulamalarını ve platformlarını aynı ortamda kullanabilme ve standart bir ortam sağlayabilmek için Ulusal Veri Sözlüğünü oluşturduklarını aktaran Koç, şöyle devam etti:
 
“İnsanı merkeze alan bir yaklaşımla kamunun öncülüğünde üniversiteler, özel sektörler, STK’ler ile işbirliği içerisinde bu yıl sonunda yayımlamayı planladığımız Ulusal Yapay Zeka stratejimizi oluşturuyoruz. Ofisimizce hazırlanan kamu kurumları ve kritik altyapı hizmeti veren işletmelerde uyulması gereken bilgi güvenliği ve iletişim güvenliği rehberi hazırlıyoruz. Veriye ulaştıktan sonra en önemli şey o veriyi koruyabilmek, onun için bilgi güveliği olmazsa olmazımız. Dijital Türkiye Platformu üzerinden halkımıza dokunan ve katma değeri olan bütünleşik hizmetlerin sayısını artırmaya çalışıyoruz.”
 
Kamu tarafından üretilen bir verinin başka bir kurumu tarafından istenmemesine yönelik Sıfır Belge Politikası’nı başlattıklarını anlatan Koç, şunları söyledi:
 
“Ofisimizin koordinasyonunda yürütülen çalışmalar neticesinde bürokratik işlemlerde kaybedilen zamanı azaltmak ve vatandaş ile özel sektör arasındaki bürokratik yükleri hafifletmek amacıyla Cumhurbaşkanı kararıyla toplam 111 hizmeti sadeleştirdik. Yeni sistemin güzelliklerinden biri de bu, artık hareket çok hızlı. e-Devlet’ten Dijital Türkiye Versiyon 1.0’a giden süreçte hizmet başına düşen belge sayısı 3,8’di, kurumlarımızın büyük gayretleriyle 0,34’e düşürdük. Artık kamunun elinde olan bilgi ve belgeleri biz vatandaşımızdan istemeyeceğiz. Tamamen dijital ortamda bu bilgileri paylaşarak vatandaşımıza en iyi hizmeti sunmaya çalışacağız. Çalışmalarına başladığımız Dijital Türkiye Versiyon 1.1 ile de bütünleşik hizmetine gidiyoruz. Bu kapsamda evim, araçlarım ve sağlığım gibi kullanıcı ve konu odaklı bütünleşik hizmetler vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak.”
 
Ali Taha Koç, hayatın her alanında makineleşme ve beraberinde yenilikçi teknolojilerin hakim olduğunu dile getirerek şu değerlendirmeyi yaptı:
 
“Finans sektörüne baktığımız zaman verilerin daha iyi analiz edildiği, otonom araçlarının daha güvenli sürüş sağladığı bir dünyada yaşıyoruz. Oyunun kuralları değişiyor, bu anlamda 2020 yılına baktığımız zaman dünya genelinde bu yeni teknolojileri bilen, blok zinciri, yapay zeka ve veri yönetimi olsun yaklaşık 40 milyon nitelikli insana ihtiyacımız var dünyada. Ülkemizde de bu nitelikli iş gücüne olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak beşeri sermayeye çok önem veriyoruz. Ondan dolayı da bugün buradayız. Hepimizin sahada etkin bir yer alması gerekiyor. Sahada olmadığımız zaman masada da olamıyoruz bildiğiniz üzere.”
 
Dün, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yayımlandığını hatırlatan Koç, “Kamu Dijital Dönüşüm Lideri” kavramının mevzuatlarına girdiğini aktardı.
 
Koç, kamu hizmetlerinde dijitalleşmeye öncelik ettiklerini vurgulayarak şunları kaydetti:
 
“ABD, başta olmak üzere dünyanın bütün ülkelerine baktığımız zaman hepsinde Kamu Dijital Dönüşüm Lideri var. Bu kararnameyle ülkemizde de bu fonksiyon belirlenmiş oldu. Dijital dönüşüm dediğimiz zaman genelde aklımıza gelen teknoloji oluyor. Ama esasından dijitalleşmeden anlamamız gereken teknolojiyle birlikte insanların düşünme, davranma ve iş yapış şekillerindeki dönüşümdür. Yani dijitalleşmemiz beynimizde başlıyor. Kamu hizmetlerinde dijitalleşmeye öncelik ediyoruz. Bu doğrultuda yaptıklarımıza bakarsak güvenliğe de önem veren Milli Teknoloji Hamlesi’ni yürütüyoruz. Teknolojiyi tüketen bir ülke olmak yerine üreten ülke olabilmek için Milli Teknoloji Hamlesi yürütüyoruz.”
 
Konuşmalarının ardından eğitimlerini başarıyla tamamlayanlara sertifikaları verildi.
 
Programa, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Edibe Sözen, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ve SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım katıldı.

KAMUDA YENİ DÖNEM

KAMUDA YENİ DÖNEM
26 Temmuz 2019 07:00
2

Yeni kamu yönetimi modeli!

Yeni dönemde devlet yönetiminde vatandaş da söz sahibi olacak. Hak arama kolaylaşırken kamunun harcamaları da daha şeffaf hale gelecek.

Beş yıllık dönemde uygulanacak yeni “kamu yönetimi modeli” devreye girdi. Devlet yönetiminde yeni dönem 11. Kalkınma Planı’nda Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın altını çizdiği “sonuç ve vatandaş odaklı devlet anlayışı” vizyonu üzerine kuruldu. Kamuda kurumsal kaliteyi artırmaya yönelik adımların ön plana çıktığı plana göre, vatandaş artık devlet yönetimine doğrudan katılacak, hak arama yolları kolaylaşacak. Kamu kaynaklarının kullanımı vatandaşa açılacak, “harcama. gov.tr” portalı üzerinden paylaşılacak.

1- ETKİN DEVLET HİZMETİ: Kamu hizmet sunumu teşkilat ve yöntemler bakımından gözden geçirilecek. Hizmetlerin etkinliği için daha az idari birimden oluşan kamu yönetimi yapısı oluşturulacak. Yeni hizmetler için yeni birimler kurmak yerine mevcut idarelerin yerine getirmesi sağlanacak.
 
2- İDARİ İŞLERDE ADALET-EŞİTLİK:İdari işlemlerde adalet ve eşitlik temelinde etkin ve hızlı yapı sağlanacak. Farklı demokratik katılım yolları ile idare üzerindeki kamuoyu denetimi güçlendirilecek.
 
3- VATANDAŞ AKTİF KATILACAK: İhtiyaç ve beklentilere göre hızlı karar alınacak, vatandaşlar sürece dahil edilecek. Vatandaşın kamu yönetimine yönelik önerileri politika oluşturma süreçlerine dahil edilecek. Vatandaş memnuniyetinin artırılması için iyi uygulama örnekleri yaygınlaştırılacak.
 
4- HAK ARAMAK KOLAYLAŞACAK: Hak arama yolları kolaylaşacak. İdare-birey arasındaki ilişkide hukuki belirlilik ilkesi güçlendirilecek. Vatandaş haksız bir uygulama ile karşılaştığında kendilerine tanınan haklar ile başvuruda bulanabilecekleri merciler konusunda bilgilendirme sağlanacak.
 
5- KAMU KAYNAKLARINA ERİŞİM: Kamu kaynaklarının tahsis ve kullanımı kamuoyunun erişimine açılacak. E-devlet ile yaygınlaştırılarak verimlilik artırılacak.
 
6- KAMU HARCAMALARINA ŞEFFAFLIK:
Kamu harcamalarıyla ilgili verilerin bütüncül, kullanıcı dostu formatta paylaşımı için harcama.gov.tr portalı açılacak. Kamu yatırım harcamalarında tasarruf sağlamak için ihale ve sözleşme süreci iyileştirilecek. Verimsiz harcamalar tasfiye edilecek.
 
7- CİMER’İN ETKİNLİĞİ ARTACAK: Dilekçe ve bilgi edinme hakkının Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla hızlı bir şekilde kullanılması sağlanacak. ALO 150 hattının etkinliği artırılacak.
 
8- İLETİŞİM PLANLAMA REHBERİ: Kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal medyada vatandaşla etkileşimi ölçülecek ve analiz edilecek. Bakanlıklar ve kurumlar için İletişim Planlama Rehberi çıkarılacak.
 
9- EKONOMİDE KATILIMCI ANLAYIŞ:
Kent konseylerinin daha aktif hale getirilmesine yönelik düzenleme yapılacak. Ekonomi yönetiminin koordinasyonu güçlendirilecek.
 
10- MEMURUN MAL BEYANINA BAKILACAK: Yolsuzluklarla mücadele amacıyla kamu görevlilerinin mal beyanlarının doğruluğu araştırılacak ve takip sistemi kurulacak. Hesap verebilirliklerini artıracak etkin bir mekanizma kurulacak.
 
11- PERSONEL VERİMLİ KULLANILACAK: Kamu personeli daha verimli kullanılacak. Çalışan memnuniyeti artırılacak, kamu personelinin mali ve sosyal hakları makroekonomik politikalarla uyumlu bir şekilde belirlenecek.
 
12- STRATEJİ GELİŞTİRME BİRİMLERİ: Kamu idarelerinde strateji geliştirme birimlerinin kapasitesi güçlendirilecek. Stratejik yönetime ilişkin idari ve beşeri kapasiteyi geliştirmeye yönelik eğitim programları tasarlanacak.