Dolar 32,3639
Euro 34,9576
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

JANDARMA PERSONELİ DAVASINDA GELİŞME! SANIK SAYISI ARTIYOR…

JANDARMA PERSONELİ DAVASINDA GELİŞME! SANIK SAYISI ARTIYOR…
15 Kasım 2017 22:03
340

Jandarma Personeli Hakkındaki Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığı yerleşkesi dışında görev yapan ve darbecilerin “sıkıyönetim direktifleri” doğrultusunda hareket ederek eylemlere destek olmakla suçlanan 11 kişinin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle yargılandığı davada, tutuklu 8 sanıktan birinin tahliyesi kararlaştırıldı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar, olay tarihinde tuğgeneral rütbesiyle Jandarma Genel Komutanlığı Maliye Başkanı olan Celal Şahin’in de aralarında bulunduğu tutuksuz sanıklar ile sanık ve müşteki avukatları katıldı.

Duruşmada, 15 Temmuz 2016’da Jandarma Bilişim ve Teknik İstihbarat Daire Başkanlığı yapan ve şu anda Jandarma İstihbarat Başkanı olan Tuğgeneral Aykut Tanrıverdi “tanık” sıfatıyla dinlendi.

Tanrıverdi, darbe girişimi gecesi evindeyken saat 22.20 sıralarında Albay Nurettin Alkan’ın telefon açtığını söyledi.

Alkan’ın, “Bu FETÖ’cüler darbe yapmışlar. Karargahı ele geçirmişler. Karargahın önünde buluşalım.” dediğini belirten Tanrıverdi, zaman kaybetmemek için eşinin otomobille kendisini daireye götürdüğünü, buradan tabancasını aldığını, ardından da şoförünün kullandığı araçla Beştepe’deki Jandarma Genel Komutanlığına gittiğini ifade etti.

Tanrıverdi, şöyle devam etti: 

“Yolda Nurettin albay tekrar aradı, ‘Ben vuruldum. Acildeyim.’ dedi. Telefon kapandı. Olayın detayını anlamak için tekrar aradım. Cevap vermedi. Jandarma Genel Komutanlığına yaklaşık 30 metre kala arabayı durdurdum, yaya olarak nizamiyeye yaklaştım. Silüet şeklinde 4-5 kişi belirdi. Ortalarında, sivil kıyafet üzerine yelek giymiş, silahlı Süleyman Karaca yarbayı gördüm. ‘TSK yönetime el koydu. Karargahı ele geçirdik.’ dedi. Yanındakiler de okuldan gelen teğmenlerdi. Ben de ‘Buraya müdahale ederiz ve sizden alırız. Yanlış yapıyorsunuz.’ dedim. ‘Hayır’ falan deyince müdahale edecekler diye arabaya binerek Güvercinlik’te operasyon birliklerinin olduğu karargaha hareket ettim.”

Tanrıverdi, Yarbay İrfan Tüten’e ulaşmaya çalıştığını, bazı görüşmelerin ardından onu dahili hattan aradığını, telefonuna önce sanıklardan tuğgeneral Celal Şahin’in çıktığını ve telefonu Tüten’e verdiğini anlattı.

Tüten’e, birliklerin hemen hazırlanmasını, karargaha müdahale edileceğini söylediğini ifade eden Tanrıverdi, saat 23.40 sıralarında JÖAK komutanının makam odasına geçtiğini bildirdi.

Burada general ve albay rütbesinde bazı askerler olduğunu aktaran Tanrıverdi, buradaki komutanlarla, kanunların dışına çıkılmaması ve yapılanların yanlış olduğunu iletmek üzere bölge komutanlıklarını aramayı kararlaştırdıklarını söyledi.

Ceride açtırdıklarını ve Harekat Merkezi oluşturduklarını ifade eden Tanrıverdi, bu sıralarda “Sıkıyönetim Direktifi” diye bir evrak olduğunu duyduğunu bildirdi.

Tanrıverdi, baktığı evrakta, o tarihte Jandarma Genel Komutanlığı Lojistik Komutanlığı Kurmay Başkanı olan sanık Sami Balcı’nın “Harekat Başkanı” olduğunu gördüğünü aktararak, “Sami Balcı orada bizimleydi. Ona dışarıda ‘Siz bizden misiniz, darbecilerden mi? diye net biçimde sordum. ‘Nereden çıktı?’ diye tepki verdi. Direktifi söyledim. İçeri girdi, evraka baktı, ismini gördü ve içerideki generallere bu işle alakası olmadığını söyledi. Generallerimizin herhangi bir tepkisi olmadı. Gece boyunca da Sami Balcı bizimle beraberdi.” diye konuştu.

Tuğgeneral Tanrıverdi, gece boyunca darbecilerin Jandarma Genel Komutanlığı karargahından çıkarılması için timlerin oluşturulması ve Güvercinlik’teki Kara Havacılık Komutanlığından kalkan taarruz helikopterlerine müdahale edilmesi konusunda diğer komutanlarla birlikte çalıştıklarını anlattı.

Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını isterken, tutuklu sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, müzakerenin ardından, tutuklu sanıklardan eski astsubay Mehmet Akif Çolak’ın tahliyesine, diğerlerinin tutukluluklarının devamına karar verdi.

Bazı askerlerin tanık olarak beyanlarının alınmasına karar veren heyet, sanıklardan Balcı hakkında FETÖ/PDY kapsamında herhangi bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğinin Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığından sorulmasını, yürütülmüşse onaylı suretlerinin istenmesini kararlaştırdı.

Dava, eksiklerin giderilmesi için ertelendi.

-İddianame

İddianamede, FETÖ mensubu askerler ile sivil şahısların, örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in onayıyla 15 Temmuz 2016’da askeri darbeye kalkıştıkları anımsatıldı.

Olay tarihinde Jandarma Genel Komutanlığındaki eylemlere destek olmak amacıyla Jandarma Genel Komutanlığı yerleşkesi dışındaki jandarma unsurlarının bulunduğu yerlerde de FETÖ üyelerince bazı faaliyetlerin gerçekleştirildiğine dikkat çekilen iddianamede, sanıkların, Güvercinlik’teki MEBS Grup Komutanlığı, Lojistik Komutanlığı ve JÖAK’ta silahlı çatışma şeklinde faaliyetleri bulunmadığı ancak darbecilerin sözde “Yurtta Sulh Konseyi”nce düzenlenen sıkıyönetim direktifleri doğrultusunda hareket ederek, atılı suçları işledikleri kaydedildi.

İddianamede sanıklar Celal Şahin, Cemre Nazlum, Gökhan Aytaç, Halil İbrahim Kocamaz, Kudret Kösem, Mehmet Akif Çolak, Sami Balcı, Sinan Darakcı, Turgut Gözütok, Yasin Sancak ve Zafer Savaş Öztekin’in “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 15’er yıla kadar mahkumiyetleri talep ediliyor.

 

***

 

İZMİR JANDARMASINDAKİ DARBE DAVASI!

 

İzmir’de Fetö’nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

İzmir’de, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in bir numaralı sanık olduğu, 272 kişinin yargılandığı davadaki sanık sayısı, yeni dosyaların eklenmesiyle 279’a yükseldi.

İzmir’de, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in bir numaralı sanık olduğu, 272 kişinin yargılandığı davadaki sanık sayısı, yeni dosyaların eklenmesiyle 279’a yükseldi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada mahkeme başkanı, hakkında dava açılan 7 sanığın dosyasının daha bu dava dosyasıyla birleştiğini belirterek, sanık sayısının 279’a yükseldiğini açıkladı.

Duruşmada, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece ve sonraki güne ilişkin Bornova 2. Jandarma Komando Tugay Komutanlığı, Menderes ilçesindeki Özdere Askeri Kamp ve Karşıyaka İlçe Jandarma Komutanlığı’ndaki güvenlik kamerası görüntüleri izlendi.

Tutuklu sanıklar, eski Yarbay Bülent Eryılmaz, eski Yarbay Faik Baran, eski Binbaşı Fatih Sarıçay, eski Yüzbaşı Kadir Silay, eski Teğmen Rıdvan Mencur, eski astsubaylar Taner Çakal ve Cihangir Özcan’ın Bornova 2. Jandarma Komando Tugay Komutanlığına giriş çıkışlarına ilişkin görüntüler izlendi.

Görüntülerin izlendiği sırada mahkeme başkanının, Eryılmaz ve Sarıçay’a hitaben “Nizamiyeye nasıl ve ne zaman geldiniz?” şeklindeki sorusuna iki sanığın da “hatırlamıyorum” yanıtı vermesi dikkat çekti.

Dosyanın müştekilerinden emekli Korgeneral Ata Kalkan’ın Özdere Askeri Kampı’ndan kaçırılmasıyla ilgili izlenen görüntülerde sanıklar Baran, Mencur, Çakal ve Özcan’ın askeri araçla kampa girmeleri ve resepsiyonda yaptıkları görüşmelere ilişkin kayıtlar incelendi.

Burada, Kalkan’ın derdest edildiğine ilişkin görüntünün bulunmadığı belirlendi.

Duruşmada son olarak, Kalkan’ın Karşıyaka İlçe Jandarma Komutanlığı’na getirilmesine ilişkin nizamiye girişindeki güvenlik kamera görüntüleri izlendi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmaya 20 Kasım Pazartesi gününe kadar ara verdi.