Dolar 32,3119
Euro 35,0521
Altın 2.277,29
BİST 8.991,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Az Bulutlu
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 25°C

KABUL ETMEYENE MAAŞ YOK!

KABUL ETMEYENE MAAŞ YOK!
19 Nisan 2016 09:42
50

 

Devrim gibi karar! Kabul etmeyenin maaşı kesiliyor!

 

13 yılda 150 milyar liralık kaynak ayrılan sosyal yardım sistemi ile istihdam bağlantısı etkin hale getiriliyor.

Türkiye İş Kurumu (İşkur), sosyal yardım alan ailede çalışabilecek yaşta olanlara mesleki eğitim verecek ve iş teklifleri yapacak. 3 kez teklif reddedilirse, yardım 1 yıl kesilecek. 

 

İŞKUR, yardım alan ailelerde çalışabilecek yaşta olanlara eğitim verip, iş teklif edecek. 

 

İşverene prim desteği Meclis’e gönderilen torba yasa ile sosyal destek alanların iş bulmaları kolaylaşıyor. 

 

Bu kişileri istihdam edenlere prim desteği sağlanacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu Kurulu’nca destek sağlanan hanede çalışabilir durumda olanlar, sosyal yardım sistemi üzerinden îşkur’a kaydedilecek. Sistemle her evden bir kişiye istihdam yaratılmış olacak.

 

İŞKUR‘un işini kabul etmeyene maaş yok
 

Türkiye’de 320 bini aşkın kişi işsizlik sigortası alıyor. Bu kişilerin kapısını bir gün İŞKUR çalıp, ‘Size iş bulduk’ diyebilir. İşsiz kişi, şartlar sağlanmışşa söz konusu işi kabul etmek zorunda. Aksi takdirde işsizlik maaşı kesilir…

 

İşsizlik sigortası işsiz kalınan dönemde kişinin yoksulluğa düşmesini engellemek ve yeniden iş bulmasını sağlamak açısından çok önemli. Peki, işsizlik sigortasından kimler, hangi şartlarla yararlanabiliyor? İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için öncelikle işsizlik sigortasının kapsamında olmak gerekiyor.

 

PRİM BİR GÜN BİLE AKSAMAMALI

 

İşsizlik sigortasının kapsamındaki kişilerin işsizlik sigortasından yararlanabilmeleri için en genel anlamda iki koşulu sağlamaları gerekiyor. Bunlardan ilki prim ödeme şartlarının yerine getirilmesi. İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için işsiz kalan kişinin işsiz kaldığı tarihten önceki son 3 yıl içerisinde en az 20 ay prim ödemiş olması gerekiyor. Bunun yanında son 4 ay içerisinde bir tek gün bile prim ödemesinde aksama olmaması gerekiyor.

 

EN FAZLA 10 AY ALABİLİYOR

 

Bunun yanında her iki koşulu sağlayan işçi yalnızca 6 ay işsizlik sigortasından yararlanabiliyor. Son 3 yılda 30 ay prim ödeyen 8 ay, son 3 yılın tamamında sigortalı olan işçi ise 10 ay işsizlik parası alabiliyor. İşsizlik sigortasın dan yararlanabilmek için işten çıkış nedeninin işsizlik sigortasından yararlanmak için kanunda belirtilen nedenlerden olması gerekir. İşten ayrılış bildirgesindeki işten çıkış kodu bölümü işsiz kalan kişinin işsizlik sigortasından yararlanıp yararlanamayacağını belirliyor.

 

NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

 

İşsizlik ödeneği günlük hesaplanır ve 30’la çarpılarak aylık olarak ödenir. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçememektedir. 5.000 TL’den prim ödenen bir işsizle 3.000 TL’den prim ödenen işsizin işsizlik maaşı aynı olmaktadır.

 

Sadece % 11’i faydalanıyor

 

İşsizlik sigortası fonunda şubat itibarıyla 83 milyar 377 milyon 561 bin TL para var. Bugüne kadar toplam 3 milyon 842 bin 692 kişi işsizlik sigortasından maaş almış. Bu kişilere toplamda 8 milyar 802 milyon 177 bin TL para ödenmiş. Şubat 2015 itibarıyla 323 bin 684 kişi işsizlik sigortasından maaş alabilmektedir. İşsiz sayısının 2 milyon 853 bin olduğu düşünüldüğünde işsizlerin yalnızca yüzde 11’inin işsizlik sigortasından yararlanabildiği görülüyor.

 

30 gün içinde başvurmalı

 

İşsizlik sigortasına başvuru yapmak için iş sözleşmesinin feshinden itibaren 30 günlük süreyi geçirmemek gerekiyor. Bu süre içerisinde yapılan başvurular İŞKUR tarafından inceleniyor ve gerekli hizmetler için işlemler başlatılıyor. Ancak 30 günlük süre geçirilirse, işsizin işsizlik parası alacağı süre üzerinden geç kalınan günler düşülüyor.

 

En fazla 954 TL maaş alabiliyor

 

2015 yılının ilk altı ayı süresince işsizlik sigortasından alınabilecek en düşük işsizlik maaşı aylık 476,95 TL. İşsizlik maaşının üst sınırı ise aynı dönem için 953,9 TL’dir. Yani işsiz kalıp işsizlik sigortasından maaş alacak bir kişi maaşı ne kadar yüksek olursa olsun 2015’in ilk altı ayı boyunca en fazla 953,9 TL işsizlik maaşı alabilir. Şu anki mevcut uygulamaya göre, işsizlik sigortası primi ödememiş kimseler işsizlik parası alamıyorlar. Yeni bir düzenleme getirilerek, mezun olmuş ve gelir seviyesi düşük olan kişilere belirli şartlar dâhilinde işsizlik parası verilerek daha iyi iş aramaları sağlanabilir.

 

Sağlık primi ödeniyor

 

İşsizlik sigortasından yararlanan işçiye yeni iş konusunda da destek sağlanıyor, meslek geliştirme eğitimleri veriliyor ve en önemlisi genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin de sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlıyor.

 

Oturduğu yere yakın olacak

 

İşsizlik sigortasından maaş alan bir kişi, maaş aldığı dönem boyunca İŞKUR’un kendisine teklif ettiği, kendi mesleğine uygun, son çalıştığı işin ücret ve çalışma koşullarına uyan, ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde yer alan bir işi haklı neden olmaksızın reddederse aldığı maaş kesiliyor.